Wasze sugestie na EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Wasze sugestie na EL34
Witam!
Zbudowałem w ostatnich miesiącach dwa wzmacniacze gitarowe na ECL86 SE. Efekty zadowoliły znajomego, który potrafi grać na gitarze elektrycznej. Teraz chciałbym dla konkretnej osoby zbudować wzmacniacz na EL34. Mam taki zapas części, że mógłbym zrobić ten wzmacniacz zarówno w konfiguracji SE jak i PP. Przy odrobinie wysiłku mógłbym nawet zafundować mu prostownik lampowy. Wzmacniacz musi mieć kanał clean i to jak najbardziej clean, bez żadnych zniekształceń. Jako drugi kanał wskazany jest przester. Miło widziane dodatki typu brillance itp. niewymagające stosowania sprężyny ani scalaków.
Prośba moja jest o wypróbowany schemat, bym mógł zrobić coś porządnego i mocnego. W tym dziale jest od groma analiz konkretnych konstrukcji, ale ja bym chciał pewniaka. Czy coś zasugerujecie?
Pozdrawiam!
Maciek.
Zbudowałem w ostatnich miesiącach dwa wzmacniacze gitarowe na ECL86 SE. Efekty zadowoliły znajomego, który potrafi grać na gitarze elektrycznej. Teraz chciałbym dla konkretnej osoby zbudować wzmacniacz na EL34. Mam taki zapas części, że mógłbym zrobić ten wzmacniacz zarówno w konfiguracji SE jak i PP. Przy odrobinie wysiłku mógłbym nawet zafundować mu prostownik lampowy. Wzmacniacz musi mieć kanał clean i to jak najbardziej clean, bez żadnych zniekształceń. Jako drugi kanał wskazany jest przester. Miło widziane dodatki typu brillance itp. niewymagające stosowania sprężyny ani scalaków.
Prośba moja jest o wypróbowany schemat, bym mógł zrobić coś porządnego i mocnego. W tym dziale jest od groma analiz konkretnych konstrukcji, ale ja bym chciał pewniaka. Czy coś zasugerujecie?
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- 9375...12499 postów
Re: Wasze sugestie na EL34
może w czystym pojedyncza EF86.
-
- 1875...2499 postów
Podales za malo informacji.
IMO aby moc konkretnie doradzic trzeba wiedziec tez co i jak klient gra, jakie gitary i w jakich warunkach wzmacniacz ma byc uzywany t.zn. w domu czy np w studio czy w klubach. No i jaki glosnik ma napedzac.
"Abslutnie czysty clean bez zadnych znieksztalcen" - w swiecie gitarowym czegos takiego wlasciwie nie ma.
IMO aby moc konkretnie doradzic trzeba wiedziec tez co i jak klient gra, jakie gitary i w jakich warunkach wzmacniacz ma byc uzywany t.zn. w domu czy np w studio czy w klubach. No i jaki glosnik ma napedzac.
"Abslutnie czysty clean bez zadnych znieksztalcen" - w swiecie gitarowym czegos takiego wlasciwie nie ma.
Aleksander Niemand
-
- 625...1249 postów
Grany na nim będzie przede wszystkim blues, może czasem klasyka polskiego rock'a. Gitara elektryczna. Użytkowany będzie w warunkach domowych. Czy to wystarczy?
Wiem, że idealny clean nie istnieje, ale chciałbym, by był jak najbliżej ideału czystego kanału.
Pozdrawiam!
Maciek.
Wiem, że idealny clean nie istnieje, ale chciałbym, by był jak najbliżej ideału czystego kanału.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 1250...1874 posty
Fender Bassman ? W układzie PP oczywiście, standardowo bassman ma wejście pod gitarę i pod bass, ale można kanał basowy przerobić na coś z przesterem a'la marshall plexi, takie 2 w jednym ; )
wzmacniacz prosty do bólu, osobne wejścia na każdy kanał, żadnych tam przełączników nożnych itp.
ewentualnie trainwreck
wzmacniacz prosty do bólu, osobne wejścia na każdy kanał, żadnych tam przełączników nożnych itp.
ewentualnie trainwreck
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
W takim razie EL34 PP na pewno odpada. EL84 PP to jest absolutne maksimum, na jakim można grać w domu. Chociaż moi domownicy twierdzą, że 6V6 SE jest i tak o wiele za głośne.Maciej Szczodrowski pisze:Użytkowany będzie w warunkach domowych.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Czy mógłbym zobaczyć schemat plexi i tego fendera?
-
- 3125...6249 postów
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wiMaciej Szczodrowski pisze:Czy mógłbym zobaczyć schemat plexi i tego fendera?
http://images.google.pl/images?um=1&hl= ... raz%C3%B3w
Ale poważnie, chcesz robić 50W wzmacniacz do użytku w domu? Marvel dobrze gada, 5W to już za dużo jest, chyba że masz szopę w pewnej odległości od domu.
-
- 500...624 posty
Ja gram na 50W PP z paką 2x12'' w domu... To prawda, że nie wykręcam nigdy master volume'a, ale 

