Wzmacniacz sluchawkowy na 6c33c

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Wzmacniacz sluchawkowy na 6c33c

Post autor: lancaster »

Popularne ostatnio za sprawa takich firm jak Almarro czy BATdiabełki zastosowane w słuchawkowcu np. Zena Deux ponoc spisują sie znakomicie(jako driver pojedyncza 6sn7 - może byc jako WK ?)
No ale do rzeczy...co sądzicie o wykonaniu takiej konstrukcji opatej o np. srpp lub rownolegle polączone ecc88 jako driver i pojedynczą 6c33c na wyjsciu jako OTL słuchawkowy.

Jestem trochę audiofilem, prosze wziac to pod uwage i nie byc zbyt surowym w ocenie pomyslu :)
Jasiu

Re: Wzmacniacz sluchawkowy na 6c33c

Post autor: Jasiu »

lancaster pisze: No ale do rzeczy...co sądzicie o wykonaniu takiej konstrukcji opatej o np. srpp lub rownolegle polączone ecc88 jako driver i pojedynczą 6c33c na wyjsciu jako OTL słuchawkowy.
Wykonać można wszystko - czegóż sie nie robi dla sportu. Nie zmienia to faktu, że takową konstrukcję uważam za zupełnie idiotyczną.

Pozdrawiam,
Jasiu
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Panowie, mnie madrosci audiofilskie kracą tyle o ile.
Chodziloby mi o sugestie jak najrozsądniej wykonac ten "idiotyczny" uklad.

Mialby docelowo pracowac z obciazeniem 250ohm

Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Może się okazać, że z idiotycznymi tworami nikt się nie będzie chciał zajmować... oczywiście może się okazać, że ktoś się jednak znajdzie...
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

No dobrze to moze zapytam tak.....jak widzielibyście stopien sterujacy w takim wzmacniaczu ?
Zalezy mi na tym, żeby byl możliwie mało rozbudowany.
traxman

Post autor: traxman »

Jak nie widzimy stopnia wyjściowego to co przyglądać się innym częściom wzmacniacza.
250R :shock: :shock: :shock: to się da napędzić ECC82 poprzez transformator zachowując resztę gotówki na porządne słuchawki.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

traxman pisze: 250R :shock: :shock: :shock: to się da napędzić ECC82 poprzez transformator zachowując resztę gotówki na porządne słuchawki.
To się da napędzić ECC82 nawet bez transformatora :wink:
traxman

No ale wtedy będzie mało audiofilsko.. i pewnie jeszcze jakieś kondensatory degradujące sygnał trzeba będzie zastosować....
OTLamp

Post autor: OTLamp »

traxman pisze:No ale wtedy będzie mało audiofilsko..
Dlatego też ten temat powinien się znaleźć w środkowym dziale otoczenia strefy lampowej, a w zasadzie to na innym forum.
traxman

Ostatni dział "spraw różnych" ???
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Panowie, nie oszukujmy sie ...tez chyba jesteście trochę audiofilami....nie wiem wg jakiej definici audiofila widzicie temat, dla mnie prywatnie to osoba ktora potrafi ocenic roznice w brzmieniu...esli jednak widzicie to jako cheć słuchania pyt testowych i ograniczania muzyki do dobrze zrealizowanej to z cała pewnocią audiofilem nie jestem.

Wracajac do tematu...myślałem zeby zbudować amp w ktorym diabelek zasilany(anoda) 110V, siatka polaryzowana -70V i tak jak pisałem SRPP lub dwie triody równolegle sterujące.
Na co zwrocic uwagę ?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Zwróć na początek uwagę żeby nie spalić słuchawek. Zastanów się jaką moc to odda do obciązenia 250R.
lancaster
50...74 posty
50...74 posty

Jesli by oddalo 1W to myślę ze byloby OK.
Wychodząc z takiego założenia ak widzielibyscie schemat takiego ampa ?
chcialbym, ze wzmacniacz miał mozliwośc wysterowania równiez słuchawek 32 ohmowych(np. Grado czy opartych o wkładki Fostera - Denon, Creative otp.)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

:arrow: lancaster
By jakiekolwiek rozwiązanie miało sens muszą być zachowane odpowiednie proporcje. Do komfortowego odsłuchu muzyki przez słuchawki wystarczy moc rzędu kilku do kilkunastu mW. Przy kilkudziesięciu mW robi się naprawdę głośno, a słuchanie muzyki gdy moc doprowadzona do każdej z słuchawek przekracza 100 mW z czasem prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia słuchu. Ty natomiast chcesz we wzmacniaczu słuchawkowym zastosować lampy, które na samo żarzenie potrzebują mocy bliskiej 80 W. Nie obraź się, ale brzmi to trochę tak jakby ktoś do napędu roweru próbował wykorzystać potężny silnik odrzutowy. Dla mnie 6S33S we wzmacniaczu do słuchawek to zupełny nonsens.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

lancaster pisze:Jesli by oddalo 1W to myślę ze byloby OK.
\

1W do słuchawek?!?!? Słuchawki może to wytrzymają, ale ty pozostaniesz głuchy do końca życia.