Pionier 52
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Pionier 52
Witam,
na oldradio.pl pojawił się taki opis:
http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1176
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Jarek
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Jarek
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Pionier 52
Myślę, że jest to nieprawda choć ścianka wygląda na oryginał. Ale przyjrzeć się lepiej tej piątce to taja jakaś ona niepasująca, odznaczająca się, jakby domalowana 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Jak dla mnie, to po przyjrzeniu się wygląda, jakby była jakoś przeprawiona z "U".
Patrząc na pierwsze zdjęcie zastanawiam się nad jednym: szklana skala nie zajmuje całej części okienka obudowy, wygląda też jakby to był druk na folii przyklejony na szybę
. Czy to tylko moje wrażenie? Przydało by się aby autor zamieścił zdjęcia wnętrza radia. Jak dla mnie sprawna wygląda na domowej roboty unikat, choć kto wie...

Kamil
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Skala ewidentnie dorabiana jednak to co widać z chassis (gniazdko antenowe, przełącznik napięć) wygląda znajomo na fabryczną produkcję.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Wskaźnik skali biały w górnej części - czerwony w dolnej. Patriotyczny ale czy fabryczny 

Robert SP5RF
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Rzekłbym raczej że oryginalna, tyle że nie pasująca do tej obudowy. Czy przypadkiem skale różnych pionierów (szeroko rozumianych) nie rózniły się wymiarami? Może stara skrzynka (np. drewniana) była zdemolowana na maxa, za to oferentowi trafiła się piękna pusta bakelitowa skrzynka "Pioniera" i dopiero po wstawieniu do niej bebechów wyszła na jaw przykra niespodzianka?marcin_oizo pisze:Skala ewidentnie dorabiana
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
ps. Znów dopuściłem się zbrodni na swoim Pionierze. Jako że podstawka pierwszej lampy UCH 21 ma wyłamany jeden ze styków (wskutek powyższego pęknięciu ulegl szklany przepust tej lampy przy nieostrożnym jej wstawianiu, póki co próżnia jeszcze się trzyma), gdy w końcu wpadła mi w ręce podstawka loctal (o którą nieporównanie trudniej niż o oktale, które można dostać u niemal każdego szmaciarza) postanowiłem ją wymienić. Ale była to okrągła postawka ceramiczna, nie pasująca w miejsce oryginalnej, bakelitowej. w kształcie rombu z zaokrąglonymi rogami. Aby miało to jakiekolwiek ręce i nogi, postanowiłem pozyskać bakelitową podstawkę spod lampy UBL21, dając w to miejsce ceramiczną. Z aluminiowej blachy 4mm i 2mm sporządziłem "adapter" umożliwiajacy taką zamianę bez konieczności wiercenia w chassis nowych otworów ani powiększania istniejących. Od przedwczoraj radio gra już z ceramiczną podstawką, teraz pozostało mi wstawienie dobrej bakelitowej podstawki na miejsce uszkodzonej.
-
- 625...1249 postów
Ja myślę, że skala po prostu opadła - ramka na dole jest niewidoczna, a na górze jest szczelina.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ta hipoteza nie trzyma się qpy - musiałoby "opaść" całe chassis, z napędem skali. Ale nawet w takim przypadku dolna część skali byłaby mocno przesłonięta, tu zaś nie jest przesłonięta bardziej niż boki. Gdyby zaś opadła sama szybka ze skalą (bo gumki sparciały) - wskazówka nie znajdowałaby się w jej centrum, a tu jest dokładnie tam gdzie być powinna.PiotrekJ pisze:Ja myślę, że skala po prostu opadła - ramka na dole jest niewidoczna, a na górze jest szczelina.
Pionierzy całego kraju, łączcie się i podajcie wymiary skal Pionierów jakie posiadacie!
Tomek Janiszewski
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Cześć!
Czemu od razu całe chassis?
Blacha skali jest mocowana od spodu na dwóch śrubkach.
