Telefunken Super 166 WK~

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Telefunken Super 166 WK~

Post autor: Marcin K. »

Witam! Kupiłem za 61zł tego olbrzyma i po próbie uruchomienia stwierdziłem, że transformator głośnikowy jest źle podłączony co kiedyś spowodowało spalenie cewki głośnika (na membranie) :evil: Głośnik ogromny, ciężki, ze wzbudzeniem, zastanawiam się co z tym fantem zrobić?! Taki głośnik praktycznie nie do zdobycia... Transformator już powojenny z jakiegoś Figaro albo coś podobnego.
Podłączyłem inny głośnik i radio gra aż miło! I to wszytskich zakresach których jest w sumie 8 :!:
Ponadto skala jest starta przez co poszukuje skanu takiej skali lub oryginału :wink:
Chyba warto było dać te pieniądze bo radio naprawdę masywne, większe od Stolicy i ma tyle zakresów że szok. Tylna ścianka oczywiście jest tylko nie była ujęta przy robieniu zdjęć. Rocznika jeszcze nie ustaliłem ale to będzie początek lat 40-tych. Kupiłem je na allegro od gościa z mojej okolicy, radio należało do jego ojca, ponoć kosztowało wtedy jak nowy samochód. Skala podświetlana jedną żarówką po prawej stronie, niby tylko jedna ale daje radę :)
Najgorsza sprawa z głośnikiem, co zrobić?
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 7 marca 2009, 17:16 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Re: Telefunken Super 166 WK~

Post autor: Witek »

Głośnik należy przezwoić. Najpierw trzeba odkleić membranę od kosza. Zwykle nasączam filc, acetonem. Po kilku godzinach moczenia puszcza ładnie.
Teraz resor, jeżeli jest przykręcany to po problemie, jeżeli klejony to tak jak poprzednio. Jeżeli spalony drut nie uszkodził papierowego karkasu, to jest on do wykorzystania.
Generalnie, trzeba wykonać szablon w postaci rurki z tworzywa o średnicy zewnętrznej troszkę większej od wewntrznego bieguna magnesu. Następnie należy rurkę przeciąć. To nacięcie pomoże ściągnąć gotową cewkę.
Z cienkiego papieru wykonujemy karkas, który owijamy na szablonie i nawijamy zwój przy zwoju nową cewkę, lakierując kolejne warstwy Caponem.
Po wyschnięciu zdejmujemy cewkę i wklejamy w membranę.
Potem centrowanie za pomocą listków papieru i wklejanie membrany.
Naprawiałem podobny głośnik Telefunkena z bardzo dobrym skutkiem, maiłem jednak jeszcze do wyprostowania pokrzywioną membranę.
Naprawa głośnika nie jest trudna.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Rocznika jeszcze nie ustaliłem ale to będzie początek lat 40-tych.
Jeżeli wierzyć oznaczeniu jest z 1941 roku.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Można odetchnąć z ulgą, po wymontowaniu głośnika i obejrzeniu zgrubnym cewki nie widziałem żadnych nadpaleń. Okazało się ze kabelek który prowadzi do cewki miał jakąś głupią przerwę, głośnik już działa, ma dużo basów, aż za dużo.
Tomku jakbyś mógł zdradzić gdzie odczytałeś rocznik :wink:
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

marcin_oizo pisze:Cześć! Można odetchnąć z ulgą, po wymontowaniu głośnika i obejrzeniu zgrubnym cewki nie widziałem żadnych nadpaleń. Okazało się ze kabelek który prowadzi do cewki miał jakąś głupią przerwę, głośnik już działa, ma dużo basów, aż za dużo.
Tomku jakbyś mógł zdradzić gdzie odczytałeś rocznik :wink:
U Telefunkena przez jakiś czas obowiązywał system, że pierwsza cyfra oznacza rocznik, druga ilość obwodów a trzecia ilość lamp
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Rocznik sprawa kontrowersyjna bo na niemieckim oldradio piszą że produkowali toto '41-'43. Nie mogę dojrzeć rocznika w swoim modelu.
Dodaję bebeszki, może kogoś interesuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

marcin_oizo pisze:Rocznik sprawa kontrowersyjna bo na niemieckim oldradio piszą że produkowali toto '41-'43. Nie mogę dojrzeć rocznika w swoim modelu.
Dodaję bebeszki, może kogoś interesuje.
To się zgadza. Model z 1941, a że wojna była to produkowany też później.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OK rozumiem. Niedługo będzie film na jutubie jak pracuje odbiornik ale ostatnimi czasy internet nie grzeszy swoim działaniem.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU