Diora Calypso - pomoc w uruchomieniu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Diora Calypso - pomoc w uruchomieniu
Witam,
Drogą kupna nabyłem odbiornik jak w temacie, sprzedawca określał go jako "na części", lecz wydawał mi sie kompletny(z wyjątkiem gałek) i wciąż tak mi sie wydaje, toteż go kupiłem z myślą uruchomienia. Wstępnie naprawiłem uszkodzoną podstawke el84, wymieniłem prostownik selenowy(stary sie dosyć grzał), dwa kondensatory w zasilaczu 50 uF zmieniłem na jeden podwójny(7 lat młodszy) 50uF+50uF na te same napięcia.Wyczyściłem tez potencjometr. Wstępnie uruchomiłem to radio, lecz nie działa, bo nie słychać szumu, nie mówiąc o odbiorze stacji, jedynie czasem coś zabrumi.
Wzmacniacz m. cz nie do końca działa poprawnie, podłączając do środkowej nóżki potencjometru regulacji głośności sygnał z przykładowej mp3, słychać jest muzyke, jednak słychać równocześnie zakłócenia, charczenie, można nawet stwierdzić, że zakłócenia pojawiają sie w rytm basu. Mimo to, nie jest to główny problem z tym odbiornikiem.
W głosniku nie słychać niemal wogóle szumu. sprawdzałem na każdym zakresie oprócz UKF, bo nie mam tam lampy, toteż nie mam jak sprawdzić. Wstępnie winę tego zwalam na zużyte lampy, które, mimo że sie żarzą, pewnie straciły swoją emisję.
Napięcia pomierzyłem poki co tylko w zasilaczu i na pierwszym kondzie jest ok 195V, a na drugim ok.168-172V z tego co pamiętam, czyli zasilacz wydaje się być w normie.
Zdjęcia dodam niebawem.
Pozdrawiam
Drogą kupna nabyłem odbiornik jak w temacie, sprzedawca określał go jako "na części", lecz wydawał mi sie kompletny(z wyjątkiem gałek) i wciąż tak mi sie wydaje, toteż go kupiłem z myślą uruchomienia. Wstępnie naprawiłem uszkodzoną podstawke el84, wymieniłem prostownik selenowy(stary sie dosyć grzał), dwa kondensatory w zasilaczu 50 uF zmieniłem na jeden podwójny(7 lat młodszy) 50uF+50uF na te same napięcia.Wyczyściłem tez potencjometr. Wstępnie uruchomiłem to radio, lecz nie działa, bo nie słychać szumu, nie mówiąc o odbiorze stacji, jedynie czasem coś zabrumi.
Wzmacniacz m. cz nie do końca działa poprawnie, podłączając do środkowej nóżki potencjometru regulacji głośności sygnał z przykładowej mp3, słychać jest muzyke, jednak słychać równocześnie zakłócenia, charczenie, można nawet stwierdzić, że zakłócenia pojawiają sie w rytm basu. Mimo to, nie jest to główny problem z tym odbiornikiem.
W głosniku nie słychać niemal wogóle szumu. sprawdzałem na każdym zakresie oprócz UKF, bo nie mam tam lampy, toteż nie mam jak sprawdzić. Wstępnie winę tego zwalam na zużyte lampy, które, mimo że sie żarzą, pewnie straciły swoją emisję.
Napięcia pomierzyłem poki co tylko w zasilaczu i na pierwszym kondzie jest ok 195V, a na drugim ok.168-172V z tego co pamiętam, czyli zasilacz wydaje się być w normie.
Zdjęcia dodam niebawem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob, 2 maja 2009, 18:10 przez zuk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
Re: Diora Calpyso - pomoc w uruchomieniu
Napięcia dość małe, w połączeniu z brumieniem w rytm basu może to oznaczać nadmierny pobór prądu przez lampę końcową (czyli do wymiany standardowo kondensator siatkowy EL84). A brak szumu może oznaczać na ogół albo mocne rozstrojenie obwodów p.cz. albo brak wzbudzenia heterodyny.zuk pisze: Wzmacniacz m. cz nie do końca działa poprawnie, podłączając do środkowej nóżki potencjometru regulacji głośności sygnał z przykładowej mp3, słychać jest muzyke, jednak słychać równocześnie zakłócenia, charczenie, można nawet stwierdzić, że zakłócenia pojawiają sie w rytm basu. Mimo to, nie jest to główny problem z tym odbiornikiem.
