Telewizor Ametyst

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dominik9419

Telewizor Ametyst

Post autor: dominik9419 »

Witam.
Posiadam telewizor Ametyst 1012. Gdy go znalazłem miał spalone pare rezystorów, uszkodzoną diode WN oraz brak żarzenia kineskopu.
Spalone rezystory wymieniłem, uszkodzoną diodą zastąpiłem nową, wyjętą z nieboszczyka Beryla 102. Telewizor miał podnoszone napięcie żarzenia, usunąłem już te 2 kable które były nawinięte na trafo WN, tak żeby mieć oryginał, chociaż biorąc pod uwage że wpakowałem tam nowe rezystory które z oryginałem mają wspólną wartosć, nie mam oryginału. Był problem z odchylaniem w poziomie ale naprawiłem to podmieniając podstawkę lampy odpowiedzialną za to (zapomniałem jej symbolu). Problemem jest to, że OTV nie wyświetla obrazu, tzn ekran się świeci, dość ciemno, ledwie co widać ;| A ostatnio nie wiem czemu po złożeniu przestał reagować na przełacznik kanałów ;| i to akurat po podmianie rezystora 470 ohm w okolicy lampy PFL200 (symbol tego rezystora to R112 może komuś to coś powie), być może też jakiś przewód się urwał. Nie wiem w ogóle czy jest sens robić ten telewizor, gdyż sam fakt że kinol miał podnoszone napięcie żarzenia i to że świeci bardzo ciemno wskazuje że jest już mocno zużyty...
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Telewizor Ametyst

Post autor: AZ12 »

Zmierz napięcia na kineskopie i porównaj je ze schematem. Uwaga: Chassis w tym odbiorniku jest połączony galwanicznie z siecią zasilającą, więc należy zachować dużą ostrożność.
Ratujmy stare tranzystory!
dominik9419

Napięcia są dobre. Zaraz chyba zajrzę do dziada i zobaczymy czemu się pochorował przełącznik :))
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czy się opłaca? To nie jest telewizor do oglądania na codzień... Jeśli chcesz się czegoś nauczyć i poeksperymentować to warto go uruchomić.
To, że obraz jest ciemny oznaczać może, że właśnie rzeczony kineskop już ma słabą emisję i jak zauważyłeś ktoś kiedyś podniósł mu żarzenie żeby było coś widać. Schemat masz? Bez schematu nic kompletnie nie zrobisz (to tak jakbyś wyjechał za granicę bez mapy). Dostępny jest on powszechnie w internecie za DARMO.
Jakiś kabelek odpadł i nie wiesz gdzie go podłączyć? Po to masz schemat żeby to sprawdzić.
PFL200 nie jest odpowiedzialna za jasność świecenia kineskopu, dajmy jej spokój. To wzmacniacz wizji i kluczowanie ARW (chyba dobrze gadam).
Napięcia na zasilaczu pomierz (schemat...), powinny być mniej więcej takie jak na schemacie. Nie przestrasz się, że np. zamiast 200V będzie 180V albo 220V, nie ma tragedii (podniesiono napięcie w sieci).
Podłączałeś antenę do niego? Jak nie to nie ma o czym rozmawiać że nie reaguje na przełącznik kanałów.
Jak se przyjdziesz do Częstochowy to se wybierzesz taki kineskop jaki Ci się będzie podobał (nie wysyłam!). W zamian nie chcę nic, no chyba że masz jeszcze kineskop z Beryla... Tego na zapas nie posiadam.
Czołem!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
dominik9419

Schemat oczywiście mam, nawet serwisówke :)
Oglądałem go od środka czy zwyczajnie czegoś przypadkiem nie urwałem ale nic z tych rzeczy. Dziwne to troche bo jeszcze rano działał przełacznik kanałów, podłączałem antene i jakieś tam stacje łapało a ekran reagował na zmiany kanałów, teraz tylko coś trzeszczy i szumi w głośniku i to wszystko... nie wiem naprawdę co mogło się uszkodzić. Napięcia na zasilaczu czyli na elektrolitach?
Dziwna sprawa z tym telewizorkiem, ale ja się na nim sporo też nauczyłem :) I naprawy jakie wykonałem to jak mówie, naprawa żarzenia diody WN oraz naprawa żarzenia kineskopu bo wcześniej ktoś pocudował coś, źle polutowane kable były. Tylko cholerka nie wiem co z tym przełącznikiem :/
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: OTS-2 »

Może podmień lampę PFL 200 jak masz. Sprawdź rezystor anodowy tej lampy i elementy w pobliżu.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Patrykswiatowiec witaj u konkurencji...
dominik9419

Co do programatora to jego uszkodzenie wynika najprawdopodobniej przez przepalenie sie jakiegoś rezystora. Lampę PFL200 podmieniałem i nic nowego, uszkodzonych rezystorów w jej obrębie też nie znalazłem. Nie wiem, czy jest sens naprawiać ten telewizor bo nawet jeśli naprawie odbiór i programator to nawet w nocy ledwie co zobacze... kineskop niestety świeci baaardzo ciemno.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Przyjedź to ostaniesz drugi :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
stryker
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stryker »

Mi sie marzy jakiś pierwszy neptun .... obok mojej Siesty 3A King 33' ;p
dominik9419

Sprawdzałem programator i wszystko jest w nim ok, tzn nie znalazłem żadnego przepalonego rezystora lub innych uszkodzeń. Jeśli ktoś może to bym prosił o zdjęcie kabli które są z prawej strony przylutowane do tego programatora, bo u mnie było coś grzebane.
dominik9419

Chcę żeby ktoś mi pomógł bo znalazłem na śmietniku Cygnus T402 bez elektroniki... w sumie to była sama skrzynka i kineskop, który po zamontowaniu w Ametyscie okazał się być dobry, dlatego chcę żebyście pomogli mi go uruchomić :) prosze ;]
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Podmień może lampy w przełączniku kanałów oraz sprawdź lampę PL 500/PL 504 i PFL 200 w innym sprawnym TV (jak masz).
Gdy już odpalisz Ametysta i obraz będzie miał zbyt małą jaskrawość a lampa PFL 200 będzie zasrebrzona lub będzie miała lekko brązową bańkę na przeciwko okienek to wymień ją koniecznie na NOWĄ!!!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

W przełączniku kanałów używana mocno PCF801 ,,lubi" nie generować na wyższych kanałach,połowa moich nienowych PCF-ek nie działała w Warszawie(jedynka na 11-tym kanale).Zmniejszony (czasem mocno) kontrast może być spowodowany słabą emisją EF184.
OTS-2
125...249 postów
125...249 postów

Jaka znowu EF 184? ja w swoim ametyście takiej lampy nie widziałem.
Może chodzi ci o lampę EF 80?
Jak jest za mały kontrast to lampa PFL 200 może być do wymiany.