Cześć! Zakupiłem miniaturowy telewizorek ale nie mogę znaleźć do niego schematu bo nie wiem jak się nazywa Spotkał się ktoś z takim cudem? Kineskop około 3", oczywiście tranzystor (Elektroda milczy...). Mało retro ale jednak, german
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
marcin_oizo pisze:Cześć! Zakupiłem miniaturowy telewizorek ale nie mogę znaleźć do niego schematu bo nie wiem jak się nazywa Spotkał się ktoś z takim cudem? Kineskop około 3", oczywiście tranzystor (Elektroda milczy...). Mało retro ale jednak, german
Skoro już wiesz że german, podałbyś przynajmniej typy kilku tranzystorów. Oznaczenia takie jak AF... 2SA..., GC..., nie mowiąc już rzecz jasna o pisanych cyrylicą "petach" pomogłyby na początek ustalić kraj w jakim go wyprodukowano.
marcin_oizo pisze:Kurde mój błąd, nie napisałem ze to radziecki telewizor
No niby w tytule zasugerowałeś Ale co tam może być germanowego, poza GT328 vel AF 106/AF109 i GT346 vel AF239/139 glowicy VHF/UHF? Prawie - pełnogermanowa (z wyjątkiem wzmacniacza wizji) była "Elektronika Włodzimierz Lenin 100 (rocznica urodzin)", starszy model "Szilalisa" zawierał już sporo "kotów" w tym ZTCP także KT315, takich pomarańczowych, plastikowych, na pierwszy rzut oka wyglądających jak kondensatorki ceramiczne, a nowszy model tego ostatniego - wyłacznie calkowicie już "nieklimatyczne" tranzystory krzemowe w obudowach TO-92, TO-126 i TO-220. W niektórych konstukcjach mógl się jeszcze uchować w odchylaniu poziomym tranzystor GT906AM, cóż z tego że germanowy skoro i tak "nieklimatyczny" bo też w plastiku? Trzycalowy ekranik - to 16ŁKcoś tam, może to któryś z modeli "Szilalisa"? "Lenin" w przeciwieństwie do niego miał pokrętła na bocznych ściankach...
Pisałem najzupełniej poważnie: naprawdę WŁ100 miało przypominać o setnej rocznicy urodzin tawariścia Władimira Ilicza. Na okładce instrukcji był nawet znaczek z charakterystyczną brodatą łepetynką
Mam Elektronikę WŁ100 a nawet dwie sztuki więc wiem jak to wygląda. WŁ100 ma ekran około 5" a to jest dużo mniejsze.
Psiakość, grzebnąłem się: 3 cale to 7,62cm a nie 15,2cm. Tym dziwniejsze że zastosowali taki malutki kineskopik - i do tgo germanowe pety (jakie?) zamiast mikroschiem...
Telewizorek do mnie dzisiaj przyszedł, już działa bo nie miał synchro w pionie ale wymiana jednego elektrolitu załatwiła sprawę. Odbieram na tej antence TVN i słabo TVP1 ale nazwy jak nie znałem tak nie znam, nic nie ma napisane Prócz ceny w rublach i ostrzeżenia o wysokim napięciu nie znalazłem nic konkretnego. Znalazłem dzięki jednemu z kolegów takie oto sprzęty: http://rw6ase.narod.ru/r/r/rowesnik_tw.html http://rw6ase.narod.ru/m/m/mara2.html http://rw6ase.narod.ru/ej/elektronika1/ ... ka450.html
ale żaden nie jest taki jak mój.
Wieczorkiem wkleję jakieś zdjęcia.
W ogóle to on ma kanały 1-5 i 6-12. Przydało by się wywalić 1-5 i wstawić 21-60 ale to już trzeba głowicę nową dać
Pozdrawiam, Marcin.
marcin_oizo pisze:W ogóle to on ma kanały 1-5 i 6-12. Przydało by się wywalić 1-5 i wstawić 21-60 ale to już trzeba głowicę nową dać
W "Leninkach" stosowano dwa typy głowic: tradycyjny "CeKaeM" z bębnowym przełącznikiem tylko na VHF, albo pasujące na jej miejsce sowieckie wykonanie głowicy zintegrowanej. Bez programatora, za to z przełącznikiem I-II/III/IV-V i pojedynczym potencjometrem przestrajającym, napędzanym planetarną przekładnią. Tam niestety nie było miejsca na rozwiązanie zastosowane w niektórych "Junostach" gdzie głowicę CKM uzupełniono głowicą CKD, przestrajaną czterosekcyjnym kondensatorem zmiennym, podobną do "rubinowej" tylko zdecydowanie mniejszą.