Radioodbiornik Dominante

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Radioodbiornik Dominante

Post autor: walllker »

Witam wszystkich, zwracam się z prośbą o pomoc i radę przy kapitalnym remoncie wymieioego w tytule radyjka. Radio trafiło do mnie kilka miesięcy temu, bylo w opłakanym stanie, obudowa zniszczona, porozsychana, z skali spadły wszytkie napisy zostła tylko szyba, ale cała, ktoś wyrwał trafa totalnie niszcząc przełącznik napięć, rozrywając przewody itd. Jednak w piątek mnie naszło i postanowiłem je ożywić obudowe posklejałem, dałem nowy fornir, wygląda jak nówka, teraz chsis. Trafo zasilające zamontowałem z jakiegoś Polskiego radia, miałem takie, zasilacz poskaładłem do kupy, zregenerowałem trafo głosnikowe(drobne uszkodzenie), i dziś dokonałem pierwszego uruchomienia. Napięcia mam w normie ale nic nie odebrałem, cóż antena ferrytowa jest także zniszczona, i tu rodzą się moje pytania:
- jak włączyłem radio w głosniku mam brum ale elektrolit w zasilaczu jak go zmierzylem ma 48 i 44uF pojemności napięcia jak zmierzyć składowa stała ma 235V, a skaładowa zmienna 7V, dlatego zdaje mi się że to nie wina elektrolita, co może powodować ten brum
- w radiu są 3 głośniki, na schemacie 2 trafa głosnikowe, ale w moim modelu było jedno, uzwojenia miało nietknięte, tyle że ktoś wyciągną niektóre blaszki z rdzenia i wrzucił luzem do środka, jak to wygląda z tymi trafami są tam 2 niepodlączone przewody, jeden idzie od elektrolita, drugi od EL84, jak to jest w orginale z tymi trafami
- jak zregenerować antenę ferrytową, dokładnie chodzi mi o ilość zwojów i jaki drut zastosować do nawinięcia
- jak odtworzyć skale mam praktycznie gołą szybę
- czy może ktoś wrzucić zdjęcia tylnej ścianki gdyż jej nie mam i chcę ją dorobić
Naraie nie mam nic więcej, choć przypuszczam że pojawią się jeszcze wątpliwości i problemy, będę wdzięczny za każdą podpowiedź i radę, schemat radia jest na fonar.pl, jest to ten rugi w kolejości schemat, nie jestem pewien cy się czymś specjalnym różni od pierwszego lae ten drugi najbardziej pasuje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Radioodbiornik Dominante

Post autor: Michał_B »

Nie wiem, czy jest sens naprawiać to radio..
Radio to jest co prawda bardzo fajne, ale jest dość tanie. Na pewno taniej wyjdzie niż kombinowanie ścianki tylnej, skali itp(samemu nie tak łatwo zrobić)

Po podłączeniu głośników stwierdzisz czy było tylko jedno trafo, czy 2.
Jak miały być 2 to będzie dużo gorzej z naprawa..

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam!
Podaj jaki to model Dominante, mam jakąś skalę , tylną ściankę , antenę ferrytową i ewentualnie inne części , ale było kilka modeli Dominante i nie wszystkie elementy pasują.
Jak będzie coś pasować z moich zapasów , to będziemy mogli rozmawiać o jakiejś wymianie.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobre pytanie, nie wiem jaki to jest model, nie mam tylej ścianki, chasis nic oprócz nr seryjnego nie ma nic więcej wybite, pasuje do niego schemat z fonar.pl ten drugi ale na schemacie nic nie pisze jki to jest model, zrobię jutro zdjęcia i zamieszczę, może ktoś będzie wiedział jaki to jest model, byłbym chętny szczególnie na skalę, na wymianę coś powinienem znaleść
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Mama problem z aparatemie nie mogę, zrobić zdjęć żeby je załczyć, czy kolega ed_net mógłby napisać ile by chciał za antenę ferrytową, a właściwie za cewkę, do tej anteny, w moim radiu antena była sprzężona linką z pokrętłem do jej obracania, i składała się z pojedyńczej cewkki ale niewiem ile mogła mieć zwojów
_idu

Post autor: _idu »

walllker pisze:Mama problem z aparatemie nie mogę, zrobić zdjęć żeby je załczyć, czy kolega ed_net mógłby napisać ile by chciał za antenę ferrytową, a właściwie za cewkę, do tej anteny, w moim radiu antena była sprzężona linką z pokrętłem do jej obracania, i składała się z pojedyńczej cewkki ale niewiem ile mogła mieć zwojów

Mogła to być antena ferrytowa niestrojona - bardzo popularna i stosowana nawet do połowy lat 60-tych w radiach produkowanych w RFN. W takim przypadku ilość zwojów nie jest krytyczna. Gruby stosunkowo drut - około 0,4mm nawinięty na całej długości peta ze skokiem około 4 mm. Dopiero po opracowaniu takiej anteny ktoś wpadł na pomysł że antena ferrytowa może być jednocześnie obwodem wejściowym.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!
Załączam poniżej fotki tylnych ścianek Dominante W102 wymiary 650 x 347 ,oraz Dominante W2 wymiary 350 X 605 .
Również poniżej jest foto skali do modelu W2 wymiary 127 x 600 oraz cewka na ferrycie.
Oczywiście foty są do wykorzystania jeżeli powstaje baza skal i tylnych ścianek.
Reszta informacji dla zainteresowanego jest na prv.
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!
Jeżeli kolega Walllker jest w dalszym ciągu zainteresowany elementami do radia Dominante to proszę o korespondencję po 16 września, narazie wyjeżdżam na kilka dni urlopu.
Pozdrawiam ed_net