Oscyloskop OK9

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Oscyloskop OK9

Post autor: OTLamp »

Witam wszystkich użytkowników forum. Od dłuższego czasu tutaj zaglądam i w końcu postanowiłem się dołączyć do szanownego grona.

Otóz mam taki problemik.Posiadam oscyloskop OK9 firmy Radiotechnika.
Niestety ktoś w nim nieźle narozrabiał,pozbawił lamp i w ogóle.Chciałbym go przywrócić do życia.Zwracam się więc z prośbą o podanie jakichkolwiek informacji o tym cudzie,choćby typów lamp.Mile widziany byłby schemat.Pzdrawiam i dziękuje z góry.
Awatar użytkownika
foxiu
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: foxiu »

Archeologia...

Właśnie wszedłem w posiadanie wyżej wymienionego oscyloskopu. Postaram się udostępnić zdjęcia i wszystkie informacje których będę w stanie udzielić.

Oczywiście mam z nim problem. Poza tym, że żarzy lampy w środku, nie daje oznak życia. Lampa oscyloskopowa nie pokazuje nic - czy powinna pokazać poziomą kreskę, kiedy wejście jest nieobciążone? Może za krótko się grzał?

Jak będę miał więcej czasu, obejrzę go dokładnie.

Pozdrawiam.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

foxiu pisze:Lampa oscyloskopowa nie pokazuje nic - czy powinna pokazać poziomą kreskę, kiedy wejście jest nieobciążone?
Zależy od nastawy generatora podstawy czasu - może być i przebiegający punkt. Masz ustawione automatyczne wyzwalanie?
Awatar użytkownika
foxiu
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: foxiu »

Szczerze mówiąc to mój pierwszy oscyloskop i nie bardzo wiem jak powinienem go ustawić, żeby sprawdzić, czy działa.
Posiedzę przy nim dłużej i pokręcę gałami, dzięki.

Pozdr