-
- 75...99 postów
Tszczesn - miałeś rację, kondensator siatki el 84 został zmieniony. tor wzmacniacza m.cz. już działa.
Przez chwilę udało się usłyszeć szum fal radiowych, udało się to wtedy gdy rotor kond. strojeniowego był wysunięty ze statora na maksa, jednak po kilkunastu sekundach szum zanikł.
Którymi cewkami kręcić a którymi absolutnie nie ? Tak jak napisał wcześniej kolega Tszczesn, trzeba będzie chyba wyregulować tor pośredniej częstotliwości. Bardzo prosze o rady, w temacie odbioru radia jestem wciąż zielony.
załączam zdjęcia, jeśli ktoś potrzebuje konkretnych ujęć, proszę pisac.
Pozdrawiam
Przez chwilę udało się usłyszeć szum fal radiowych, udało się to wtedy gdy rotor kond. strojeniowego był wysunięty ze statora na maksa, jednak po kilkunastu sekundach szum zanikł.
Którymi cewkami kręcić a którymi absolutnie nie ? Tak jak napisał wcześniej kolega Tszczesn, trzeba będzie chyba wyregulować tor pośredniej częstotliwości. Bardzo prosze o rady, w temacie odbioru radia jestem wciąż zielony.
załączam zdjęcia, jeśli ktoś potrzebuje konkretnych ujęć, proszę pisac.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Podmień elektrolity w zasilaczu na nowe sztuki, zakładanie starych czasami nie daje dobrych rezultatów. Następnie kartoflaki można wymienić bez skrupułów, najwyraźniej coś go boli przy m.cz. Najpierw m.cz. a potem reszta. Nie kręć narazie niczym bo nie ma potrzeby, może się okazać że nic nie trzeba będzie nastrajać.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 75...99 postów
Tor m.cz jest już sprawny.
Kłopot jest z p.cz. ewentualnie z w.cz. - tylko przez chwile udało sie usłyszeć szum. A tak to głucho.
Kłopot jest z p.cz. ewentualnie z w.cz. - tylko przez chwile udało sie usłyszeć szum. A tak to głucho.
-
- 75...99 postów
pomierzyłem napięcia zamieszczone na schemacie http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... o_druk.htm
ECH 81
1- 75V a powinno być 65V
6-176V a powinno być 170
8- 113V a powinno być 68V !
EBF 89
1- 46V a powinno być 42V
6- 186V a powinno być 178V
toru m. cz. nie mierzylem, z nim kłopotu raczej nie ma
Napięcia w zasilaczu są poprawne - ciut wyższe moze od tych na schemacie.
Gdy dotykam palcem statora kond. strojen. słychać gęsty szum itp.
Przełącznik klawiszowy częściowo przeczyszczony, lecz nie sądze aby tu leżała przyczyna tej ciszy radiowej.
Pozdrawiam serdecznie
ECH 81
1- 75V a powinno być 65V
6-176V a powinno być 170
8- 113V a powinno być 68V !
EBF 89
1- 46V a powinno być 42V
6- 186V a powinno być 178V
toru m. cz. nie mierzylem, z nim kłopotu raczej nie ma
Napięcia w zasilaczu są poprawne - ciut wyższe moze od tych na schemacie.
Gdy dotykam palcem statora kond. strojen. słychać gęsty szum itp.
Przełącznik klawiszowy częściowo przeczyszczony, lecz nie sądze aby tu leżała przyczyna tej ciszy radiowej.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 1250...1874 posty
Re: Diora Calypso - pomoc w uruchomieniu
Czyli najprawdopodobniej nie wzbudza Ci się heterodyna. Sprawdź jej cewki, jeszcze raz przełączniki oraz to czy kondensator zmienny nie ma zwarcia między okładkami. Jeśli to nie pomoże to wymień C12 (musi być na wysokie napięcie!) i C18.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 75...99 postów
Odkryłem, że jedna cewka ma przerwany obwód - ta pierwsza od lewej na przełączniku klawiszowym na zamieszczonym wyżej zdjęciu.
Znalazłem nawet przerwę, moze da sie to jakoś sensownie połączyć ?
