Siemens Super H53

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Siemens Super H53

Post autor: Piotrek J. »

Witam,
zdobyłem dziś to radio, choć jeszcze go nie sprawdzałem, to chętnie obejrzałbym sobie jego schemat, tak na przyszłość, szczególnie zastanawia mnie regulacja wysokich tonów - wygląda to tak, jakby rdzeń cewki się przesuwał w pionie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn, 6 lipca 2009, 19:08 przez Piotrek J., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Siemens Super H53 - poszukiwany schemat

Post autor: Matizz »

Cześć!
PiotrekJ pisze: zastanawia mnie regulacja wysokich tonów - wygląda to tak, jakby rdzeń cewki się przesuwał w pionie.
W naszych wczesnych radiach była przeważnie stosowana skokowa regulacja barwy (przełączanie odczepów cewki - patrz Aga/Syrena Stolica).
W Siemensach często się spotyka właśnie taką-płynną regulację np. przedwojenny Siemensie 93W.

Rdzeń wsuwa się w cewkę I filtru P.Cz poszrzając tym samym pasmo przenoszenia filtru.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Siemens Super H53 - poszukiwany schemat

Czy ktoś wie, jakiej bejcy użyć, by osiągnąć barwę podobną do tej na zdjeciach? Trudno jest mi określić kolor, a nie za bardzo ufam tym barwom wzorcowym...
http://www.tube-radio.de/radios/siemens_h53_3.jpg
http://www.tube-radio.de/radios/siemens_h53_1.jpg

Pozdrawiam
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Siemens Super H53

Spróbowałem uruchomić wczoraj chassis, sprawdziłem z grubsza, czy nie ma zwarć, (przy okazji okazało się, że włącznik sieciowy w ogóle nie kontaktował) i włączyłem. Rozżarzyły się lampy, choć EF80 była już prawie pozbawiona getteru a magiczne oko ledwo ledwo świeciło. Wymieniłem EF80 i włączyłem ponownie. Przywitała mnie jednak głucha cisza na długich, krótkich i średnich. UKF się odezwał, w nasilniejszych u mnie punktach odbioru wyłapałem dwie stacje, ale ledwo je słychać zza szumu, choć na tyle, by słyszeć, że dźwięk jest bardzo zniekształcony. Czy to objawy zużycia lamp, czy prędzej rozstrojenie?

Na pozostałe zakresy muszę najpierw sprawdzić przełącznik, bo może to taka sama sytuacja jak z sieciowym. Ale, od dołu znajdują się dwa pokrętła podpisane: Vorkreis i Oszillator. Nie mam pojęcia, co to jest Vorkreis, czy to może mieć wpływ na odbiór na UKFie? To drugie, to pewnie regulacja oscylatora, ale dlaczego jest to wyprowadzone pod radio?

Przy okazji zapytam, co oznaczają przyciski "richtant.", "O-M" i "Phono"? Któryś musi być do magnetofonu...

Pozdrawiam...
_idu

Post autor: _idu »

Vorkreis - obwód wejściowy dosłownie

W zasadzie to głowice mają następujące regulacje:
- obwód wejściowy (rzadko przestrajany, często bez możliwości dostrojenia do środkowej części zakresu)
- obwód wzmacniacz w.cz. - przestrajany
- obwód heterodyny - przestrajany
- filtr p.cz. - dostrajany
- regulacja odtłumienia obwodu p.cz. w mieszaczu samodrgającym - Niemcy lubili rozwiązanie z regulacją tegoż pozwalało to uzyskać możliwie maksymalne wzmocnie głowicy zależnie od egzemplarza lampy, opocjonalnie
- regulacja neutralizacji wzmacniacz w.cz. - to zdecydowanie rzadko spotykane - reguluje sie na minimum przenikania sygnało heterodyny do zacisków antenowych, opcjonalnie

(Dla porównania: nasze głowice mały nieregulowane: obwód wejściowy, neutralizację oraz odtłumianie filtru p.cz).
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Studi,
jak się okazuje, te dwa pokrętła służą do dostrajania silnej stacji na falach średnich (O-M) i nie mają wpływu na pozostałe fale.

Udało mi się ruszyć wzmacniacz m. cz., dwa kondensatory miały zwarcie, jednak radio ciągle milczy na AM. UKF jest trochę wyraźniejszy, ale wciąż słabo słychać i dodatkowo stacje nachodzą na siebie.
Dopiero dziś odkryłem jednak, że cewka w głowicy UKF nie ma rdzenia. Jak sprawdziłem w instrukcji, okazało się, że to cewka neutralizacji (nuetralisationkreis). I teraz pytanie, co robić? Można dopasować rdzeń z jakiegoś polskiego odpowiednika? Czy raczej trzeba szukać tego elementu?

Obrazek

Pozdrawiam
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Po dokładnym posłyszeniu...

