Przystawka UHF w Berylu 102

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Przystawka UHF w Berylu 102

Post autor: Marcin K. »

Cześć!
Chciałbym się dowiedzieć czy widział ktoś (lub posiada ktoś) Belyla z przystawką UHF wmontowaną po Bożemu do środka skrzynki gdzie wykorzystywana jest istniejąca gałeczka i skala? Mam dwa Beryle ale w obu przystawka w postaci głowicy tranzystorowej jest w oddzielnym pudełeczku przykręcona od spodu. Chciałbym wiedzieć jak to rozwiązano konstrukcyjnie.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Przystawka UHF w Berylu 102

Po mnogości odpowiedzi w owym temacie śmiem twierdzić, że nikt nie spotkał się z przystawką wmontowaną i podłączoną do istniejącej gałki toteż ja podejmę się tego zadania. Co z tego wyjdzie, nie wiem :wink:
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Poradzisz sobie na pewno,zabawa dość prosta.Ale NIGDY nie widziałem przystawki fabrycznie przystosowanej do wmontowania do ametystolazurytoberylaitp bo (śmiem twierdzić) nigdy taka nie weszła do produkcji w PRL-u.A potem nastała era ZTG.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tak też myślałem, bo niby po co zostawiać wolne miejsce w skrzynce i robić gałę i skalę?
Zdradź mi jeszcze tajemnicę tej "Dawczyni" o której piszesz na PW :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

cirrostrato pisze:Poradzisz sobie na pewno,zabawa dość prosta.Ale NIGDY nie widziałem przystawki fabrycznie przystosowanej do wmontowania do ametystolazurytoberylaitp bo (śmiem twierdzić) nigdy taka nie weszła do produkcji w PRL-u.A potem nastała era ZTG.
Z racji importowanych tranzystorów była co najwyżej mała partia dostarczona tlyko tam gdzie to było potrzebne. Większość kraju obywała się jeszcze dośc długo bez UHF'u. Nie było sensu ani wyposażać ani zaoptarywać sklepów praktycznie w całym kraju jeśli nie była koeniczna do odbioru TV. Nawet drugi program nie był wtedy jeszcze wszędzie emitowany.