Słuchawkowiec na PCL86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Słuchawkowiec na PCL86
Czy znacie może jakieś dobre schematy lub moglibyście zaprojektować schemat wzmacniacza do słuchawek hi-fi 32 Ω wykorzystującego lampy PCL86? Plus ewentualnie lampka innego typu jeśli PCL-ka nie wystarczy?
Mam sporo tych lampek i chciałbym je jakoś wykorzystać a do piecyków głośnikowych wolę używać mocniejszych lamp.
Miałem okazję przetestować konstrukcję słuchawkowca na PCL86 w dobrze znanym układzie wtórnika i niestety przy mocnym wysterowaniu nie gra to dobrze, słychać początki zniekształceń.
Mam sporo tych lampek i chciałbym je jakoś wykorzystać a do piecyków głośnikowych wolę używać mocniejszych lamp.
Miałem okazję przetestować konstrukcję słuchawkowca na PCL86 w dobrze znanym układzie wtórnika i niestety przy mocnym wysterowaniu nie gra to dobrze, słychać początki zniekształceń.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Słuchawkowiec na PCL86
Dżizas,
Wiem, że wyszukiwarka forum działa słabo, ale jakoś tam działa. Temat był wałkowany tysiące razy.
Wiem, że wyszukiwarka forum działa słabo, ale jakoś tam działa. Temat był wałkowany tysiące razy.
-
- 375...499 postów
Z tego wałkowania to znalazłem liczne wzmianki o wspomnianym nieudanym wtórniku katodowym i wątek z wypowiedzią Jasia, który twierdzi że OTL (chyba każdy, nie tylko wtórnik) to zło i najlepiej słuchawki dopasować za pomocą transformatora.
Wychodzi na to że mam zbudować zwykłego SE jak do głośnika, tylko z trafkiem 32 Ω
Wychodzi na to że mam zbudować zwykłego SE jak do głośnika, tylko z trafkiem 32 Ω

-
- 375...499 postów
Zibi, właśnie to jest ów niedobry wtórnik, którego nie chcę. 

-
- 375...499 postów
Fajne schematy ale nic na ECL/PCL86 nie ma a przerobić nie bardzo potrafię.
Podoba mi się układ opisany tu: http://headwize.com/projects/showfile.p ... n1_prj.htm (patrz też załącznik) ale byłby kłopot z lampą 6CG7. Czy można ją zastąpić rosyjską 6N1P?
Podoba mi się układ opisany tu: http://headwize.com/projects/showfile.p ... n1_prj.htm (patrz też załącznik) ale byłby kłopot z lampą 6CG7. Czy można ją zastąpić rosyjską 6N1P?
To jest nowalowa 6SN7, czyli 6N7S.elektro_nowy pisze:byłby kłopot z lampą 6CG7. Czy można ją zastąpić rosyjską 6N1P?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
A to akurat wiem ale chodzi mi jakiś zamiennik nowalowy.
Jaką funkcję pełni w tym układzie tranzystor? To jest pierwszy stopień wzmocnienia a trioda jest aktywnym obciążeniem? Czy ktoś mógłby opisać działanie tego układu?
Ja nie znalazłem, a potrzebuję do inwertera w starym gitarowcu...elektro_nowy pisze:A to akurat wiem ale chodzi mi jakiś zamiennik nowalowy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Możesz zrobić ten układ, napięcie zasilania U1 330V.
- Załączniki
-
- OTL I.JPG (33.53 KiB) Przejrzano 808 razy
http://www.gem.hi-ho.ne.jp/katsu-san/au ... glish.htmlelektro_nowy pisze:A to akurat wiem ale chodzi mi jakiś zamiennik nowalowy.
Jaką funkcję pełni w tym układzie tranzystor? To jest pierwszy stopień wzmocnienia a trioda jest aktywnym obciążeniem? Czy ktoś mógłby opisać działanie tego układu?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic76535.html
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Em, coś tu się nie trzyma kupy. O ile pamiętam 6SN7 odpowiadała 6H8C, 6N7 -> 6H7C, a 6SL7 -> 6H9CMarvel pisze:To jest nowalowa 6SN7, czyli 6N7S.elektro_nowy pisze:byłby kłopot z lampą 6CG7. Czy można ją zastąpić rosyjską 6N1P?

O to właśnie mi chodziłoPiotr pisze:O ile pamiętam 6SN7 odpowiadała 6H8C

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com