Red Baron - przydźwięk

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

strych
3 posty
3 posty

Red Baron - przydźwięk

Post autor: strych »

Zrobiłem sobie ostatnio właśnie tego Red Barona, bo widziałem że poleca go sporo osób. I rzeczywiście fajnie by to brzmiało, tylko jedna sprawa - przydźwięk. To jest moja druga lampowa konstrukcja, więc nie mam w tym zbyt dużego doświadczenia. Opiszę więc jak wygląda sytuacja.

Wartości elementów są dokładnie takie jak na schemacie, dałem tylko inne lampy - 6N2P-EV. Ale to chyba nie ma dużego wpływu na pracę układu. Po przeczytaniu paru stronaek w sieci, zażarzyłem lampy stałym napięciem z mostka i kondesatora 4700u, ale przydźwięku to za bardzo nie zmniejszyło. Lampa V3 siedzi sobie w ekranowanej podstawce, reszta ma zwykłe podstawki. Całość jest zmontowana na płytce drukowanej i jak na razie leży sobie na podłodze:) Napięcia w poszczególnych miejscach układu dołączam na schemacie. Na razie jest tylko sam przedwzmacniacz i podłączam go pod mój zwykły wzmacniacz. To by było na tyle o montażu.
A zachowuje się to mniej więcej tak: przy zwartym wejściu - zero przydźwięku, cisza. W kanale czystym przydźwięk nie jest zbyt duży, chociaż i tak za mocno go słychać. Najgorzej jest z przesterowanym. Tutaj przydźwięk jest chyba równy sygnałowi, zwłaszcza, gdy w pewnym punkcie na potencjometrze gain, wzmocnienie nagle skacze w górę. A przydźwięk brzmi raczej jak jakaś jego harmoniczna, bo napewno nie jest to 50Hz. Zmierzyłem jeszcze zmienne napięcie za dławikiem i wyszło ok. 1,4V. To chyba troche duzo? Właściwie nie wiem za bardzo jaki dławik tam powinien być (albo jak go wykonać), znalazłem coś co chyba dławik przypomina czyli 10 zwojów na 4mm rdzeniu, zalane emalią.

Nie wiem co dalej mogę z tym zrobić, bo nigdy wczesniej tego nie robiłem. Ale ktoś na pewno bedzie miał pomysł:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
atom
125...249 postów
125...249 postów

Re: Red Baron - przydźwięk

Post autor: atom »

strych
3 posty
3 posty

Ciężko bedzie zrobić "gwiaździste" połączenia jak już mam płytkę. Chyba że się mylę... Więc ten przydźwięk może brać się z tego że nie zmontowałem jeszcze tego porządnie na chassis? I jakie parametry powinien mieć dławik w tym zasilaczu?
Brencik

Post autor: Brencik »

dławik powinien miec tak z 5-10H najlepiej i niska rezystancje szeregowa (kilkadziesiat omów najwiecej). Zreszta ten uklad bym wogole zmodyfikowal do jakiej porzadnej wersji.
strych
3 posty
3 posty

A na czym taka modyfikacja miałaby polegać?