Soldano Atomic 5 i potencjometr regulacji basów...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Soldano Atomic 5 i potencjometr regulacji basów...
Witam,
Na znalezionych schematach tego wzmacniacza, np. jak ten http://www.fonar.com.pl/audio/diy/combo/schemat2.gif potencjometr basów ma charakterystykę logarytmiczną, a potencjometry regulacji częstotliwości wysokich i średnich, charakterystyki liniowe.
Czy zastosowanie potencjometru logarytmicznego w tym miejscu układu jest celowym zabiegiem aby uzyskać właściwe brzmienie wzmacniacza w zakresie niskich częstotliwości? Czy jest może jakiś inny powód?
Pozdrawiam.
Na znalezionych schematach tego wzmacniacza, np. jak ten http://www.fonar.com.pl/audio/diy/combo/schemat2.gif potencjometr basów ma charakterystykę logarytmiczną, a potencjometry regulacji częstotliwości wysokich i średnich, charakterystyki liniowe.
Czy zastosowanie potencjometru logarytmicznego w tym miejscu układu jest celowym zabiegiem aby uzyskać właściwe brzmienie wzmacniacza w zakresie niskich częstotliwości? Czy jest może jakiś inny powód?
Pozdrawiam.
GM
-
- 1250...1874 posty
Re: Soldano Atomic 5 i potencjometr regulacji basów...
typ potencjometru nie ma znaczenia dla "brzmienia" a jedynie na to, czy będzie łatwiej/trudniej dostroić, wg. programu tone stack, w układach marshallowskich w tym miejscu jest pot. logarytmiczny, więc wszystko się zgadza
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 20...24 posty
Potencjometry logarytmiczne stosuje się bo taka jest specyfika ludzkiego słuchu. Dlatego mierzymy dźwięk w dB.
-
- 125...249 postów
Pięknie dziękuję za wyjaśnienie.Wicker pisze:typ potencjometru nie ma znaczenia dla "brzmienia" a jedynie na to, czy będzie łatwiej/trudniej dostroić, wg. programu tone stack, w układach marshallowskich w tym miejscu jest pot. logarytmiczny, więc wszystko się zgadza
Zgadza się tyle, że tu chodzi o regulację barwy dźwięku, a nie o regulację wzmocnienia.jacekzat1 pisze:Potencjometry logarytmiczne stosuje się bo taka jest specyfika ludzkiego słuchu. Dlatego mierzymy dźwięk w dB.
GM
-
- 9375...12499 postów
Potencjometr daje się taki aby słyszalne były zmiany w brzmieniu podczas kręcenia. Dasz inny to się okaże że zmiana występuje tylko na samym początku lub na samym końcu. Taki potencjometr jest dla mnie bezuzyteczny. Co prawda spotyka się potencjometry do treble o charakterystykacj LIN jak i LOG to w przypadku bass zawsze LOG, a midlle zawsze LIN. Ja stosuję bass-LOG a middle i treble LIN. W przypadku Master/volume/gain musi być LOG i tu rzeczywiście chodzi o charakterystykę naszego słuchu. Kiedyś zrobiłem eksperymentalnie korektor od VOXa gdzie jeden z potków powinien mieć charakterystykę REVLOG czyli wykładniczą. Zastąpiłem go potkiem LIN i nie działało to najlepiej.
-
- 1250...1874 posty
jeśli chodzi o tone stack polecam program
http://www.duncanamps.com/tsc/
można sobie prześledzić charakterystyki różnych korektorów
http://www.duncanamps.com/tsc/
można sobie prześledzić charakterystyki różnych korektorów
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Czy aby na pewno? Może chodzi o regulację wzmocnienia tonów niskich. Ucho pewnie jest mniej wrażliwe na zmianę częstotliwości na poziomie dziesiątek Hz a bardziej wrażliwe na poziomie setek Hz (albo odwrotnie...) i stąd taka charakterystyka potencjometru Bass. Takie są moje domysły.Grzegorz Markowski pisze:Zgadza się tyle, że tu chodzi o regulację barwy dźwięku, a nie o regulację wzmocnienia.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 125...249 postów
Pytanie powstało, ponieważ we wszystkich, klasycznych wzmacniaczach audio, z którymi miałem do czynienia, regulacja barwy odbywała się potencjometrami liniowymi. Nawet opisy na przednich panelach są liniowe, np. -12 0 +12 (dB). Skoro jednak Marshall stosuje w basie potencjometry logarytmiczne, więc taki również zastosuję w moim Atomicu.
GM
-
- 9375...12499 postów
korektory audio to nie gitarowe... kompletnie inne konstrukcje.
W układach audio regulacja barwy najczęściej jest w NFB, więc potencjometry są liniowe, w gitarowcach jest zwykłym tłumikiem pomiędzy stopniami, tutaj lepiej sprawdzają się potencjometry logarytmiczne. Na działanie układu nie ma to wpływu, tylko na wygodę użytkowania.
-
- 125...249 postów
Pięknie dziękuję Kolegom za wszystkie wyjaśnienia. Moje wątpliwości zostały w pełni rozwiane.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
GM
-
- 9375...12499 postów
A tak przy okazji... budujesz na PCB by Marvel czy strugasz coś sam?
-
- 125...249 postów
Strugam sam.
Nie na pcb tylko na "pająku". Do pcb nie mam cierpliwości, a "pająki" mi raczej wychodzą. Składam wzmacniacz z tego to mam pod ręką, czyli trafo sieciowe z "Bambino", TG-2,5 z jakiegoś bliżej nieznanego odbiornika i najsłabsze chyba ogniwo czyli ARZ-6604 bez stożka na końcu. W założeniu ma być to combo o wymiarach 30x40x25cm. Co z tego wyjdzie okaże się w praniu. Myślałem o końcówce w push-pullu ale nie mam transformatora pod dwie 6P14P, a nie chcę za dużo w tę konstrukcję inwestować. Przynajmniej do momentu, gdy synowi przestanie wystarczać granie do lustra.

GM
-
- 9375...12499 postów
Może się okazać, że lampiak na ARZ gra jak solid state choć oczywiście autosugestia rządzi...
-
- 125...249 postów
Zobaczymy co z tego dłubania wyjdzie. Będę miał mój "produkt" z czym porównać, bo syn gra obecnie na małym Marshallu MG15. Który zresztą też cudem brzmienia nie jest. 

GM