Referendum w sprawie zmian Forumowych (poddziały)

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Czy jesteś za poddziałami na Forum

Tak
33
32%
Nie ma to dla mnie znaczenia
32
31%
Nie
39
38%

Liczba głosów: 104

admin
administrator

Referendum w sprawie zmian Forumowych (poddziały)

Post autor: admin »

Ponieważ tworzenie zagnieżdżeń na Forum budzi kontrowersje, zostaną one pozostawione lub usunięte w zależności od wyników ankiety. Zapraszam do głosowania.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Referendum w sprawie zmian Forumowych (poddziały)

Post autor: Thereminator »

Stary temat, chyba można bez szkody usunąć.

PS. Ankieta jest nieważna.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
geguś

Post autor: geguś »

Thereminator pisze:
PS. Ankieta jest nieważna.
Jako, że zawodowo zajmuję się sprawami przepisowymi, to proszę podaj podstawę prawną Twojego twierdzenia.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

geguś

Żartujesz sobie? Podstawą prawną tutaj jest regulamin.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Regulamin? Milczy na ten temat.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

A ja życzę wszystkim forumowiczom, żeby mieli tylko takie problemy w życiu jak koledzy powyżej. A gsmokowi cierpliwości, dużo cierpliwości i spokoju.
Ostatnio zmieniony pn, 18 listopada 2013, 23:42 przez Einherjer, łącznie zmieniany 1 raz.
geguś

Thereminator pisze:Regulamin? Milczy na ten temat.
Rozumiem, że zaczynasz stosować swój. I to nie jest pytanie.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Nic nie rozumiesz. Adresat zrozumiał.
geguś

Thereminator pisze:Nic nie rozumiesz. Adresat zrozumiał.
Fakt. Ostatnie poczynania niektórych userów ciężko zrozumieć po pijaku, a że nie wstawiam się więc może i masz rację ale lepiej jakbyś miał restaurację. :lol:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Ponieważ kilku Użytkowników z poważnym forumowym dorobkiem wyraża swoje niezadowolenie z zasad funkcjonowania działów Forum np:

tutaj
viewtopic.php?f=10&t=14045&start=255,
lub tutaj
viewtopic.php?f=10&t=26243

istnieje techniczna możliwość utworzenia dodatkowego Działu z lokalnymi forami administrowanymi przez konkretnych Użytkowników. W takim forum każdy mógłby sprawdzić swoje zasady administrowania działem niejako na "własnej skórze" i ewentualnie udowodnić praktycznie swoje racje. W razie rezygnacji taki wydzielony dział można szybko połączyć z głównym Forum. Warunkiem jest, że administratorem działu może być, jak wspomniałem Użytkownik z odpowiednim stażem - i jak widzę są takie osoby :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
geguś

Tak, nawet wiem jak to będzie wyglądało. Administrator tego" swojego" forum nie będzie mógł edytować/wywalać postów innych userów. Do tego będzie powołany zespół pod nazwą kolegium dyscyplinarne/komisja rewizyjna/coś tam coś tam, która to będzie określać na wniosek admina lub innego usera co należy wywalić, komu dać ostrzeżenie lub bana. Oczywiście w takim "swoim" forum admin musi zgodzić się, że wszystkie prawa jego są też prawami zwykłych userów. To pozwoli jechać wszystkim na jednym wózku w danym forum. Oczywiście jedyne co będzie tylko admina to obowiązki. No, ale władza zobowiązuje. Forum Trioda to nie sejm i ponosić odpowiedzialność trzeba. Za siebie i swoich "podopiecznych". Za nich szczególnie. Szczególnym obowiązkiem będzie napisanie regulaminu/opisanie zasad/coś tam coś tam na jakich i wg czego ma to "swoje" forum funkcjonować. Proste, skuteczne, a zarazem jakie twórcze.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

lol - dobre ;d
W jednym wątku admin ignoruje naszą wolę z uwagi na 5000 martwych dusz, które są zarejestrowane, a tutaj uzależnia coś od ankiety na kilkadziesiąt osób.

Jaja sobie robicie waszmości?
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Koledzy, najwyraźniej nie zozumieliśmy się :? .

1. Niczego nie uzależniam od ankiety w niniejszym wątku. Po prostu został on "odgrzany" po paru latach niebytu przez jednego z Użytkowników i nie chciałem dla swojej wypowiedzi tworzyć kolejnego wątku - Kolego disaster - proszę spojrzeć na daty wypowiedzi. Niniejszej ankiety również nie potraktowałem jako wiążącej z uwagi na małą liczbę głosujących. Z wątku korzystam, bo pasuje tematycznie do dyskusji.

2. Po wypowiedzi gegusia, który wie jak to bedzie wyglądało jeszcze raz przeczytałem swoją wypowiedź z propozycją i nijak nie mogłem tam znaleźć podstaw to wyciągniętych przez niego wniosków.

Powtarzam - moja propozycja dotyczy administrowania a nie podlegania administrowaniu. Oznacza to, że administrator swojego działu ma wszystkie prawa administracyjne z ograniczeniami wynikającymi jedynie z logicznego funkcjonowania Forum. Co to oznacza? Ano to, że nie może usunąć użytkownika z bazy bo ten użytkownik np. bierze udział w dyskusjach w innych działach i nie może tak po prostu zniknąć - wydaje się to logiczne, nie może przesuwać wątków pomiędzy działami, bo przecież nie będzie administratorem działu, do którego ewentualnie chciałby taki wątek przesunąć. Trudno mi tutaj znaleźć wszystkie ograniczenia, bo żadne miniforum nie zostało w końcu założone. Na pewno lokalny administrator może edytować i kasować wypowiedzi i posty napisane w jego dziale. Może więc dbać o to co i w jaki sposób jest pisane w jego dziale - a o to jak rozumiem tutaj głównie chodzi. Nie będę w to ingerował.

I jeszcze jedno. Wiem, że niezależnie co zaproponuję zawsze znajdzie się ktoś, komu propozycja nie będzie odpowiadać - użyte zostaną istotne argumenty, a jeśli takich zabraknie to zawsze można ściągnąć coś z sufitu lub wytworzyć we własnej wyobraźni - w końcu w tej dziedzinie jesteśmy narodem niedoścignionym :wink: . Takie jest życie. Mam nadzieję, że o takich niewdzięcznych stronach administrowania będą się mogli przekonać również lokalni administratorzy :wink:

Zaznaczam, że cały czas mówimy o propozycji i ustaleniu zasad jej stosowania. Prosiłbym o konkretne uwagi i sugestie ale raczej nie w stylu "ja z góry wiem jak to bedzie". Tutaj nie musimy niczego zakładać z góry - możemy to po prostu sprawdzić w praktyce i wyciągać wnioski ze zdarzeń rzeczywistych a nie wirtualnych.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Mnie się wydaje, że może być problem z chętnymi do zarządzania takimi subforami. Chyba, że jacyś się już zgłosili?