Nawijarka cewek koszykowych

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Nawijarka cewek koszykowych

Post autor: Alek »

Na mechanice nie znam się, więc i tak docelowo mi się nie uda. Tym niemniej spróbowałem, czy na dwóch silnikach krokowych to ma prawo się udać. I chyba może. Mi wyszedł oczywiście koślawiec, bo drut i silniki trzeba było przytrzymywać rękoma :? .
A może ktoś ma w temacie doświadczenie i sukcesy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Re: Nawijarka cewek koszykowych

Post autor: traxman »

Mam jako robotyk pytanie ideowe - po co się Kolego męczycie z silnikami krokowymi, w nich nie można regulować momentu obrotowego, od którego zależy wszystko przy nawijaniu, nie łatwiej sterować silnikiem DC poprzez PWM, mamy wtedy prawie liniowy moment w zależności od wypełnienia. Krokowe zostawiłbym do przesuwu, tam się lepiej sprawdzają (o ile nie gubią kroków)
Alek

Post autor: Alek »

Ja się nie męczę, ja wkładam przysłowiowy kij w mrowisko. Zaleta silnika krokowego była tutaj jedna: po określonej ilości kroków następuje zmiana kierunku posuwu. W silniku DC to takie oczywiste już nie jest i obawiam się, że trzeba będzie zastosować jakąś optoelektronikę.
traxman

Impulsator i po sprawie. Natomiast nigdy nie wiesz ile kroków wypadło z cyklu, szczególnie gdy pracujesz z częstotliwością bliską rezonansu silnika. Dobrym źródłem silników DC i to razem z enkoderem optycznym jest mechanizm posuwu papieru drukarki laserowej lub atramentowej starszej generacji. Silniki mają te całkiem spore moce i są proste w sterowaniu.
Oprócz tego skokowy moment silnika krokowego może zrywać druty o mniejszym przekroju, a takie występują w tych cewkach.
Do pomiaru liczby obrotów można użyć magnesiku przyklejonego do wałka i czujnika Halla np.:A3240EUA (jest w Elfie 73-337-19), wyjście podłączamy do licznika wewnętrznego procesora i zliczmy impulsy - stąd informacja w którym momencie nawijania jesteśmy, a to pozwala na odpowiednie rozruch/przyspieszanie/zwalniania/hamowanie silnika.

Co do konstrukcji mechanicznej to najłatwiej zmontować to na laminacie miedzianym, bo i polutować i poskręcać można.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Ja też kiedyś eksperymentowałem z cewkami koszykowymi.
Nawijarkę mam zrobioną na dwóch silnikach krokowych. Jeden jest bezpośrednio podłączony do osi cewki którą się nawija, natomiast drugi poprzez śrubę steruje podwaniem drutu.
Wyniki eksperymentu (lica 20x0.07):
c1.jpg
c2.jpg
Algorytm jednak nie był zbyt dopracowany i cewka na początku nawijała się całkiem ładnie a potem coś się zaczynało psuć.
Następnie przyszła sesja i projekt odszedł na półkę.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Temat jest teraz na elektroda.pl w "RETRO.."
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

odgrzeję.

nie wiem czy było już na forum o tej właśnie machinie, ale mimo wszystko zamieszczę.
banalna w porównaniu z radziecką myślą techniczną z książki Borowskiego, a efekt wydaje się być bardzo zadowalający.
szukalem planów, ale linki wszedzie padly i pozostaje zdjęcie, albo zakup za 9$ książeczki. :wink:

i nagranie: http://www.youtube.com/watch?v=FIOocMoRsYQ
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Genialne :D
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Fajna nawijarka i bardzo eleganckie efekty :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
traxman

A jak wyznaczyć kształt kółka "programatora" ???
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Niestety skok zależy od kształtu.. Więc nawijając szerszą cewkę trzeba by wymienić "koło" odpowiedzialne za skok.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

no więc właśnie - też się nad tym zastanawiałem i wychodzi na to, że jedyna opcja na zmiane kształtu to wymiana talerza.
pozostaje chyba jedynie zaopatrzyć się w komplet takich talerzy. trzeba będzie dobrać parę rozmiarów i zamówić...
-Jó vevökészuleke van?
traxman

Talerzyk można wyciąć z laminatu dwustronnego, łatwy w obróbce i "dostosowaniu" do skoku zwojów.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

no i znalazłem wreszcie PDF'a. :D
znając życie Zibi znalazł by go w przeciągu 1/5 czasu, który poświęciłem na szukanie... :wink:
-Jó vevökészuleke van?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

traxman pisze:A jak wyznaczyć kształt kółka "programatora" ???
Myślę,że można spróbować kółko ,,okrągłe" zamocować niecentrycznie,w końcu tam wszystkie elementy są skręcane i nie ma problemów z wymianą na inne.Ciekawostką jest kółko z gumą na końcu osi z korbą, poprzez przesuwanie tego kółka(przód-tył na osi) można regulować skok cewki i uzyskać bądź gęste nawinięcie(jak np w Pionierze,fale długie) lub rozrzedzić skok i uzyskać cewki wizualnie bardziej retro i łatwiejsze do impregnacji/sklejenia.