Czy ktoś wie, co to za telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Czy ktoś wie, co to za telewizor?
Załączam fotkę okładki czasopisma dla dzieci z 1936 roku.Ciekawe czy to polski telewizor? Wewnątrz jest artykuł jak zbudować tanie radio. Zainteresowanych odsyłam do działu radio retro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Czy ktoś wie, co to za telewizor?
To mi nie wygląda na telewizor, za ładny, za płaski i za kwadratowy ma obrazek.Czujnik pisze:Załączam fotkę okładki czasopisma dla dzieci z 1936 roku.Ciekawe czy to polski telewizor? Wewnątrz jest artykuł jak zbudować tanie radio. Zainteresowanych odsyłam do działu radio retro.
-
- 1875...2499 postów
Obraz wygląda nawet na trochę wklęsły, więc może jest tam "soczewka" wstawiana przed kineskop dla powiększania obrazu?tszczesn pisze:To mi nie wygląda na telewizor, za ładny, za płaski i za kwadratowy ma obrazek.
Tomek
-
- 6250...9374 posty
Rok 1936,rogi ,,kineskopu" jak ostatnich LCD,jaskrawość rewelacyjna a tu http://www.myvintagetv.com/tvlist.htm telewizory młodsze a jakość obrazu sami oceńcie,rozmiar ,,ekranu" wielki(jak na AD1936).Osobiście wątpię ,że to telewizor.A w numerze nie ma jakiegokolwiek odnośnika do okładki?
-
- 250...374 postów
Załączam skany owego artykułu. Niezbyt wiele, aleć zawsze. Trzeba pamiętać, że to jest tekst dla dzieci. Wydaje mi się, że to jakieś niemieckie urządzenie sądząc po Starym Frycu na ekranie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Telewizor z tych zdjęć wygląda na Telefunkena FE III: http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... FE_III.jpg
-
- moderator
Telewizor to zapewne jest, ale zdjęcie mogło być retuszowane, podobno była to częsta praktyka w prasie przed wojną.cirrostrato pisze:Rok 1936,rogi ,,kineskopu" jak ostatnich LCD,jaskrawość rewelacyjna a tu http://www.myvintagetv.com/tvlist.htm telewizory młodsze a jakość obrazu sami oceńcie,rozmiar ,,ekranu" wielki(jak na AD1936).Osobiście wątpię ,że to telewizor.A w numerze nie ma jakiegokolwiek odnośnika do okładki?
-
- 75...99 postów
To już w tedy używano "Corel'a"? Nie przypuszczałem, że w tamtych latach (1936) w jakichś celach mogli retuszować/manipulować... Chybam za młodyTelewizor to zapewne jest, ale zdjęcie mogło być retuszowane, podobno była to częsta praktyka w prasie przed wojną.

Pozdrawiam, Matt.
-
- moderator
Ehhh, młodzieżMajster_15 pisze:To już w tedy używano "Corel'a"? Nie przypuszczałem, że w tamtych latach (1936) w jakichś celach mogli retuszować/manipulować... Chybam za młodyCiekawa sprawa. Gdy pierwszy raz obejrzałem ten skan, myślałem, że chodzi o ten, chyba, kineskop okrągły, który jest na ręką tego faceta kręcącego jakąś gałką... Ale widzę, że jest inaczej.

[1] Corela, bez apostrofu!!! W języku polskim stosuje się apostrof przy odmianie wyrazów obcych tylko wtedy gdy w wyniku odmiany powstaje litera zapisywana, ale nie wymawiana, np. Alojzy Montgomery -> Alojzego Montgomery'ego, ale juz Zenon Parkour -> Zenonowi Parkourowi.
Fotograf owczesny mial do dypozycji klisze, pedzelki, farbe i zmysl artystyczny zeby poprawic obraz.Majster_15 pisze:Nie przypuszczałem, że w tamtych latach (1936) w jakichś celach mogli retuszować/manipulować... Chybam za młodyCiekawa sprawa.
Bylo to duzo wiecej niz obecnie obsluga Photoshopa lub Corela Photopaint
Ostatnio zmieniony ndz, 15 lutego 2009, 15:51 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
I wysłanianie zdjęcia podczas naświetlania. Nie trzeba komputera i licho wie jakich technologii, żeby Trocki już nie stał obok Lenina.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Zapomnieliście jeszcze o pończochach na obiektywie, coby tow. Lenin na zdjęciu nie miał zmarszczek