JAKI ZAMIENNIK MOGE UZYĆ ZA TG 6-16-666
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
JAKI ZAMIENNIK MOGE UZYĆ ZA TG 6-16-666
ZNAM JEGO PARAMETRY UZWOJENIE 1 MA N KOŃCÓWKACH 1-4 DNE 0.14-2*1500 A DUGIE UZWOJENIE MA NA KONCÓWKACH 2-3 DNE 0,5*128 NIE WIEM CO JESZCZE TRZEBA ZNAĆ ABY MÓC ZAMÓWIĆ TAKI TRANSFORMATOR NIE WIEM JAK SPRAWDZIĆ JAKIE POTRZEBNE SĄ BLACHY CZY KARKAS........ A NAPIĘCIE WYCHODZĄCE NA TRANSFORMATOR Z LAMPY ECL86 (4 NÓZKA LICZĄC W PRAWO) MAKSYMALNIE MA 120V.MOŻE KTOSIK MI POMOŻE.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
... zamiast rzeczonego przez Ciebie TG 6... można zastosować TG 2,5...
W zasadzie od strony dźwiękowej na jedno wychodzi. Podłącz pentodę do trafa w układzie ultraliniowym ( trafa mają odczepy w uzwojeniu anodowym ) i rozbuduj nieco filtrację zasilcza.
Jeśli zamierzasz sterować wzmacniaczyk odtwarzaczem CD to podaj
sygnał bezpośrenio do siatki triody ECL 86.
Lisor.
W zasadzie od strony dźwiękowej na jedno wychodzi. Podłącz pentodę do trafa w układzie ultraliniowym ( trafa mają odczepy w uzwojeniu anodowym ) i rozbuduj nieco filtrację zasilcza.
Jeśli zamierzasz sterować wzmacniaczyk odtwarzaczem CD to podaj
sygnał bezpośrenio do siatki triody ECL 86.
Lisor.
-
- 625...1249 postów
Kilka transformatorów TG
Przepraszam, że się tak podpinam pod ten temat, ale nie chcę mnożyć linków. Otóż mam transformator TG 6-16-666. Chodził w jakimś adapterze z ECC82 na wejściu, a potem były dwie ECL86. Dalej mam z Bambina 4 trafo TG 2,5-.....-666 i tu jest problem, bo nie wiem co było w środku, ale chodziło na ECL86. Potem mam jeszcze jakieś inne Bambino z 1965 roku z lampą ECL82, ale nie mogę odczytać napisu na transformatorze, a na koniec mam jeszcze trafo od TV o symbolu TG 2,5-2-666. Tego "2" w środku nie jestem pewny.
Tyle wprowadzenia. A teraz proszę o pomoc. Czy któreś z tych transformatorów można sparować i zbudować na nich wzmacniacz? Mam już dość naprawiania fabrycznych konstrukcji! Chcę w końcu zbudować coś własnego. Mam komplet części do wzmacniacza słuchawkowego OTL, ale wiecie jak to jest... Transformator to transformator i kropka! Dlatego pomóżcie! Będę wdzięczny za sugestie.
Tyle wprowadzenia. A teraz proszę o pomoc. Czy któreś z tych transformatorów można sparować i zbudować na nich wzmacniacz? Mam już dość naprawiania fabrycznych konstrukcji! Chcę w końcu zbudować coś własnego. Mam komplet części do wzmacniacza słuchawkowego OTL, ale wiecie jak to jest... Transformator to transformator i kropka! Dlatego pomóżcie! Będę wdzięczny za sugestie.
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Parowanie
Dzięki za odpowiedź. Teraz tylko takie małe pytanko techniczne: czy jak użyję dwa podobne trafa serii TG 2,5 to różnica w odsłuchu obu kanałów będzie duża, czy nie?
-
- 500...624 posty