Mam dla porówniania Goteborga, grającego idealnie na AM, jednakże na UKF występuje identyczne zjawisko jak w Siemensie.
Na skali około 97-98Mhz słychać stacje RMF (u mnie 93) i Radio Maryja (88 coś i 103) nachodzące na siebie. Reszta skali to szum.
Czyli: ktoś grzebał przy obu głowicach, przestrajając je na zakres OIRT a ja teraz łapię lustrzaną?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Nieraz przy złym przestrojeniu(odstrojeniu) pasmo FM zmienia się.
Miałem pasmo trochę większe niż trza 88-110MHz. Co najciekawsze 110MHZ było w połowie skali a dalej był wzbód.
Stacje były dość słabe, nakładały się na siebie i szybko odstrajały.

Pomogło zestrojenie głowicy.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
_idu

Bobekmaster pisze:Nieraz przy złym przestrojeniu(odstrojeniu) pasmo FM zmienia się.
Miałem pasmo trochę większe niż trza 88-110MHz. Co najciekawsze 110MHZ było w połowie skali a dalej był wzbód.
Stacje były dość słabe, nakładały się na siebie i szybko odstrajały.

Pomogło zestrojenie głowicy.

Efekt typowy dla niestabilnej pracy głowicy. Być może masz kilka oscylacji w głowicy (wzmacniacz w.cz. tez może się wzbudzić).
Ew. masz dość słabą lub niepewną oscylację heterodyny i masz klasyczne przeciągnie odbieranym sygnałem.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Głowica miała za małą pojemność w heterodynie. Wystarczyło dołożyć 2,7pF i zestroić czestościomierzem.

Teraz gra bardzo dobrze, ma super czułość, stacje są zdala od siebie. Jeśli pojemnośc stała jest mniejsza od pojemności przestrajanej, to radio da się przestrajać w szerokim sakresie i dlatego stacje nakładają sie na siebie, i zajmują tylko cześć skali. Choć moze sam źle zauważyłem/zrozumiałem.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
_idu

Bobekmaster pisze:Głowica miała za małą pojemność w heterodynie. Wystarczyło dołożyć 2,7pF i zestroić czestościomierzem.

Teraz gra bardzo dobrze, ma super czułość, stacje są zdala od siebie. Jeśli pojemnośc stała jest mniejsza od pojemności przestrajanej, to radio da się przestrajać w szerokim sakresie i dlatego stacje nakładają sie na siebie, i zajmują tylko cześć skali. Choć moze sam źle zauważyłem/zrozumiałem.

To nie tak... Prędzej może być wadliwy lu źle dolutowany kondesator.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Prawdopodobnie kondensator jak i trymer z wiekiem straciły na pojemności.
Luty są bardzo dobre, a kondensator sprawny. Ewentualnie cweka od strojenia mogła zmienić indukcyjność, ale wątpie bo rdzenie są chyba aluminiowe, a nie ferrytowe.

Dla mnie ważne jest że po dolutowaniu małego kondensatorka mam pasmo zgodne ze skalą, stacje nie nakładają się na siebie, no i heterodyna jest bardzo stabilna.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

W porządku, znaczna poprawa w odbiorze - stacje powoli wskakują na swoje miejsce. Okazało się, że ktoś prawie całkowicie wykręcił rdzeń oscylatora w głowicy.
Na razie trójka odbiera trochę niżej, gdzieś na 96Mhz. Ważne, że wiem, czego się trzymać.
Wkręciłem też brakujący rdzeń - ale lekkie kręcenie nim nie daje zmian w brzmieniu.

Został jeszcze AM - zrobiłem test i włączyłem radio bez lamp - transformator zaczął się grzać, gdy włączyłem AM - na FM chodził 20 minut i był chłodny. Tak więc muszę poszukać powodu tego.

Właśnie, czym najlepiej kręcić rdzenie? Są do kupienia jakieś nie reagujące materiały?
Bo bardzo mozolne jest kręcenie śrubokrętem - trzeba co chwila go odejmować.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Czyli tak jak mówiłem, rozstrojona była heterodyna.
Trymerem możesz skorygować położenie stacji.

Neutralizacja jest po to, żeby heterodyna nie przenikała wstecz, i żeby nie zaśmiecać eteru. W dźwięku nie ma różnicy.

Co do AM, to sprawdć wszystie kondensatory które są włąćzane przełącznikiem w pozycji AM. Zacznij od tych w p.cz.
Jak możesz to załącz schemat, to pokombinujemy.

Są specjalne plastikowe śrubokręty do strojenia. Mi odejmowanie srubokręta nie przeszkadza, bo i tak muszę co chwile czestościomierzem pomierzyć.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Schemat jest tutaj (rozmiar ok. 1MB):
Obrazek
Mam przy okazji pytanie. Dlaczego trioda ECH nie jest calkowicie odłączana (jak to jest zwykle w polskich radiach) podczas pracy w UKW?

Muszę uważnie sprawdzić okolice ECH81 - musiałem odłączyć anodowe triody doprowadzane podczas pracy w UKW - napięcie na siatce EF80 spadało co 30V. Gdy był włączony któryś z AM, napięcie było w porządku. Nie wiem, dlaczego tak się działo - sprawdziłem dokładnie doprowadzenie, podmieniałem ECH...

Neutralizacja raczej w porządku działa - kontrolowałem stacje na wieży obok, odbierała bez problemu...