Przerysowałem sobie w CM2000 schemat P1 i dorzuciłem pętlę na lampie od Pitera...
Jeszcze nie do końca ogarniam ten program - jak na przykład zrobić "swoje" trafo (z wymaganą ilością odczepów)? Poza tym - program wygodny i naprawdę fajnie się w nim pracuje
Wracając do tematu - głównie chodzi mi o pętlę - tam najprędzej coś skopałem. Druga sprawa - jak ten schemat wygląda od strony czytelności?
Pytanie do Pitera - potencjometry do "Send level" oraz "Mix" - liniowe czy logarytmiczne?
Z góry dzięki za rady i krytykę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pętla przed korektorem to świadomie? Ja bym dał między korektorem a Master Volume
- S1a za C5 a nie przed. Po co Ci na nim 200VDC?
- wolny koniec R11 Send Level do masy
- w R16 Mix jeden potencjometr powinien być odwrotnie, bo w tej chwili oba zwierają sygnał do masy jednocześnie i jest cisza
- w korektorze R20 i R21 też odwrotnie
- dlaczego na anodę lampy mocy dajesz niższe napięcie niż na S2? (spadek napięcia na R26 będzie większy niż na R33)
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Poprawiłem schemat zgodnie z Waszymi sugestiami
Teraz chyba ok?
BTW. Czy znacie jakiś inny program typu CM2000 do projektowania schematów? Nie mam dużych wymagań - Eagle jest dla mnie zbyt rozbudowany...
CM2000 jest fajny, ale brakuje mi możliwości prostego dodawania własnych elementów do biblioteki.
W czym Painlust rysuje swoje schematy - te mi się podobają
EDIT:
Teraz widzę, że ucięło mi strzałki w zasilaczu... Po kolei od mostka są A,B,C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Teraz między anodą V1b a korektorem nie masz kondensatora blokującego wysokie napięcie. Pamiętaj, żeby C9 470p był na 400V a nie 60. Albo daj kondensator przed korektorem.
Czyli C5 i S1a tak jak było wcześniej, tylko dodatkowo kondensator na 400-630V między anodą a korektorem.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com