Druciki wystają ok 3mm każdy, więc chyba jest szansa żeby to jakoś polutować. Przerwa jest na jednej z zewnętrznych zwojów cewki.
Czy cewka ta jest nawijana drutem w oplocie z jedwiabiu ?
Czym ten oplot potraktować, aby móc jakoś to polutować?
kondensator zmienny - w porządku
styki przełącznika klawiszowego - z grubsza przeczyszczone
Zauważyłem, że rezystor R32 ma nie 33.3K, a 20.1K (tak mi sie wydaje bynajmniej, że to R32 bo nie jest on opisany)
Jeszcze jedno,
napięcie na 8. nóżce ECH81 wynosi 113V ! a powinno być 68V według schematu. czy to ma znaczenie ?
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie
Znalazłem nawet przerwę, moze da sie to jakoś sensownie połączyć ?
Druciki wystają ok 3mm każdy, więc chyba jest szansa żeby to jakoś polutować. Przerwa jest na jednej z zewnętrznych zwojów cewki.
Czy cewka ta jest nawijana drutem w oplocie z jedwiabiu ?
Czym ten oplot potraktować, aby móc jakoś to polutować?
kondensator zmienny - w porządku
styki przełącznika klawiszowego - z grubsza przeczyszczone
Zauważyłem, że rezystor R32 ma nie 33.3K, a 20.1K (tak mi sie wydaje bynajmniej, że to R32 bo nie jest on opisany)
Jeszcze jedno,
napięcie na 8. nóżce ECH81 wynosi 113V ! a powinno być 68V według schematu. czy to ma znaczenie ?
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie
-
- 1875...2499 postów
Delikatnie zeskrob oplot nożykiem, lub posłuż się zapalniczką
Napięcie jest większe, bo lampa nie generuje heterodyny, i nie pobiera odpowiedniego prądu.
Najlepiej pokaż na schemacie która to cewka.
Pozdrawiam

Napięcie jest większe, bo lampa nie generuje heterodyny, i nie pobiera odpowiedniego prądu.
Najlepiej pokaż na schemacie która to cewka.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 75...99 postów
Polutowałem tamtą przerwę. Tamto nieprawidłowe napięcie ECH81 wróciło do normy.
Przy włączeniu radia słychać było szum tak jak wcześniej (ale nie jest to taki szum stricte radiowy) i reagowało na regulacje kond. strojeniowym, przełączałem na inne zakresy i wracając z powrotem na Długie juz mniej reagowało na strojenie.
Na krótkich niemal nic nie słychać - tylko lekki szum i czasem jakies pyrkanie przy pewnym zakresie kond. strojen.
UKF wogóle nie sprawdzałem, bo nie mam lampy. Chyba, że wsadze tam 6n2p - EW, bądz 6n1p - EW takie lampy akurat mam
Ale, znalazłem kolejną nieprawidłowość w tej samej cewce co wcześniej. Otóż wychodzą z niej tylko 3 przewody. Z początku myślałem, że to jedna cewka z jakimś odczepem, lecz poszukałem śladów zerwanych drutów i znalazłem to:
Nie wiem tylko dokąd to było wcześniej przylutowane.
Ten schemat mnie trochę ogłupia, lecz trzeba będzie jakoś dojsc do tego.
Ktos ma jakiś pomysł, proszę niech pisze.
Przy włączeniu radia słychać było szum tak jak wcześniej (ale nie jest to taki szum stricte radiowy) i reagowało na regulacje kond. strojeniowym, przełączałem na inne zakresy i wracając z powrotem na Długie juz mniej reagowało na strojenie.
Na krótkich niemal nic nie słychać - tylko lekki szum i czasem jakies pyrkanie przy pewnym zakresie kond. strojen.
UKF wogóle nie sprawdzałem, bo nie mam lampy. Chyba, że wsadze tam 6n2p - EW, bądz 6n1p - EW takie lampy akurat mam
Ale, znalazłem kolejną nieprawidłowość w tej samej cewce co wcześniej. Otóż wychodzą z niej tylko 3 przewody. Z początku myślałem, że to jedna cewka z jakimś odczepem, lecz poszukałem śladów zerwanych drutów i znalazłem to:
Nie wiem tylko dokąd to było wcześniej przylutowane.
Ten schemat mnie trochę ogłupia, lecz trzeba będzie jakoś dojsc do tego.
