Pionier 52

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jarek Kordalewski
50...74 posty
50...74 posty

Pionier 52

Post autor: Jarek Kordalewski »

Witam,
na oldradio.pl pojawił się taki opis:
http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1176
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Pionier 52

Post autor: Marcin K. »

Myślę, że jest to nieprawda choć ścianka wygląda na oryginał. Ale przyjrzeć się lepiej tej piątce to taja jakaś ona niepasująca, odznaczająca się, jakby domalowana :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Jak dla mnie, to po przyjrzeniu się wygląda, jakby była jakoś przeprawiona z "U".
Awatar użytkownika
viper1986
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: viper1986 »

Patrząc na pierwsze zdjęcie zastanawiam się nad jednym: szklana skala nie zajmuje całej części okienka obudowy, wygląda też jakby to był druk na folii przyklejony na szybę :? . Czy to tylko moje wrażenie? Przydało by się aby autor zamieścił zdjęcia wnętrza radia. Jak dla mnie sprawna wygląda na domowej roboty unikat, choć kto wie...
Kamil
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Skala ewidentnie dorabiana jednak to co widać z chassis (gniazdko antenowe, przełącznik napięć) wygląda znajomo na fabryczną produkcję.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Wskaźnik skali biały w górnej części - czerwony w dolnej. Patriotyczny ale czy fabryczny :?:
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

marcin_oizo pisze:Skala ewidentnie dorabiana
Rzekłbym raczej że oryginalna, tyle że nie pasująca do tej obudowy. Czy przypadkiem skale różnych pionierów (szeroko rozumianych) nie rózniły się wymiarami? Może stara skrzynka (np. drewniana) była zdemolowana na maxa, za to oferentowi trafiła się piękna pusta bakelitowa skrzynka "Pioniera" i dopiero po wstawieniu do niej bebechów wyszła na jaw przykra niespodzianka?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ps. Znów dopuściłem się zbrodni na swoim Pionierze. Jako że podstawka pierwszej lampy UCH 21 ma wyłamany jeden ze styków (wskutek powyższego pęknięciu ulegl szklany przepust tej lampy przy nieostrożnym jej wstawianiu, póki co próżnia jeszcze się trzyma), gdy w końcu wpadła mi w ręce podstawka loctal (o którą nieporównanie trudniej niż o oktale, które można dostać u niemal każdego szmaciarza) postanowiłem ją wymienić. Ale była to okrągła postawka ceramiczna, nie pasująca w miejsce oryginalnej, bakelitowej. w kształcie rombu z zaokrąglonymi rogami. Aby miało to jakiekolwiek ręce i nogi, postanowiłem pozyskać bakelitową podstawkę spod lampy UBL21, dając w to miejsce ceramiczną. Z aluminiowej blachy 4mm i 2mm sporządziłem "adapter" umożliwiajacy taką zamianę bez konieczności wiercenia w chassis nowych otworów ani powiększania istniejących. Od przedwczoraj radio gra już z ceramiczną podstawką, teraz pozostało mi wstawienie dobrej bakelitowej podstawki na miejsce uszkodzonej.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Ja myślę, że skala po prostu opadła - ramka na dole jest niewidoczna, a na górze jest szczelina.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

PiotrekJ pisze:Ja myślę, że skala po prostu opadła - ramka na dole jest niewidoczna, a na górze jest szczelina.
Ta hipoteza nie trzyma się qpy - musiałoby "opaść" całe chassis, z napędem skali. Ale nawet w takim przypadku dolna część skali byłaby mocno przesłonięta, tu zaś nie jest przesłonięta bardziej niż boki. Gdyby zaś opadła sama szybka ze skalą (bo gumki sparciały) - wskazówka nie znajdowałaby się w jej centrum, a tu jest dokładnie tam gdzie być powinna.
Pionierzy całego kraju, łączcie się i podajcie wymiary skal Pionierów jakie posiadacie!

Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Cześć!

Czemu od razu całe chassis?

Blacha skali jest mocowana od spodu na dwóch śrubkach.
Gdyby te śruby się poluzowały to cała ta blacha by się przesunęła w dół.
Wzkazówka została by więc w swoim miejscu, a skala jako całość wglądała by tak jak na zdjęciu.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Znaczy opadłaby tylko blacha, a wskazówka i szybka ze skalą pozostałay na swoim miejscu? :shock: Bo szybka jest na swoim miejscu, jeśli tylko na swoim miejscu jest wskazówka. Zauważ że oś wskazówki wypada dokładnie w centrum skali, tam gdzie powinna.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Mam Pioniera(stan, powiedziałbym, NOS) z wiadomego źródła.To ewidentny składak,środek od sasa a obudowa ebonitowa od lasa i skala (mocowana bez cudów,oryginał)parę mm dołuje.Składacz ratował sytuację prostując wąsy chassis wchodzące w boczne szczeliny obudowy,rezultat nie do końca dobry.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Jarek Kordalewski pisze:Witam,
na oldradio.pl pojawił się taki opis:
http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1176
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Jarek
To nie jest 52 tylko B2 czyli ścianka od Pionierka bateryjnego.
Oto dowód -Tu też ta litera B wygląda jak "5"
( na skali Stalinogród czyli radio wyprodukowane najwcześniej po 7.03.1953r - "7 marca 1953 roku [po śmierci Stalina] w Warszawie na posiedzeniu najwyższych władz partii zapadła decyzja o zmianie nazwy miasta Katowic na Stalinogród")
Załączniki
2430040665_1.jpg
2430040665_7.jpg
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Przecież skala jest przykręcona do chassis, a w samej skali są fasolkowe otworki umożliwiające regulację położenia skali w pionie o około 5 mm. Czyli po prostu nie jest dobrze złożone/wyregulowane. Co do rozmiarów skal... Jest chyba tylko jeden z odchyłką około 1 mm (pewnie zależy jak się szklarzowi kółeczko bądź diament potoczył) mam kilka Pionierków i Mazura i w zasadzie każda skala pasuje do każdego chassis z wyjątkiem Mazura bo posiada dodatkowy rysunek gałki dla pozycji "gramofon"
Nie wiem jakie są wymiary skali z pierwszych Pionierów z okrągłym kołem skali.
_idu

Post autor: _idu »

Boże.......
Przecież to tylko niedokładnie "wypozycjonowana" skala.

Nie dość ze samo mocowanie zespołu skali to jeszcze niedokładnie umiejscowiona sama skala w uchwytach. Takie drobne przesunięcie to i tak pikuś, daje radę "uzyskać" większe.

Do tego całkiem możliwe że była podstawiona inna skrzynka (bakelit lubi czasem pękać) więc może i doszła jeszcze niedokładność umiejscowienia chassis.

Był skale trój i jednokolorowe. Zaś nigdy nie udało mi się na żywo trafić na Pionierka ze skróconym zakresem fal krótkich.
ODPOWIEDZ