Pomóżcie rozgryść trafo wyjściowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Pomóżcie rozgryść trafo wyjściowe
Mam oryginalne trafko wyjściowe produkcji niemieckiej opisane jako trafo pod 2xEL34 50W. Dodatkowo jest opisane że zapewnia Raa=2x2500 Om czyli podejrzewam, że chodzi o 5k. Uzwojenie wtórne jest dzielone i opisane jako 0om (punkt wspólny) następnie 5Om i 15Om oraz następne jako 100V. Do tej pory Raa wyznaczałem tak, że podłączałem napięcie z sieci do pierwotnego w miejsce wyjść na anody i mierzyłem napięcie na uzwojeniach wtórnych. Sprawdzało się takie podejście przy małych trafkach. Tutaj nic się nie zgadza. Raa wychodzi dla podanych obciążeń ponad 12k!!! Czy ta metoda jest w tym wypadku bezuzyteczna?
-
- 3125...6249 postów
Re: Pomóżcie rozgryść trafo wyjściowe
Podaj napięcia na wtórnych. Pomierzę swoje i będziemy się zastanawiać.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Zamieść zdjęcie. Miałem kiedyś podobny przypadek, jest duża szansa, że trafo pochodzi z wzmacniacza radiowęzłowego na linie 100V, dodatkowe uzwojenia 5/15 służą tylko do podłączenia małego głośnika odsłuchowego (przekrój uzwojeń minimalny). No i wtedy zostaje tylko przewinięcie, bo nie za bardzo się to trafo do czegoś nadaje. Weź omomierz i sprawdź wtórne czy przypadkiem nie masz takiego bezużytecznego grzmota /czytaj: dawcę rdzenia/
-
- 9375...12499 postów
Pomiędzy 0 a odczepem dla 5Om jest 4,68V; Pomiędzy 0 a odczepem dla 15Om jest 8,06V a pomiędzy 0 i odczepem 100V jest 30,3V. Napięcie u mnie w sieci 233V. Nietrudno obliczyć przekładnie i Raa mając napięcie na wtórnych:
Przekładnia dla odczepu 5Om= 233/4,68=49,8. Czyli Raa wychodzi 12k3 dla 5om jakby nie liczył... 12k5 jest dla odczepu 15Om...
Przekładnia dla odczepu 5Om= 233/4,68=49,8. Czyli Raa wychodzi 12k3 dla 5om jakby nie liczył... 12k5 jest dla odczepu 15Om...
-
- 9375...12499 postów
Trafo wygląda tak jak w załączniku. Druty na wtórnym wydają się grube co najmniej 1mm. Kartka z oznaczeniami jest przesunięta w dół i oznaczenia nie pokrywają się z wyprowadzeniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Warto pomierzyć indukcyjność uzwojeń i upewnić się czy trafo jest sprawne.
-
- 9375...12499 postów
Rezystancje uzwojeń wtórnych są właściwie niemierzalne. Mój multimetr na zakresie 200Om pokazuje 0,2Omy dla odczepu 5Om i 0,3omy dla odczepu 15om.traxman pisze:Zamieść zdjęcie. Miałem kiedyś podobny przypadek, jest duża szansa, że trafo pochodzi z wzmacniacza radiowęzłowego na linie 100V, dodatkowe uzwojenia 5/15 służą tylko do podłączenia małego głośnika odsłuchowego (przekrój uzwojeń minimalny). No i wtedy zostaje tylko przewinięcie, bo nie za bardzo się to trafo do czegoś nadaje. Weź omomierz i sprawdź wtórne czy przypadkiem nie masz takiego bezużytecznego grzmota /czytaj: dawcę rdzenia/
Indukcyjności pomierzyć nie potrafię niestety.
Nie wierz takim multimetrom sam się mordowałem w jednym z wątów.
Indukcyjność zmierzysz metodą techniczną, chodzi tylko o proste sprawdzenie czy połówki anodowego nie różnią się znacznie na wypadek ewentualnych zwarć między-zwojowych. Przekopałem internet i nikt chwilowo nie przyznaje się do takiego trafa, ma może z tyłu jakieś dodatkowe opisy. Z danych EL34 dało by się opisany na trafie punkt pracy dopasować.
Jeżeli masz pod ręką oscyloskop to sprawdź kształt napięcia, które mierzysz na wtórnym, może to już nie jest sinus i stąd te głupoty.
Indukcyjność zmierzysz metodą techniczną, chodzi tylko o proste sprawdzenie czy połówki anodowego nie różnią się znacznie na wypadek ewentualnych zwarć między-zwojowych. Przekopałem internet i nikt chwilowo nie przyznaje się do takiego trafa, ma może z tyłu jakieś dodatkowe opisy. Z danych EL34 dało by się opisany na trafie punkt pracy dopasować.
Jeżeli masz pod ręką oscyloskop to sprawdź kształt napięcia, które mierzysz na wtórnym, może to już nie jest sinus i stąd te głupoty.
-
- 9375...12499 postów
Strona pierwotna jest OK. Znaczy się po podłączeniu sieci pod wyprowadzenia na anody na odczepie srodkowym jest idealna połowa zasilającego. Jest tylko różnica w rezystancji, ale to chyba normalne. Pierwotne ma około 55Om rezystancji.
Może mieć różne rezystancje, widocznie nie robili przeplotów sekcji, by było taniej. To zostaje tylko zniekształcenie przebiegu wyjściowego, z którym nie radzi sobie miernik i pokazuje głupoty.
-
- 3125...6249 postów
No to kiszka jakaś faktycznie...painlust pisze:Pomiędzy 0 a odczepem dla 5Om jest 4,68V; Pomiędzy 0 a odczepem dla 15Om jest 8,06V a pomiędzy 0 i odczepem 100V jest 30,3V.
U mnie trafo 40W Ra-a 4k2 przy 231VAC w sieci pokazuje 10,68V dla 8R i 14,89V dla 16R.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 9375...12499 postów
Ale to mimo wszystko i tak u ciebie nie wychodzi 4k2 tylko jakieś 3k6... ale to i tak lepiej niż u mnie, ale u mnie podłączając głośnik 4Om pod odczep dla 15Om otrzymuje Raa 3k3... więc w sumie może olac oznaczenia i zaaplikować w ten sposób...
Jest jeszcze jedno wyjaśnienie, chociaż mało prawdopodobne patrząc po rozmiarze - te trafa są tak kiepskie, że nie przenoszą 50Hz.
-
- 9375...12499 postów
Też o tym myślałem, ale te trafo jest olbrzymie. W stuwatowcach spotykam podobne rozmiary. Jest większe nawet od zasilającego, które kupiłem na allegro i które powinno pociągnąć wzmacniacz 50W z palcem w tyłku. Nie wierze, ze nie przenosi 50Hz.
A weź z ciekawości podłącz sieć do pierwotnego poprzez żarówkę pomierz napięcia, może tnie wierzchołki?