Pomocy z Marshallem 2555 Silver Jubbilee

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

xkumix
25...49 postów
25...49 postów

Pomocy z Marshallem 2555 Silver Jubbilee

Post autor: xkumix »

Witam.Przechodząc od razu do tematu. ostatnio postanowiłem poczyścić swój wzmak Marshall Silver Jubbile 2555 100W. Wszystko z nim było dobrze ale coś mnie podkusiło. No więc środek wyczyściłem z kurzu delikatnym pędzelkiem, stopki lamp spryskałęm środkiem czyszczącym siarczki itd.. a w potencjometry prysnąłem środkiem do potencjometrów. Wzmak kilka prób grał normalnie po czym zaczął nagle cichnąć, nie wyłączać się, poprostu cichnie tak że nic nie słychać po czym wraca do normalnej głośności. Na następnej próbie gra bez problemu przez 10 godziń a na innej po 3 godzinach cichnie i podłasza się. Z tego co pamiętam mogło byc tak, że jak potencjometr master wyciągnąłem (jest push-pull) to na czystym zagrał normalnie(tak mi się zdaje). Nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną. Jak go tak bardzo na sztywno wyłącze on-offem i za sekunde włącze to gra normalnie przez chwilę. Ostatnio cichł w trakcie koncertu po kilku kawałkach, tak sobie poszalał troche i wrócił do normy i dokończył koncert normalnie. Już mi ręce opadają bo strach grąc koncerty. Aha lampy wymieniane, na końcówce nowe na pre-różne sety i ciągle to samo. Może ktoś z Was ma na to jakiś pomyśł bo ja nie bardzo. Proszę o pomoc.Dzięki wielki. Pozdrawiam Grzesiek
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Re: Pomocy z Marshallem 2555 Silver Jubbilee

Post autor: PzP »

Wygląda na zimny lut, albo brak gdzieś kontaktu.
Obejrz dokładnie połączenia, może któreś będzie podejrzane, a następnie wymontuj płytkę, lutownica, pasta i popraw wszystkie luty od spodu.
Ile ja się kiedyś namęczyłem z jednym Marshallem, który miał bardzo podobne objawy. Pomogło przelutowanie praktycznie wszystkiego. Płyta była lutowana na fali, ale bardzo niedbale, w niektórych punktach lut po prostu się wykruszył.
Być może wył. St-by jest do wymiany...
xkumix
25...49 postów
25...49 postów

O właśnie może to cholerny St-by? o tym nie pomyślałem. Ciekawe czy tu może chodzić o sam włącznik-wyłącznik czy też o inne jego dalsze podzespoły. No nic pewnie najpierw będę musiał obejrzeć wszystkie luty. A tak przy okazji to o jakiej paście piszesz bo nie mam pojęcia??Dzięki za poradę. Pozdrawiam Grzesiek.
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Pasta do lutowania/topnik/kalafonia :)
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Może zanim zaczniesz się bawić w lutowanie wszystkiego, przelutuj same potencjometry i przełączniki, bo to jest najbardziej podejrzane o uszkodzenie. Dopiero potem reszta, bo być może oszczędzisz sobie roboty :roll:
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Znana w medycynie wzmacniaczowej jest choroba "loopitis" - gniazda send/return petli efektow, szczegolnie jesli nie uzywana, potrafia taki "efekt" wywolac. Na warsztacie pod sztucznym obciazeniem wszystko w porzadku a jak sie zaczyna grac to przerywaja.
Aleksander Niemand
25...49 postów

Jak się tego pozbyć/usunąć/naprawić?
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Sprawdzić gniazdka pętli efektów. Uszkodzone naprawić/wymienić.