Propozycja nowego działu - oprogramowanie.

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

mak222
375...499 postów
375...499 postów

Propozycja nowego działu - oprogramowanie.

Post autor: mak222 »

Witam,

myślę że przydałby się wydzielony taki dział. Można by publikować freeware ewentualnie nasze dzieła ;), Wymieniać się doświadczeniami z nimi związanymi.

Przyznam się że dzisiaj powstał zalążek oprogramowania wspomagającego rozpoznawanie lamp. Jak dobrze pójdzie to za dwa-trzy tygodnie coś już może pokażę :oops: Jest też przewidziana opcja importu danych pomiarowych - tutaj ukłon w stronę TRAXMANA - może uda się uzgodnić jakiś format wymiany danych z jego cackami :)

Pozdrawiam
Marek
traxman

Re: Propozycja nowego działu - oprogramowanie.

Post autor: traxman »

Oprogramowanie raczej nie jest samodzielne - wymaga sprzętu, nie ma potrzeby dokładania kolejnego działu, wystarczy odpowiednio umieścić albo we wspomaganiu układów, albo w układach i urządzeniach.
Jeżeli chodzi o mnie to wystarczy mi już wspólnych projektów, szkoda czasu i nerwów, oprócz tego nie produkuję cacek, a jeżeli już to nie są one tylko moje.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

No cóż, może i racja.
traxman

Zdaje się na stronie Jogisa jest miernik lamp, z funkcją rozpoznawania typu.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

"Propozycja nowego działu - oprogramowanie."
Po pojawnieniu sie takiego postu chyba czas sie pozegnac z Forum.
Milo bylo z Wami.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

macska pisze:"Propozycja nowego działu - oprogramowanie."
Po pojawnieniu sie takiego postu chyba czas sie pozegnac z Forum.
Milo bylo z Wami.

Przecież miało to dotyczyć tylko rzeczy związanych z techniką lampową. A zresztą i tak jest nieaktualne.

Powiem szczerze że teraz się boję cokolwiek na forum napisać żeby kogoś nie urazić.

Pozdrawiam Marek

PS

Nie mam patentu na nieomylność, jeśli jakiś pomysł jest głupi to od tego są moderatorzy żeby mnie wyprostować.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
:arrow: mak222
Nie obawiaj się, pytać zawsze można :wink:. Stanowimy stosunkowo małe, niszowe, wręcz kameralne Forum :). Z tego względu jego dalsza rozbudowa nie jest na obecną chwilę uzasadniona (już teraz codzienne przejrzenie wszystkich nowych wypowiedzi w wątkach zajmuje niemało czasu ;) ). Kiedyś co prawda proponowałem stworzenie jeszcze jednego działu, związanego z szeroko rozumianymi pomiarami, w którym można by poruszać kwestie związane ze strojeniem, regulacją i optymalizacją układów elektronicznych, dla uzyskania lepszych parametrów, oraz stosowaną do tego celu aparaturą kontrolno-pomiarową. W roli moderatorów takiego działu widziałem właśnie Kolegów macskę i MarkaSCO. Jednak część Kolegów była przeciwna takiemu pomysłowi właśnie ze względu na fakt, że wówczas nasze Forum stałoby się jeszcze obszerniejsze. Mam nadzieję, że Andrzej (macska) nie obrazi się z powodu Twojego postu i dalej będzie uczestniczył w naszych dyskusjach.

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Witam,
:arrow: Romekd
Dziękuję że znalazł się ktoś kto wytłumaczył w kilku słowach "dlaczego". I już.
Zawsze trzeba próbować rozmawiać i tłumaczyć. Dopiero jak to nie skutkuje są inne metody.

Pozdrawiam - początkujący :oops:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witaj Mak222
Jestem jak najbardziej zainteresowany zagadnieniami programowania w kontekście lamp elektronowych. Sam od jakiegoś czasu "po cichutku" zajmuję się modelowaniem charakterystyk lamp za pomocą nieliniowych sieci neuronowych.
Chciałbym taki symulator dodać do bazy danych lamp, którą w wolnych chwilach tworzę na stronie Triody. Podobnie jak Przedmówcy uważam, że do podzielenia się tymi zagadnieniami wystarczy już istniejący dział wspomagania układów lampowych.

P.S. Już wielokrotnie występowałem z różnymi pomysłami na Forum, które nie spotkały się z akceptacją innych Użytkowników. Nigdy mnie to jednak nie zniechęcało, czego i Tobie serdecznie życzę (i trzymam kciuki, abyś kontynuował realizację Twojego pomysłu :) ).
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Odkryłem w Tobie Gsmoku bratnią duszę - zapraszam do odwiedzenia mojej strony poświęconej sieciom neuronowym

http://www.ai.c-labtech.net/sn/

Jaki typ sieci wykorzystujesz do swojego modelu ?

pozdrawiam
pozdrawiam
traxman

Tylko mi nie mówcie, że znacie Prologa?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze:Tylko mi nie mówcie, że znacie Prologa?
Ja na studiach znać musiałem. Ale jakoś mnie bolał;-)
traxman

Z dziwnych języków wolałem LISP'a.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze:Z dziwnych języków wolałem LISP'a.
Lisp jest stosunkowo normalny, Prolog to zupełnie inna bajka;-) Osobom które znają i używają wielu tradycyjnych języków, ciężko jest się z Prologiem polubić;-)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Traxman
Nie programuję w Prologu (ani Lispie), choć kiedyś korzystałem z tych języków. Wykorzystuję C/C++ oraz Javę.

Kazimierz
Oglądałem stronę. Jestem pod wrażeniem Do budowy modelu lampy staram się zastosować możliwie jak najprostszą sieć. Zacząłem od nieliniowej sieci jednokierunkowej z trzema warstwami (wejściowa, jedna warstwa ukryta i wyjściowa). Nieliniowego charakteru sieci nie da się wyeliminować ale za to mam nadzieję, że uda się uniknąć przy dostatecznej dokładności modelowania stosowania sieci ze sprzężeniem zwrotnym.
Zaplanowałem proces modelowania i uczenia sieci robić w C, lokalnie na komputerze, a po określeniu wartości współczynników wag neuronów dla poszczególnych lamp wykorzystać je z zastosowaniem Javy i wbudować w bazę danych dostępną w Internecie. Tutaj wykorzystywany będzie gotowy model, bez procesu uczenia.

Temat zaczyna się robić nieco bocznicowy.