Ktos ma jakiś pomysł, proszę niech pisze.
-
- 75...99 postów
Cewka obok również ma tylko 3 przewody
Narysowałem na rysunku jak podłączone są te uszkodzone cewki.
Ni w ząb nie moge dojść które to są cewki. nic mi sie nie zgadza porównując schemat a to co mam.
Jak ktoś ma chęć pomóc, bardzo mu za to dziękuję.
Pozdrawiam
EDIT:
Cewka 2 - ta obok tej pierwszej od lewej (można ją zobaczyć na wyżej zamieszczonym zdięciu - zdjęcie te z cewkami-przełącznik klawiszowy)
połączyłem jej odłączone wyprowadzenie jednego z uzwojeń, Z pinem który zaznaczyłem na rysunku.
Na pinie tym był przylutowany kawałek drutu - tak jak by był oderwany.
Na średnich falach da sie usłyszeć miejscami typowy radiowy szum (stacji brak). Poźniej tak jakby heterodyna sie gasiła i szumi inaczej, ciszej, bez wpływu na kond. strojeniowy.
Coś mam takie wrażenie że ech81 jest mocno padnięta (a w sumie nie widać po niej)
albo ktoś kręcił tymi cewkami
wtedy to juz nic na to nie poradze.
pozdrawiam
Narysowałem na rysunku jak podłączone są te uszkodzone cewki.
Ni w ząb nie moge dojść które to są cewki. nic mi sie nie zgadza porównując schemat a to co mam.
Jak ktoś ma chęć pomóc, bardzo mu za to dziękuję.
Pozdrawiam
EDIT:
Cewka 2 - ta obok tej pierwszej od lewej (można ją zobaczyć na wyżej zamieszczonym zdięciu - zdjęcie te z cewkami-przełącznik klawiszowy)
połączyłem jej odłączone wyprowadzenie jednego z uzwojeń, Z pinem który zaznaczyłem na rysunku.
Na pinie tym był przylutowany kawałek drutu - tak jak by był oderwany.
Na średnich falach da sie usłyszeć miejscami typowy radiowy szum (stacji brak). Poźniej tak jakby heterodyna sie gasiła i szumi inaczej, ciszej, bez wpływu na kond. strojeniowy.
Coś mam takie wrażenie że ech81 jest mocno padnięta (a w sumie nie widać po niej)
albo ktoś kręcił tymi cewkami

pozdrawiam
-
- 75...99 postów
Nastąpił przełom !
po ostatnich zmianach opisanych we wczesniejszym poście, udało się odebrać:
Długie: jakieś polskie radio, szum co prawda zagłusza to co mówi spiker, ale da sie zrozumieć
Średnie: jakaś niemiecka stacja-dość zauważalny szum
i tu przełom:
Krótkie: bardzo dużo stacji, dość blisko koło siebie. Niektóre bardzo głośne i wyraźne (praktycznie brak szumu), inne ciut ciszej. Odbiera stacje z niemiec, białorusi, rosji, chyba ukrainy, francji też. Polskich stacji tam nie znalazłem, jedynie na jakiejś ukraińskiej czy białoruskiej stacji była polska audycja (o muzyce).
Niestety
Czasem heterodyna gaśnie, szczególnie po wcześniejszym odbiorze silnej, głośnej stacji.
Także stacje troche "pływają" zaraz po ustawieniu.
Czy gasnąca heterodyna może być spowodowana zużytą lampą ech81 albo ebf89 ?
Jeszcze jedno, na magicznym oku (w sumie magicznym pasku - em84) pojawia sie tylko stała kreska dokładnie na środku i nie zmienia sie w ogóle, nawet podczas odbioru głośnej wyraźnej stacji.
Co z tym zrobic ?
Pozdrawiam
Długie: jakieś polskie radio, szum co prawda zagłusza to co mówi spiker, ale da sie zrozumieć
i tu przełom:
Krótkie: bardzo dużo stacji, dość blisko koło siebie. Niektóre bardzo głośne i wyraźne (praktycznie brak szumu), inne ciut ciszej. Odbiera stacje z niemiec, białorusi, rosji, chyba ukrainy, francji też. Polskich stacji tam nie znalazłem, jedynie na jakiejś ukraińskiej czy białoruskiej stacji była polska audycja (o muzyce).