-
- 125...249 postów
No to ja mam lepiej : Peavey 120W(volume+ master) + paczka 412
Nigdzie nie jest powiedziane/napisane że muszę to rozkręcać do poziomu przyprawiającego o ból głowy innych domowników
.
Btw. Czekam na wiosnę i... przenoszę graty do garażu. A wtedy...

Btw. Czekam na wiosnę i... przenoszę graty do garażu. A wtedy...

-
- 1875...2499 postów
"Potrzebny mi maly samochod tylko na zakupy i domu, co radzicie?"
" Ja jezdze po mleko Porschem"
Wracajac do watku. Do grania w domu wystarczy cos w stylu Vax AC5 lub AC10, troche fajnych wzmacniaczy robil Gibson w latach 50-60. Warto spojrzec na shematy. Koncowka SE na jednej 6V6. Supro tez bylo popularna marka, na tych malych kilkuwatowych wzmacniaczach nagrano wiele klasycznych bluesowych plyt.
N.p. ten http://www.schematicheaven.com/bargainb ... o_1959.pdf do domu wystarczy.
Wracajac do watku. Do grania w domu wystarczy cos w stylu Vax AC5 lub AC10, troche fajnych wzmacniaczy robil Gibson w latach 50-60. Warto spojrzec na shematy. Koncowka SE na jednej 6V6. Supro tez bylo popularna marka, na tych malych kilkuwatowych wzmacniaczach nagrano wiele klasycznych bluesowych plyt.
N.p. ten http://www.schematicheaven.com/bargainb ... o_1959.pdf do domu wystarczy.
Aleksander Niemand
-
- 625...1249 postów
Witam!
Ostatnio mam za mało czasu na pisanie na forum. Wiem, że EL34PP to przegięcie do domu, ale mógłbym go zbudować, póki jeszcze części mam. Konstrukcja, którą zbudowałem na EL84SE okazała się odrobinę za słaba, więc chciałbym tym razem zrobić coś mocniejszego. Spodobał mi się schemat plexi. Oczywiście końcówka byłaby na EL34SE, ale reszta... Jak to gra. Nadaje się na kanał "przesterowany"? Nadal nie wiem co dać na kanał czysty. Supro tak mi się spodobało, że chyba zrobię go jako miniaturkę w osobnej obudowie.
Pozdrawiam!
Maciek.
Ostatnio mam za mało czasu na pisanie na forum. Wiem, że EL34PP to przegięcie do domu, ale mógłbym go zbudować, póki jeszcze części mam. Konstrukcja, którą zbudowałem na EL84SE okazała się odrobinę za słaba, więc chciałbym tym razem zrobić coś mocniejszego. Spodobał mi się schemat plexi. Oczywiście końcówka byłaby na EL34SE, ale reszta... Jak to gra. Nadaje się na kanał "przesterowany"? Nadal nie wiem co dać na kanał czysty. Supro tak mi się spodobało, że chyba zrobię go jako miniaturkę w osobnej obudowie.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
No, w końcu konstrukcja pana Porsche jest najbardziej popularnym samochodem na świecieVacuumVoodoo pisze:"Potrzebny mi maly samochod tylko na zakupy i domu, co radzicie?"

-
- 75...99 postów
Plexi to bardzo fajny amp. Przy małych wysterowaniach brzmi dość czysto, podnosząc gałkę dostajemy stopniowo przybrudzone brzmienie poprzez crunch aż do niezłego lead. Jednak zaczyna naprawdę gadać jak się go rozkręci, tak że w PP na EL 34 w domku będzie gorąco. Możesz zrobić w SE, powinno też zabrzmieć, ale też będzie głośno. Mam zrobionego plexi , gada super, bardzo dobrze pracuje z kostkami. Jednak wydaje się że całe sedno jego brzmienia to ten preamp w połączeniu z końcówką na EL 34 i dobre głośniki.
-
- 625...1249 postów
A czy istnieje plexi w wersji SE? Bo plexi50, które tak bardzo mi się spodobało sporą część efektu dorzuca na driverze dla EL34 PP, więc jeśli zmodyfikuję brutalnie ten schemat to mi prawie nic z plexi nie zostanie.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.