Urządzenie do formowania elektrolitów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Urządzenie do formowania elektrolitów
Dzisiaj zbudowałem coś co trochę mniej przypomina prowizorkę jaką stosowałem do tej pory. Zbudowałem to z części znalezionych na warsztacie czyli ze smiecia. Jestem zadowolony, choć kondensator po formowaniu starcił jedną z sekcji 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Urządzenie do formowania elektrolitów
Fajne, ale obróć to tyłem, to sobie schemat odrysuje 

-
- 1250...1874 posty
Może jakiś pogladowy schemacik, a chociaż opis?
-
- 9375...12499 postów
Standardowe trafo dające około 300VAC. Niestety nie nadaje się do wzmacniacza bo rdzeń nie da się dobrze złożyć i po prostu wibruje - nadaje się tylko do tego. Następnie mostek prostowniczy na 1N4007 i kondzioł 50+50/450V ze zwartymi równolegle sekcjami. Następnie przełącznik 12-stopozycyjny z rezystorami 1W o wartościach 22k i 15k (takie miałem) co daje jakieś 200k razem. Pomiędzy rezystorami są odczepy. Na pinie wyjściowym rezystor 10k i dalej na gniazda bananowe. Daje to możliwość podawania napięcia stałego co kilkadziesiąt woltów do 420VDC.
-
- 625...1249 postów
A lakierem zalałeś?painlust pisze:Standardowe trafo dające około 300VAC. Niestety nie nadaje się do wzmacniacza bo rdzeń nie da się dobrze złożyć i po prostu wibruje - nadaje się tylko do tego.
-
- 9375...12499 postów
A po co? Jest złożone z niepasujących do siebie części rdzenia. Zalanie mu nie pomoże.
-
- 2500...3124 posty
Jedna polówka rdzenia z jednej strony szlifierki z cienką tarczą a druga z drugiej strony.Dopasowywałem tak "rubinowe " rdzenie . Wychodzi idealnie.
-
- 250...374 postów
Nie bardzo rozumię tej zasady formowania kondensatorów.Jaka powinna być wartość napieciowa i czasowa formatowanego kondensatora. Pozdrawiam Janusz.
-
- 9375...12499 postów
Pisze się i mówi "nie rozumiem", ale że jesteś nie stąd to ci wybaczę. Z zasady nie dyskutuję z ludźmi stawiajacymi ę w tym stwierdzeniu na końcu - mam takie skrzywienie zawodowe. Tu nie ma co rozumieć. Rozformowany kondensator może mieć spory prąd upływu co może doprowadzić do jego rozerwania po podłączeniu znamionowego zasilania. Dlatego napięcie dawkuje się zwiekszając do nawet 15% wyższego od znamionowego. Ja czekam aż prąd osiągnie poniżej 1mA i zwiększam napięcie o kilkadziesiąt wolt i ponawiam etap. Mi wystarczy jak przy napięciu znamionowym prąd upływy spadnie do 1mA ale są więksi twardziele i formują do momentu aż prąd przestaje spadać.
Witam.
.
A nie powinno czasem być Ci ?. Brak szacunku czy zwykła palcówka ?Pisze się i mówi "nie rozumiem", ale że jesteś nie stąd to ci wybaczę.

-
- 250...374 postów
Serdeczne dzięki za wyrozumiałość.Jaki powinien być zakres miliamperomierza do pomiaru? Posiadam urządzenie,które by się do tego celu nadawało.Zainstalowany jest w nim woltomierz o zakresie do 15V.Przypuszczam że można go przerobić na miliamperomierz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Ja używam chińskiego multimetru. Ustawiam na zakres 20mA. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby przy formowaniu prąd upływu przekraczał 7mA po kazdym zwiekszeniu napięcia.
Każdy magnetoelektryczny wskaźnik jest (jakaś tam wielokrotność)amperomierzem. Nadaje się do budowy wskaźnika, trzeba tylko określić jego czułość i dobrać odpowiedni bocznik, na wymagany prąd pomiarowy. Najlepiej wyskalować go tak, aby drukowana na skali podziałka nie wymagała karkołomnych przeliczeń, tutaj moze być 1,5mA lub 15mA, czułość pewnie jest wystarczająca.
-
- 3125...6249 postów
Nie powinno. Duża litera pokreśla szczególny szacunek, a szacunek zwykły nie wymaga takiego podkreślenia.kk84 pisze: A nie powinno czasem być Ci ?
"Ja Cię chrzanię!".

_
-
- 3125...6249 postów
http://www.youtube.com/watch?v=5LUak8v3 ... re=relatedkiepura47-51 pisze:Nie bardzo rozumię tej zasady formowania kondensatorów.Jaka powinna być wartość napieciowa i czasowa formatowanego kondensatora. Pozdrawiam Janusz.