Niestety
Czasem heterodyna gaśnie, szczególnie po wcześniejszym odbiorze silnej, głośnej stacji.
Jeszcze jedno, na magicznym oku (w sumie magicznym pasku - em84) pojawia sie tylko stała kreska dokładnie na środku i nie zmienia sie w ogóle, nawet podczas odbioru głośnej wyraźnej stacji.
Co z tym zrobic ?
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
No to po kolei - czyli od środka 
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z cewkami

Jeśli już to wpływ na prace oscylatora ma tylko stopień zużycia ECH81 a konkretniej triody z tej lampy. Jako że jest to trochę mało prawdopodobny objaw wymień jeszcze te kondensatory o których pisałem Ci wcześniej - może objaw ustąpi.Niestety
Czyli - dość typowo - masz rozstrojone obwody wejściowe względem heterodyny. Na falach krótkich wieleto nie zmienia ale na długich i średnich objaw jest taki jak opisałeś. Tak czy inaczej najpierw trzeba będzie nastroić częstotliwość pośrednią a dopiero potem resztę - jeśli chcesz to mieć zrobione porządnie to bez generatora ani rusz.Nastąpił przełom !
i tu przełom:
Najprawdopodobniej radio jest na tyle rozstrojone, że sygnał i tak jest za słaby - tym bardziej że akurat ten typ oczka czułością nie grzeszy (było projektowane bardziej pod UKF). Radio powinno być tak zestrojone żeby na samej antenie ferrytowej odbierać głośno mocne stacje przy regulatorze głośności ustawionym gdzieś w połowie. Oczywiście, może Ci się nie udać uzyskać takiej czułości bez wymiany większości kondensatorów w obwodach strojonych, więc tylko od Ciebie zależy kiedy osiągniesz takie zestrojenie które Cię satysfakcjonuje.Jeszcze jedno, na magicznym oku (w sumie magicznym pasku - em84) pojawia sie tylko stała kreska dokładnie na środku i nie zmienia sie w ogóle, nawet podczas odbioru głośnej wyraźnej stacji.
Co z tym zrobic ?
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z cewkami

SQ9KQZ
-
- 75...99 postów
Podłubałem przy tej cewce z tym urwanym minimalnie wystającym drucikiem (zdjęcie zamieszczone w jednym z postów - to z czerwonymi strzałkami) przylutowałem ten drucik do pinu z którego odchodził równie krótki drucik - pomyślałem, że tam to było przylutowane. Pin ten ma potencjał masy.
Generatora niestety nie posiadam
oscyloskopu nawet nie mam i póki co, nie zanosi się, żebym miał 
Jak sądzicie, istnieje szansa, że bez generatora uda się zestroić to radio ?
Odbiera ono jakieś stacje(głównie na krótkich), tylko gdy podłączona jest antena (3 metry kabla).
Wymieniłem papierzaki C35,C36 oba 47nF + dwa inne papierzaki 22nF przy pot. głośności, ze skutkiem chyba niezauważalnym.
Wymieniłem też, tak jak kolega radził, C12 51pF, dałem 2 połączone równolegle ceramiki 27pF. innych nie miałem.
Nie mogę natomiast znaleźć C18. mam wrażenie, że w ogóle go tam nie ma.
Mam też wrażenie, że to calypso nie było robione stricte według żadnego z dostępnych w sieci schematów. Ale to tylko moje wrażenie, akurat w temacie radia jestem zupełnie początkujący.
Dalej bez zmian
Czytałem, że cz. pośrednią można stroić przy pomocy innego odb. lampowego. Może uda mi sie załatwić inny (teoretycznie sprawny, odbiera stacje) odbiornik lampowy, jeśli rzeczywiście jest to możliwe.
Jeżeli ktoś mógłby skrobnąć coś na temat strojenia odbiornika, byłbym wdzięczny. Za schemat chyba można przyjąć to http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... o_druk.htm
Pozdrawiam
Generatora niestety nie posiadam

Jak sądzicie, istnieje szansa, że bez generatora uda się zestroić to radio ?
Odbiera ono jakieś stacje(głównie na krótkich), tylko gdy podłączona jest antena (3 metry kabla).
Wymieniłem papierzaki C35,C36 oba 47nF + dwa inne papierzaki 22nF przy pot. głośności, ze skutkiem chyba niezauważalnym.
