MV3 - lekka przeróbka

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

xkumix
25...49 postów
25...49 postów

MV3 - lekka przeróbka

Post autor: xkumix »

Witam. Posiadam wzmacniacz MV3 lampowy i ponieważ ma dwa kanały chciałbym go lekko przerobić na jednokanałowy typowo pod gitarę. W internecie widziałem kilka projektów udanych zastanawiam się więc czy bez żadnych konsekwencji mogę odlutować wszystkie potencjometry i gniazdo od jednego kanału i zostawić tylko drugi kanał z potencjometrami??
Za podpowiedź będę wdzięczny.
Pozdrawiam
traxman

Re: MV3 - lekka przeróbka

Post autor: traxman »

Demolowanie zabytkowego sprzętu jest niemile widziane, sprzedaj go w całości, a za uzyskane pieniądze poskładaj sobie "prawdziwego" gitarowca. Za przyzwoicie utrzymaną MV'kę na pewno dostaniesz tyle, że i może na głośnik nazbierasz.
Przeróbki kończą się przeważnie tylko tym, że nie będzie ani wzmacniacza do muzyki, ani do gitary. Na forum był już taki przypadek. Wzmacniacz skończył jako wrak.
Nawet ja mogę zaoferować komplet elementów do np. Atoma. a pewnie nie jestem jedyny.
xkumix
25...49 postów
25...49 postów

Sprzęt jest działający, jego stan nie jest idealny, potencjometry trzeszczą lewy kanał jakoś słabo działa a raczej może potencjometry ale prawy gra dobrze. Zresztą bardzo fajnie brzmi ten wzmacniacz. Zastanowię się pewnie nad sprzedażą z tego co pamiętam mam gdzieś jeszcze oryginalne 2 głośniki od niego i chyba nawet działają. Zastanowię się, przemyślę. Dziękuje.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

xkumix pisze:lewy kanał jakoś słabo działa a raczej może potencjometry ale prawy gra dobrze.
Raczej powodem tego, że słabo gra jeden kanał, nie są potencjometry. Prawdopodobnie wystarczy wymienić lampę przedwzmacniacza w tym kanale.

Moja MV-ka w załączniku 8) Czeka na remont. Trafił mi się też Telos 75W 1971 r w idealnym stanie, wyglądający jakby nigdy nie był używany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

W tym wzmacniaczu nie ma kanału lewego i prawego, chyba, że te określenia rozumieć przez to, czy gałki i gniazdo znajduje się po lewej, czy po prawej stronie panelu. MV3 jest mono, jeśli o tym jeszcze nie wiesz. Jeden kanał jest na lampie EF86, a drugi na ECC83 i różnią się wzmocnieniem. Moja propozycja jest taka: nie przerabiać samego wzmacniacza, ale zrobić "pudełeczko" z gniazdkiem duży jack do gitary, przełącznikiem kanałów [wejście -> A lub B] i dwoma wyjściami na wtyczkach DIN lub duży jack [zmień jedno z gniazd, aby oba były takie same - dwa DINy, bo będzie tak jak oryginalnie, albo dwa jacki, bo będzie praktycznie], jedną do jednego wejścia wzmacniacza, drugą do drugiego. Dobrze by było, gdyby przełącznik miał dwa zestyki przełączne, aby mógł zwierać nieużywane wejście do masy. Można jak najbardziej zastosować footswitch. Barwy i poziomy regulujesz na wzmacniaczu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
xkumix
25...49 postów
25...49 postów

Kurcze teraz to mi smaczka Panowie narobiliście i przywróciliście logiczne myślenie. Rzeczywiście chyba restauracja wyglądu, wyglądu, wymiana lamp i ogólne czyszczenie bardzie mu się przysłużą niż zmienianie czegokolwiek w nim. Określenie lewe prawe miało się tylko do stron, wiem, że nie jest stereo a to, że jeden kanał jest na innej lampie niż drugi to nie wiedziałem. Gdybyście jeszcze mi powiedzieli który kanał jest na której lampie. Grałem na prawym patrząc od przodu wzmacniacza. Aha no i jeszcze plusem jest, że mam do niego oryginalne głośniki, muszę je tylko znaleźć :oops: .
traxman

Post autor: traxman »

I wszystko jasne:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/inne/wzm_mv3.htm
PS. dobra decyzja.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

xkumix pisze:Gdybyście jeszcze mi powiedzieli który kanał jest na której lampie. Grałem na prawym patrząc od przodu wzmacniacza. Aha no i jeszcze plusem jest, że mam do niego oryginalne głośniki, muszę je tylko znaleźć :oops: .
Masz same głośniki, czy całą kolumnę głośnikową od niego?

Kanał 1 jest na EF86, kanał 2 na ECC83/12AX7, co zresztą widać na schemacie.

Jeśli popatrzysz na zdjęcie w załączniku, to w górnym rzędzie po prawej jest EF86 od kanału 1, po lewej ECC83 od kanału 2. W dolnym przędzie po lewej ECC83 od inwertera a po prawej 2x EL84 (możesz zastąpić rosyjskimi 6P14P) od końcówki mocy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
xkumix
25...49 postów
25...49 postów

Niestety tylko same głośniki. Dziękuje za pomoc panowie. Wiele mi rozjaśniliście.