Wizja 'internetu' z roku 1960

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wizja 'internetu' z roku 1960

Post autor: gsmok »

Witam
Pewnie każdy z nas mając dostęp do internetu korzysta z możliwości różnych serwisów informacyjnych.
A oto jak taki serwis wyobrażano sobie w artykule Rok 2000 - elektronika na codzień zamieszczonym w czasopiśmie Młody Technik, Numer 6/1960:

Telewizyjna gazeta porana
Mały rzutnik ustawiamy na stole, gdy zabieramy się do śniadania. Jego obiektyw kierujemy na ścianę. Dzwonimy pod znany nam numer miejskiej centrali telefonicznej i prosimy o podanie nam telewizyjnej gazety porannej. Kabelek wieloprzewodowy połączony jest z aparatem telefonicznym i na ścianie ukazują się dużymi literami wydrukowane ostatnie doniesienia prasowe ze świata
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wizja 'internetu' z roku 1960

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: Telewizyjna gazeta porana
Mały rzutnik ustawiamy na stole, gdy zabieramy się do śniadania. Jego obiektyw kierujemy na ścianę. Dzwonimy pod znany nam numer miejskiej centrali telefonicznej i prosimy o podanie nam telewizyjnej gazety porannej. Kabelek wieloprzewodowy połączony jest z aparatem telefonicznym i na ścianie ukazują się dużymi literami wydrukowane ostatnie doniesienia prasowe ze świata
Czyli prawie telegazeta :) Nie wpadli tylko na pomysł pzresyłania danych w 'nieużywanym' fragmencie sygnału telewizyjnego.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Też w pierwszym momencie skojarzyło mi się to z telegazetą, ale z uwagi na sposób przesyłania sygnału (linia telefoniczna) zrobiłem porównanie do internetu.
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

A zatem niewiele się pomylili
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W zasadzie tak. I choć szczegóły techniczne nie dorównują obecnej rzeczywistości to wizja się sprawdziła :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

gsmok pisze:W zasadzie tak. I choć szczegóły techniczne nie dorównują obecnej rzeczywistości...
Czy ja wiem? :) Jako rzutnik może posłużyć coś bardzo podobnego- projektor podłączony do komputera ( taki projektor które nieraz używa się podczas oglądania filmów na DVD ). Kabelek- jak najbardziej linia telefoniczna lub kabel sieciowy :P Jeśli chodzi o wybieranie numeru centrali telefonicznej to z czymś podobnym mamy do czynienia podczas łączenia się z internetem :)
Jestem ciekaw jak wyglądałaby wizja internetu za następne 40 lat :)