Czy ktoś wie, co to za telewizor?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Czy ktoś wie, co to za telewizor?

Post autor: Czujnik »

Załączam fotkę okładki czasopisma dla dzieci z 1936 roku.Ciekawe czy to polski telewizor? Wewnątrz jest artykuł jak zbudować tanie radio. Zainteresowanych odsyłam do działu radio retro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Czy ktoś wie, co to za telewizor?

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Załączam fotkę okładki czasopisma dla dzieci z 1936 roku.Ciekawe czy to polski telewizor? Wewnątrz jest artykuł jak zbudować tanie radio. Zainteresowanych odsyłam do działu radio retro.
To mi nie wygląda na telewizor, za ładny, za płaski i za kwadratowy ma obrazek.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

tszczesn pisze:To mi nie wygląda na telewizor, za ładny, za płaski i za kwadratowy ma obrazek.
Obraz wygląda nawet na trochę wklęsły, więc może jest tam "soczewka" wstawiana przed kineskop dla powiększania obrazu?
Tomek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Rok 1936,rogi ,,kineskopu" jak ostatnich LCD,jaskrawość rewelacyjna a tu http://www.myvintagetv.com/tvlist.htm telewizory młodsze a jakość obrazu sami oceńcie,rozmiar ,,ekranu" wielki(jak na AD1936).Osobiście wątpię ,że to telewizor.A w numerze nie ma jakiegokolwiek odnośnika do okładki?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Załączam skany owego artykułu. Niezbyt wiele, aleć zawsze. Trzeba pamiętać, że to jest tekst dla dzieci. Wydaje mi się, że to jakieś niemieckie urządzenie sądząc po Starym Frycu na ekranie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Telewizor z tych zdjęć wygląda na Telefunkena FE III: http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... FE_III.jpg
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

cirrostrato pisze:Rok 1936,rogi ,,kineskopu" jak ostatnich LCD,jaskrawość rewelacyjna a tu http://www.myvintagetv.com/tvlist.htm telewizory młodsze a jakość obrazu sami oceńcie,rozmiar ,,ekranu" wielki(jak na AD1936).Osobiście wątpię ,że to telewizor.A w numerze nie ma jakiegokolwiek odnośnika do okładki?
Telewizor to zapewne jest, ale zdjęcie mogło być retuszowane, podobno była to częsta praktyka w prasie przed wojną.
Majster_15
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Majster_15 »

Telewizor to zapewne jest, ale zdjęcie mogło być retuszowane, podobno była to częsta praktyka w prasie przed wojną.
To już w tedy używano "Corel'a"? Nie przypuszczałem, że w tamtych latach (1936) w jakichś celach mogli retuszować/manipulować... Chybam za młody :) Ciekawa sprawa. Gdy pierwszy raz obejrzałem ten skan, myślałem, że chodzi o ten, chyba, kineskop okrągły, który jest na ręką tego faceta kręcącego jakąś gałką... Ale widzę, że jest inaczej.

Pozdrawiam, Matt.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Majster_15 pisze:To już w tedy używano "Corel'a"? Nie przypuszczałem, że w tamtych latach (1936) w jakichś celach mogli retuszować/manipulować... Chybam za młody :) Ciekawa sprawa. Gdy pierwszy raz obejrzałem ten skan, myślałem, że chodzi o ten, chyba, kineskop okrągły, który jest na ręką tego faceta kręcącego jakąś gałką... Ale widzę, że jest inaczej.
Ehhh, młodzież :) Nie, nie używano Corela[1], stosowano metody klasyczne - rysowanie na kliszy czy naświetlanie kilku klisz na raz na papier. Ta metodą poprawiano zdjęcia zarówno w celach manipulacyjnych jak i poprawienia jakości, bo np. coś cienkiego, ale istotnego w temacie na zdjęciu trudno zauważyć.

[1] Corela, bez apostrofu!!! W języku polskim stosuje się apostrof przy odmianie wyrazów obcych tylko wtedy gdy w wyniku odmiany powstaje litera zapisywana, ale nie wymawiana, np. Alojzy Montgomery -> Alojzego Montgomery'ego, ale juz Zenon Parkour -> Zenonowi Parkourowi.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Majster_15 pisze:Nie przypuszczałem, że w tamtych latach (1936) w jakichś celach mogli retuszować/manipulować... Chybam za młody :) Ciekawa sprawa.
Fotograf owczesny mial do dypozycji klisze, pedzelki, farbe i zmysl artystyczny zeby poprawic obraz.
Bylo to duzo wiecej niz obecnie obsluga Photoshopa lub Corela Photopaint
Ostatnio zmieniony ndz, 15 lutego 2009, 15:51 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

I wysłanianie zdjęcia podczas naświetlania. Nie trzeba komputera i licho wie jakich technologii, żeby Trocki już nie stał obok Lenina.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Alek

Post autor: Alek »

Zapomnieliście jeszcze o pończochach na obiektywie, coby tow. Lenin na zdjęciu nie miał zmarszczek :!: :P