Czy warto?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dominik9419

Czy warto?

Post autor: dominik9419 »

Postanowiłem założyć taki temat, bo mam pewien dylemat a i może inni będą sie tu wypowiadać.
Otóż mogę mieć za 15 zł + 18 zł wysyłka, telewizor Neptun 150. Chyba wiecie jak taki wygląda. Nie wiem czy go brać czy nie grać, kineskop mam zapasowy jak coś, nawet dwa więc gdyby PP go potłukła (odpukać taką ewentualność) to mam na wymianę. Oczywiście sprzedawca zapewnia że jest sprawny. Brać czy nie?
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czy warto?

Post autor: tetroda »

Jak jeszcze takiego nie masz, to ostatecznie możesz wziąć.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
stryker
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stryker »

Łatwo dostępny TV :-)
Czesto stosowany przy starych komputerkach... Atrari.....
dominik9419

Tak więc kupiłem :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Telewizor zwykły z najzwyklejszych, żadnych wodotrysków ale odbiera nawet dobrze jak na swoje lata. Warto się przyjrzeć kondensatorom elektrolitycznym w okolicach p.cz. Często się zdarza że TV nie może "zaskoczyć" na danym kanale a te kondy są tego powodem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

stryker pisze:Łatwo dostępny TV :-)
Czesto stosowany przy starych komputerkach... Atrari.....
Na elektrośmieciach trafiają się klasyczne zielone monitory na bazie Veli i Neptuna,stan prawie zawsze idealny.Z litości biorę...
dominik9419

Ja też bym brał gdyby były za darmo :) Mam pytanie co do tych monitorów. One miały kolorowy kineskop? Słyszałem że tak ale chcę się upewnić. Moja mama miała kiedyś Naptuna 150 E który miał 6 programów i programowało się osobnymi pokrętełkami, nie tak jak w tej Veli co kupiłem :) Pamiętam że można było tam podłączyć jakieś urządzenie... stary magnetowid był pod niego podłączony i oglądałem filmy na kanale 6 z tego magnetowidu :) potem miałem atari tylko nie miałem do niego nic kompletnie... to był tylko podlączony i sobie tylko pisałem :)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

dominik9419 pisze:Ja też bym brał gdyby były za darmo :) Mam pytanie co do tych monitorów. One miały kolorowy kineskop? Słyszałem że tak ale chcę się upewnić.
To źle słyszałeś,do Atari kolorowe to zupełnie inna bajka,na elektrośmieciach nie spotykane.
traxman

Post autor: traxman »

Była wersja z zielonym luminoforem, typowo jako monitor komputerowy, miałem takie na pracowni komputerowej w podstawówce..
dominik9419

A czy to prawda, że Neptun 163 był kolorowy? Jeśli nie to czym się różnił od 150tki ?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

traxman pisze:Była wersja z zielonym luminoforem, typowo jako monitor komputerowy, miałem takie na pracowni komputerowej w podstawówce..
Mój tata przywiózł z placu rozbiórkowego monitor komputerowy z identycznym zielonym ekranem. Przerobiłem go na monitor telewizyjny.
Ratujmy stare tranzystory!