Wymieniłem też, tak jak kolega radził, C12 51pF, dałem 2 połączone równolegle ceramiki 27pF. innych nie miałem.
Nie mogę natomiast znaleźć C18. mam wrażenie, że w ogóle go tam nie ma.
Mam też wrażenie, że to calypso nie było robione stricte według żadnego z dostępnych w sieci schematów. Ale to tylko moje wrażenie, akurat w temacie radia jestem zupełnie początkujący.
Dalej bez zmian
Czytałem, że cz. pośrednią można stroić przy pomocy innego odb. lampowego. Może uda mi sie załatwić inny (teoretycznie sprawny, odbiera stacje) odbiornik lampowy, jeśli rzeczywiście jest to możliwe.
Jeżeli ktoś mógłby skrobnąć coś na temat strojenia odbiornika, byłbym wdzięczny. Za schemat chyba można przyjąć to http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... o_druk.htm
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Da się, ale dużo tu zależy od szczęścia - jeśli uda Ci się ustawić odpowiednią (albo prawie taką jak miała być) częstotliwość pośrednią to efekt powinien być ok. Mimo że zwykle tego nie polecam, to sam tez byłem w Twojej sytuacji i uzyskiwane wyniki mnie zadawalały. Proponuję więc tak:Jak sądzicie, istnieje szansa, że bez generatora uda się zestroić to radio ?
1. Znajdź stabilną (czyli taką której głośność jest w miarę stała) ale niezbyt silną stację na falach średnich - mniej więcej taką żeby po przekręceniu głośności na max była słyszalna ale niezbyt głośna. Zostaw tak radio na jakieś 15 minut po czym skoryguj najstrojenie tej stacji i zestruj na ucho obwody p.cz. - zakreśliłem Ci je na czerwono na dołączonej fotce. Te zakreślone na zielono (ten z prawej strony znajduje się za tym zakreślonym na czerwono i go nie widać) to filtry pośredniej UKF-u, je zostaw w spokoju. Filtry zestruj tak, aby stacja była możliwie jak najgłośniejsza. Jeżeli efekt Cię zadowala to możesz strojenie na tym zakończyć. Jeżeli efekt nadal jest kiepski albo stację na skali się znacząco nie pokrywają przejdź do punktu 2.
2. Postaramy się teraz zestroić heterodynę - aby mieć pewność że zepsuty padding nie pokrzyżuje nam szyków wymień od razu C31, C24, C19 i C14 - staraj się dobierać ich pojemności jak najbardziej dokładnie, jeśli trzeba to połącz więcej kondensatorów np. równolegle. Pokręć teraz gałką i znajdź na falach średnich i długich (krótkich nie będziemy stroić bo bez generatora niewiele tu zdziałasz - ale z zestrojoną p.cz. czułość powinna być przyzwoita) conajmniej jedną charakterystyczną stacje która pozwoli Ci zorientować się w którą stronę należy przestroić generator. Teraz tak kręć rdzeniami cewek aby stacja "wjechała" na swoje miejsce na skali. Uwaga - może się okazać że po tej operacji czułośc spadnie - i tak ma być! Warto jednak mniej-więcej pamiętać początkowy stan cewek aby - jeśli całe strojenie się nie powiedzie - wrócić do punktu wyjścia. Jeśli mniej-więcej udało Ci się ustawić po jednej stacji na obu zakresach na swoim miejscu przejdź do strojenia obwodów wejściowych - je stroi się tak aby było jak najgłośniej

Cały problem w tym że stosujemy to strojenie jednopunktowe - może się okazać że dla jedej stacji, dla której stroiłeś radio, odbiór jest super a dla całej reszty jest dużo gorzej. Aby tego uniknąć musiałbyś zastosować strojenie dwupunktowe - w praktyce wyglądałoby to tak:
1. Pierwszy punkt jak wyżej
2. Znajdujesz dwie charakterystyczne stacje na każdym zakresie - jedną mniej-więcej na początku skali a druga na końcu. Tą która ma niższą częstotliwość stroisz ("przesuwasz" na odpowiednie miejsce na skali) kręcąc cewkami a ta która ma wyższą częstotliwość trymerami. Analogicznie dla obwodów wejściowych.
Oczywiście taką metodę polecam tylko tym, którzy nie mają dostępu do generatora.
Pozdrawiam
SQ9KQZ