Wkrótce otrzymam sporą ilość różnych i różniastych lampek, głównie rosyjskich, w tym różne pentody w.cz. takie jak np. 6Ż9P. Chciałbym je jednak wykorzystać w m.cz. jako lampy wstępne jak np. EF80 czy EF86 - skoro już je będę miał.
Podobno takie lampy mogą popadać w oscylacje właśnie na w.cz. Jakie środki zaradcze podjąć aby temu zapobiec? Tu i ówdzie wspomina się o dławikach, a także "koralikach ferrytowych" jednak bez podania szczegółów. Jakie to powinny być dławiki czy "koraliki" i gdzie oraz jak je zastosować? W anodzie, w żarzeniu, siatkach?
Jedyna prewencja którą wiem jak zastosować na pewno to zwykłe rezystory antyparazytowe w siatce g1.
Zapobieganie wzbudzeniom
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Zapobieganie wzbudzeniom
Witam.
Np. Zwiększenie pojemności między anodą a siatką drugą w pentodach poprzez dołączenie pojemności między A i S2, oraz masę innych które opiszą inni członkowie forum
.
Pozdrawiam.
Np. Zwiększenie pojemności między anodą a siatką drugą w pentodach poprzez dołączenie pojemności między A i S2, oraz masę innych które opiszą inni członkowie forum

Pozdrawiam.
Tak nie do konca, lampy wcz (moze jednak mala definicja, co to wcz dla Ciebie?) zachowuja sie bardzo "kulturalnie", nie tak jak tranzystory wcz, jesli chodzi o wzbudzenie niekontrolowane.gk pisze: Podobno takie lampy mogą popadać w oscylacje właśnie na w.cz. Jakie środki zaradcze podjąć aby temu zapobiec?
Generalnie na takie pytanie nie ma odpowiedzi, w wcz jest konretny uklad, konkretny schemat, konkretny montaz i ewentualnie konkretny problem ze wzbudzeniem (jesli jest), na konkretnych czestotliwosciach, a nie "tu i owdzie".gk pisze: Tu i ówdzie wspomina się o dławikach, a także "koralikach ferrytowych" jednak bez podania szczegółów. Jakie to powinny być dławiki czy "koraliki" i gdzie oraz jak je zastosować? W anodzie, w żarzeniu, siatkach?
Jedyna prewencja którą wiem jak zastosować na pewno to zwykłe rezystory antyparazytowe w siatce g1.
Może faktycznie przesadziłem z określeniem , nie chodzi o lampy mikrofalowe a o lampy klasyfikowane w katalogach jako RF/IF czyli od częstotliwości pośredniej (typowej radiowej AM - 465kHz) w górę.macska pisze: moze jednak mala definicja, co to wcz dla Ciebie?
Tak jak wspomniałem chodzi o zwykły stopień wstępny, pentodowy, np. jak z karty katalogowej EF86 (oczywiście inne wartości elementów), który będzie sterował pojedyńczą lampę np. 6S33S. Chyba nie muszę rysować schematu w Eagle?macska pisze:Generalnie na takie pytanie nie ma odpowiedzi, w wcz jest konretny uklad, konkretny schemat, konkretny montaz i ewentualnie konkretny problem ze wzbudzeniem (jesli jest), na konkretnych czestotliwosciach, a nie "tu i owdzie".

Być może cała ta gadanina o dławikach i koralikach ferrytowych wynika stąd, że ktoś bezmyślnie skopiował sposób montażu stosowany w jakimś urządzeniu radiowym do swojego wzmacniacza akustycznego, skoro piszesz, że lampy w.cz. (patrz definicja wyżej) pracują spokojnie bez takiego wydziwiania.