Gdyby te śruby się poluzowały to cała ta blacha by się przesunęła w dół.
Wzkazówka została by więc w swoim miejscu, a skala jako całość wglądała by tak jak na zdjęciu.
Pozdrawiam
Matizz
Czemu od razu całe chassis?
Blacha skali jest mocowana od spodu na dwóch śrubkach.
Gdyby te śruby się poluzowały to cała ta blacha by się przesunęła w dół.
Wzkazówka została by więc w swoim miejscu, a skala jako całość wglądała by tak jak na zdjęciu.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Znaczy opadłaby tylko blacha, a wskazówka i szybka ze skalą pozostałay na swoim miejscu?
Bo szybka jest na swoim miejscu, jeśli tylko na swoim miejscu jest wskazówka. Zauważ że oś wskazówki wypada dokładnie w centrum skali, tam gdzie powinna.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 6250...9374 posty
Mam Pioniera(stan, powiedziałbym, NOS) z wiadomego źródła.To ewidentny składak,środek od sasa a obudowa ebonitowa od lasa i skala (mocowana bez cudów,oryginał)parę mm dołuje.Składacz ratował sytuację prostując wąsy chassis wchodzące w boczne szczeliny obudowy,rezultat nie do końca dobry.
- zagore1
- 2500...3124 posty
To nie jest 52 tylko B2 czyli ścianka od Pionierka bateryjnego.Jarek Kordalewski pisze:Witam,
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Jarek
Oto dowód -Tu też ta litera B wygląda jak "5"
( na skali Stalinogród czyli radio wyprodukowane najwcześniej po 7.03.1953r - "7 marca 1953 roku [po śmierci Stalina] w Warszawie na posiedzeniu najwyższych władz partii zapadła decyzja o zmianie nazwy miasta Katowic na Stalinogród")
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- jacekk
- 1250...1874 posty
Przecież skala jest przykręcona do chassis, a w samej skali są fasolkowe otworki umożliwiające regulację położenia skali w pionie o około 5 mm. Czyli po prostu nie jest dobrze złożone/wyregulowane. Co do rozmiarów skal... Jest chyba tylko jeden z odchyłką około 1 mm (pewnie zależy jak się szklarzowi kółeczko bądź diament potoczył) mam kilka Pionierków i Mazura i w zasadzie każda skala pasuje do każdego chassis z wyjątkiem Mazura bo posiada dodatkowy rysunek gałki dla pozycji "gramofon"
Nie wiem jakie są wymiary skali z pierwszych Pionierów z okrągłym kołem skali.
Nie wiem jakie są wymiary skali z pierwszych Pionierów z okrągłym kołem skali.
Boże.......
Przecież to tylko niedokładnie "wypozycjonowana" skala.
Nie dość ze samo mocowanie zespołu skali to jeszcze niedokładnie umiejscowiona sama skala w uchwytach. Takie drobne przesunięcie to i tak pikuś, daje radę "uzyskać" większe.
Do tego całkiem możliwe że była podstawiona inna skrzynka (bakelit lubi czasem pękać) więc może i doszła jeszcze niedokładność umiejscowienia chassis.
Był skale trój i jednokolorowe. Zaś nigdy nie udało mi się na żywo trafić na Pionierka ze skróconym zakresem fal krótkich.
Przecież to tylko niedokładnie "wypozycjonowana" skala.
Nie dość ze samo mocowanie zespołu skali to jeszcze niedokładnie umiejscowiona sama skala w uchwytach. Takie drobne przesunięcie to i tak pikuś, daje radę "uzyskać" większe.
Do tego całkiem możliwe że była podstawiona inna skrzynka (bakelit lubi czasem pękać) więc może i doszła jeszcze niedokładność umiejscowienia chassis.
Był skale trój i jednokolorowe. Zaś nigdy nie udało mi się na żywo trafić na Pionierka ze skróconym zakresem fal krótkich.