Podłączenie igły w Danielu

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Podłączenie igły w Danielu

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam!

Wpadły mi w ręce dwa gramofony model "Daniel". mało o tym mam informacji. Pisze HiFi, ma sensory, wygląda poważnie. Jest to lepsze od modnego ostatnio na allegro "Adama"?
Chodziło o to bym z dwóch niesprawnych zrobił jeden działający dla klienta. A że sam szukam gramofonu dla siebie to zrobiłem z nich dwa działające :) Problem jest z igłami, bo ktoś wymieniał w nich wkładki i jest tam małe zamieszanie. Jak podpiąć piny?
Patrząc od strony talerza to w dolnym rzędzie jest czerwony, potem biały, w górnym rzędzie zielony (nad czerwonym), potem niebieski. Jak powinno być?

Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Podłączenie igły w Danielu

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Przy okazji: jakie wkładki pasują do niego? Wiem, że MF100 i 104. Jakie w nich różnice?
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Kolory masz na wkładkach. Biały i czerwony to sygnały, zielony i niebieski to masy. Jeżeli nie ma piątej, to zielony jest też obudową. Swoją drogą co za problem sprawdzić omomierzem gdzie przechodzą kabelki ;)
MFkami nawet nie zawracaj sobie głowy, chyba, że konstruujesz niszczarkę do płyt. Mocowanie jest półcalowe, czyli pasuje 90% wkładek na rynku.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Piotr czyżby były zamienniki MF-ek? Jakie?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Post autor: traxman »

Każda, którą da się przykręcić do główki ramienia bez wiercenia dodatkowych otworów, resztę ustawisz na mechanizmie ramienia.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Chyba wiem, kto ostatnio miał w Starogardzie dwa "Daniele" na strychu. Ale nie utrzymuję teraz kontaktów z tym gościem, więc tego nie zweryfikuję czy to ta sama osoba. Inny znajomy też miał "Daniela", chciał sprzedać, potem się rozmyślił. Ostatecznie wybrałem zagraniczny bazar :)
Oryginalnych wkładek Unitry nie polecam, bo nieprodukowane od dawna mogą być po przejściach. Lepiej od razu brać AT91 lub AT95. Natomiast prawdziwymi niszczarkami do płyt są gramofony z wkładkami piezo, ale tu nie o tym.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Kiedyś takowego Daniela miałem, wspomniany Adam ma tą przewagę, że posiada napęd magnetyczny, a Daniel paskowy.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wicker pisze:wspomniany Adam ma tą przewagę, że posiada napęd magnetyczny, a Daniel paskowy.
Mógłbyś trochę wyjaśnić?
traxman

Chodziło chyba, o to, że wszystkie inne polskie w miarę współczesne gramofony miały napęd paskowy, poprzez talerz pośredni i przekładnię pasową z silnika komutatorowego prądu stałego z magnesem stałym (wcześniejsze miały przekładnie cierną i silnik prądu zmiennego ze zwartym zwojem rozruchowym), a Adam jako jedyny miał napęd bezpośredni i komutację elektroniczną - tak jak dzisiejsze wentylatory prądu stałego.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Był jeszcze jeden model polskiego gramofonu z nietypowym napędem. Gdzieś w domu rodziców są ulotki z Targów Poznańskich sprzed lat i pamiętam że był gramofon z silnikiem liniowym i z silnikiem krokowym.
Jednak mam wrażenie że Piotrowi chodziło o wykazanie przewagi napędu bezpośredniego nad paskowym. :twisted:
_
traxman

Odwrotnie.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Nie, dokładnie tak jak napisałem. Spójrz na większość współczesnych gramofonów - dominuje pasek. Napęd bezpośredni święcił tryumfy w latach 70-tych i 80-tych, był łabędzim śpiewem gramofonów ale wraz z ich renesansem nie powrócił na masową skalę.
Obawiam się że z tych samych powodów obecnie tryumfy święci lampa. ;)
Bo niby co przeszkadza współczesnym producentom w stosowaniu lub nawet udoskonalaniu dawnych sławnych napędów Denona, Technicsa czy Sansui?
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

fugasi pisze:Jednak mam wrażenie że Piotrowi chodziło o wykazanie przewagi napędu bezpośredniego nad paskowym. :twisted:
traxman pisze:Odwrotnie.
Hahaha, tak naprawdę zdziwiło mnie przedstawianie wyższości któregokolwiek z tych rozwiązań.
Trochę podobne są spory o przewadze przedniego bądź tylnego napędu w samochodzie. Zawsze lepszy będzie ten, który masz w swoim :lol:
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Aktualnie Mitsubishi Pajero, ma 2WD, 4WD, reduktor i blokadę mostów.
Zakochałem się w Garbusach ostatnio. Piotr, pokaż swojego :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Każdy napęd liniowy jest napędem bezpośrednim, odwrotnie już niekoniecznie. Bezpośredni oznacza po prostu bez paska i bez kółka pośredniczącego.
Natomiast napęd krokowy czy komutatorowy, to już sprawa konstrukcji samego silnika i sposobu jego zasilania. Dodatkowo, kroki silnika mogą być generowane przez układ RC, jak i przez generator z odniesieniem kwarcowym. Ja na przykład mam gramofon (Scott PS-87) z napędem bezpośrednim zwykłym, tzn. talerz jest na osi silnika, ale wirnik jest w silniku, a nie na talerzu. Generator jest zwykły (bez "kwarcu").
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.