Głośnik i inne detale w Telefunkenie T31
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Głośnik i inne detale w Telefunkenie T31
Ktoś wie jak wyglądał głośnik w tym odbiorniku? A może nawet ma taki na sprzedaż? Analogiczne pytanie mam dotyczące napędu skali Skala nowa też by się przydała 

Re: Głośnik i inne detale w Telefunkenie T31
Ktoś wie, ale dostęp do dysku, na którym są fotki będę miał jakoś w połowie tygodnia, więc jeżeli do tego czasu ktoś Ci nie pomoże, to załączę.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dokładniej to mi o wersję bateryjną chodzi, nie wiem czy i czym się różniły. Skrzynka jest na pewno taka sama.OTLamp pisze:Ktoś wie, ale dostęp do dysku, na którym są fotki będę miał jakoś w połowie tygodnia, więc jeżeli do tego czasu ktoś Ci nie pomoże, to załączę.
W moim egzemplarzu T31Z wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Niestety Z to on jest tylko z napisu na tylnej ściance - brak transformatora sieciowego, nawet nie wiem jak wyglądał( głośnikowego jak widać też brak ). Mam taki głośnik zbędny, ale tylko na wymianę na głośnik do T6. Skali wolnej niestety nie posiadam, ale jej wykonanie nie będzie wielkim kłopotem i kosztem, boć przecie tylko czarny nadruk i potem kremowe tło.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Głośnik do T6 mam, ale mam też i T6, wolałbym, żeby pozostały w komplecieCzujnik pisze:W moim egzemplarzu T31Z wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Niestety Z to on jest tylko z napisu na tylnej ściance - brak transformatora sieciowego, nawet nie wiem jak wyglądał( głośnikowego jak widać też brak ). Mam taki głośnik zbędny, ale tylko na wymianę na głośnik do T6. Skali wolnej niestety nie posiadam, ale jej wykonanie nie będzie wielkim kłopotem i kosztem, boć przecie tylko czarny nadruk i potem kremowe tło.

A można jeszcze prosić o fotki mechanizmu skali?
Napisz dokładnie czego fotki, to zrobię. Tam jest taki kartonowy bęben z nadrukowaną krzywą, kiedy się obraca to owa krzywa pokazuje odpowienią stację. Na razie załączam ( akurat miałem pod ręką ) skan skali z mojego radia. Kiedyś zrobiłem i jest jak znalazł. W oryginale plik jet TIFFem i ma 6,4 mega wielkości.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jeszcze go nie mam u siebie, więc nie wiem dokładnie czego mi brakuje i jakie fragmenty sakli są całkowicie nieczytelne. W każdym razie żadnego bębna (a i zapewne napędu do niego) w moim radiu nie ma.Czujnik pisze:Napisz dokładnie czego fotki, to zrobię. Tam jest taki kartonowy bęben z nadrukowaną krzywą, kiedy się obraca to owa krzywa pokazuje odpowienią stację. Na razie załączam ( akurat miałem pod ręką ) skan skali z mojego radia. Kiedyś zrobiłem i jest jak znalazł. W oryginale plik jet TIFFem i ma 6,4 mega wielkości.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Właśnie zajrzałem do folderu tego radia i tam stoi napisane, że lampy w tym radiu to KC1, KC1 i KL4, a mam wrażenie, że widziałem resztki po dwóch pentodach... No cóż, do ko”ca wakacji już tego problemu nie rozstrzygnę.
No to do końca wakacji morzesz rozważać konstrukcję skali w tym radyjku. Ten kremowy bęben jest zrobiony z tzw. brystolu ( ostatnio widziałem taki w latach 80, był z DDRu i kosztował 10 zł 20 gr za arkusz). Na obu końcach jest zaklejony klejem tzw. perełką okrągłymi dekielkami z preszpanu i zwykłej tektury. Preszpanowy jest dolny, ma w osi mosiężną tulejkę z otworem 6 mm. Ruch na bęben z gałki jest przekazywany przez gumową oponkę, ot i cały mechanizm. Niestety ostatnie zdjęcie jest mało ostre i lepsze nie będzie, bo właśnie padła w aparacie bateria. Kiedy będziesz potrzebował do rekonstrukcji, wtedy wszystko Ci udostępnię.
I ostatnie. Zdjęcia pochodzą z aukcji allegro. Było to coś dziwnego, szukałem w zakończonych innego Telefunkena i natknąłem się na tę aukcję. Gdy na nią wszedłem, licznik wyświetleń wskazywał jeden 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zapewne ktoś zauważył i od razu kupił poza aukcją. Za coś takiego powinno być dożywotnie wykluczenie z Allegro. Obu stron zresztą.OTLamp pisze:I ostatnie. Zdjęcia pochodzą z aukcji allegro. Było to coś dziwnego, szukałem w zakończonych innego Telefunkena i natknąłem się na tę aukcję. Gdy na nią wszedłem, licznik wyświetleń wskazywał jeden
Ale tak szybko, żeby było tylko jedno wyświetlenie? Aukcja była w odpowiednim dziale, więc takie radio od razu miałoby dużo wyświetleń, typ był podany w tytule i chyba nawet miniaturka zdjęcia była.