Witam.
Mam taki problem z Cygnusem T401A.
Mianowicie kiedy uruchamiam odbiornik na zimno, normalnie pojawia się obraz i wszystko działa. Jednak po krótkim czasie zaczyna się coś dziać z obrazem. Wówczas, po lekkim puknięciu w obudowę (lub np. przełączeniu kanału, co wywołuje lekkie drgania), obraz głupieje. Wyświetla się nadal, ale kompletnie nic nie idzie "zrozumieć" z obrazu, obraz "skacze" (pod kątem), "jeździ" z górnego lewego do dolnego prawego rogu, świeci cały kineskop, kontrast i jasność pozostaje taka sama, trafo WN piszczy tak, jakbym podkręcił jasność na max, natomiast dźwięk pozostaje niezmieniony. Gdy to wystąpi, wyłączam odbiornik na sekundę, po czym załączam i od tej chwili kompletnie nic się z niczym nie dzieje, obraz jest piękny, wszystko działa.
Dlaczego się tak dzieje?
Cygnus T401A - Problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 75...99 postów
Re: Cygnus T401A - Problem
Przyczyną może być najprawdopodobniej zimny lut, zły styk lub inna przerwa w obwodzie, która "aktywuje" się poprzez drgania, czy pukanie w obudowę.
-
- 25...49 postów
Też o tym na początku pomyślałem. Po napisaniu pierwszego postu, włączyłem TV, który do teraz pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń i nie reaguje na pukanie w obudowę. Swoją drogą odwrotnie włożyłem wtyczkę do gniazdka... Niby to nie ma na nic wpływu, ale...Majster_15 pisze:Przyczyną może być najprawdopodobniej zimny lut, zły styk lub inna przerwa w obwodzie, która "aktywuje" się poprzez drgania, czy pukanie w obudowę.

-
- 25...49 postów
Problem przedstawiony we wcześniejszych postach już nie występuje, nie wiem jakim cudem, ale samo się naprawiło. Natomiast w górnej części kineskopu obraz jest minimalnie jaśniejszy, tzn. jeśli w górze ma być czarne, to widać leciutkie świecenie na biało (jeśli na dole ma być czarne, to jest czarne, problem występuje tylko w górze). Nie przeszkadza to w oglądaniu, ale dlaczego powstaje takie zjawisko?