Końcówka mocy - szeregowy PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Końcówka mocy - szeregowy PP
Problem jest z driverem. Normalnie to robiłem bootstrap i było ok. Tutaj jednak sygnał z inwertera fazy nie wystarczy. Potrzebuję amplitudy 100V więc potrzebny jest driver. Z dolną połówką drivera wiem jak sobie poradzić, nie wiem natomiast jak podpiąć górną aby dochodził do niej sygnał symetryczny do dolnego. Polaryzacja ma być stała. Spotkaliście się z czymś takim? Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś wskazówki.
Re: Końcówka mocy - szeregowy PP
Niezbyt rozumiem problem z opisu. Narysuj jakiś schemat
-
- 625...1249 postów
Końcówka to dwie szeregowo połączone 6C41C. Przedwzmacniacz to stopień oporowy i inwerter z dzielonym obciążeniem na 6Н2П. Problem w tym, że te elementy nie dają wymaganej amplitudy 100V. Polaryzacja może być automatyczna - punkt pracy to 45mA/240V. Potrzebuję drivera który wzmocni amplitudę sygnału z inwertera.
Zatem stopniem sterującym może być wzmacniacz różnicowy + bootstrap, lub dwa normalne stopnie oporowe + bootstrap, podobnie jak tutaj: http://www.imefan.com/diy/UploadFiles_3 ... 713420.jpg
-
- 625...1249 postów
Dzięki wielkie o to właśnie mi chodziło
Zapytam jeszcze o jedno: wybrałem szeregowy PP sugerując się tym co kiedyś napisał Jasiu, że taki układ nie potrzebuje tak dobrze sparowanych lamp jak układ równoległy. Właśnie zakupiłem 3 sztukę 6C41C (pozostaje polować na ostatnią
)i próżno liczyć na to aby były one zbieżne parametrami, poza tym te lampy dosyć potrafią się rozjechać z tego co wiem. W przypadku równoległego PP dopuszczalny rozrzut to jakieś 5-10%. Jak wygląda sprawa w przypadku szeregowego PP?

W przypadku szeregowego PP jest podobnie. Gdzie Jasiu napisał, że jest inaczej? Natomiast główną zaletą tego układu jest znacznie prostszy transformator wyjściowy.
Przy 6c41c transformator i tak jest prosty, więc zalet z układu jest niewiele, bo w większości przypadków trzeba go odseparować kondensatorem od końcówki, aby zalety te wykorzystać (brak prądu stałego w uzwojeniu) lub zastosować zasilanie symetryczne.
Ta lampa sprawdza się bardzo dobrze w zwykłym PP i nie jest tak kapryśna jak 6c33c, choć dobór i tak zawsze jest potrzebny.
I rzeczywiście przydałby się schemat.
Ta lampa sprawdza się bardzo dobrze w zwykłym PP i nie jest tak kapryśna jak 6c33c, choć dobór i tak zawsze jest potrzebny.
I rzeczywiście przydałby się schemat.
-
- 625...1249 postów
Pomierzyłem swoje dwie sztuki 6C41C i tak jak myślałem nie jest za najlepiej - przy 85V anodowego i -21V na siatce jedna z lamp daje 130mA a druga 110mA. Zastanawiają mnie oznaczenia na tych lampach - jedna ma niebieską kropkę (ta mocniejsza) a druga różową. Widziałem także na innych radzieckich lampach czerwone kropki - z tego co mi wiadomo to oznaczają one że lampa ma małe odchyłki od danych katalogowych lecz pewien nie jestem. Interesująca jest również litera "O" lub liczba "0" w środku rombu takiego samego w jakim jest napisane "OTK 17". Czy szanowni koledzy wiedza co owe kropki i romby oznaczają?
-
- 1875...2499 postów
O kropkacvh już było. Nikt dokłandie nie wie co oznaczają. Kiedyś przy składaniu Sprzętu malowało się lampy i luty. Mam sprzęty z lampami malowanymi, i co z tego, jak oznacza to tyle, że ta lampa jest oryginalnie od nowości w danym urządzeniu. Kolor ależy pewnie od tego jaką farbę mieli pod ręką.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Eee, nie jest źle, mogłeś dostać np. 130mA i 60mA.Beier pisze:Pomierzyłem swoje dwie sztuki 6C41C i tak jak myślałem nie jest za najlepiej - przy 85V anodowego i -21V na siatce jedna z lamp daje 130mA a druga 110mA.
-
- 625...1249 postów
Źle nie jest ale do PP rozrzut nie powinien przekraczać 10% a lepiej by było jakby nie przekraczał 5% - u mnie jest ponad 15%
Najlepsze jest to, że w tych samych warunkach (napięcie anodowe i siatki) sprawdziłem moje dwie 6C33C-B (grzanie na dwóch palnikach) i wyniki były następujące: 110mA i 180mA
Pierwszy wynik to rozumiem, że byłby przy jednej grzałce ale przy dwóch?
Diabły są jednak nieznośne...

Idealista z Ciebie. Poza tym zmierzyłeś prądy w jednym punkcie charakterystyk, nawet gdyby były one identyczne, nie znaczyłoby to, że te lampy są parą. Gdybyś chciał naprawdę skrupulatnie z dokładnością 5% dobrać parę lamp do wzmacniacza przeciwsobnego w klasie B/AB, musiałbyś zdjąć całe charakterystyki anodowe metodą impulsową i dodatkowo po ustaleniu się równowagi cieplnej jej elektrod.Beier pisze:Źle nie jest ale do PP rozrzut nie powinien przekraczać 10% a lepiej by było jakby nie przekraczał 5% - u mnie jest ponad 15%![]()
Gdybyś pomierzył ich co najmniej kilkanaście mógłbyś trafić np. na pary 10mA, 150mA, więc ciesz się, że masz ten sam rząd wielkości. Zresztą przy nachyleniu tej lampy ponad 20mA/V (dochodzi nawet do 40mA/V), jest to raptem kilka woltów różnicy napięcia siatki, a równie dobrze takie różnice amplitud możesz też otrzymać z inwertera lub stopni sterujących.Beier pisze: Najlepsze jest to, że w tych samych warunkach (napięcie anodowe i siatki) sprawdziłem moje dwie 6C33C-B (grzanie na dwóch palnikach) i wyniki były następujące: 110mA i 180mAPierwszy wynik to rozumiem, że byłby przy jednej grzałce ale przy dwóch?
Diabły są jednak nieznośne...
-
- 625...1249 postów
Czyli rozumiem, że moje 6C41C jako tako nadają się do PP? Całych charakterystyk nie bardzo mam jak ściągnąć gdyż autotrafa lub trafa z odczepami co np 10V u mnie brak 

Jak najbardziej się nadają. Jeśli wystąpią jakieś drobne niesymetrie, poprawi je chośby płytkie ujemne sprzężenie zwrotne. Ewentualnie możesz im jeszcze zmierzyć nachylenie.
-
- 625...1249 postów
Jakie w takim razie z praktycznego punktu widzenia rozbieżności kwalifikują daną parę lamp do układu przeciwsobnego?