Witam szanownych kolegów, podczas uruchamiania radia Philips 456A ( AK2, AF3, AB2, AL4) natknąłem się na ciekawy problem. Radio wstraja się do stacji na wszystkich zakresach ( D,Ś,K ) z gwizdem. Wstrajając się dokładnie do stacji następuje zdudnianie gwizdu prawie do zera, ale przez to dźwięki są bardzo "płaskie".Jest to bardzo podobne zjawisko do odbioru jednowstęgowego jak w odbiornikach krótkofalarskich SSB. Czy to jest problem dodatkowej niepożądanej generacji która nakłada się na sygnał heterodyny czy może coś innego. Obwody wejściowe fal D i Ś i heterodyna były regulowane( kręcone trymerami). Natomiast obwody pośredniej częst. są fabrycznie nietknięte.Radio jest w niezłym stanie ogólnym.
Bardzo proszę o fachową pomoc.
Problem ze strojeniem Philips 456A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- moderator
Re: Problem ze strojeniem Philips 456A
Radio wzbudza ci się na częstotliwości pośredniej. Wymień lampę AF3 i ewentualnie AK2 na taką z dobrą metalizacją, z pewnym jej kontaktem cokołu. Jak to nie pomoże to spróbuj lekko rozstroić drugi obwód p.cz. (możliwe, że radio ma też zbyt wąsko zestrojoną p.cz. wtedy rośnie wzmocnienie co ułatwia wzbudzenie).JaWit pisze:Witam szanownych kolegów, podczas uruchamiania radia Philips 456A ( AK2, AF3, AB2, AL4) natknąłem się na ciekawy problem. Radio wstraja się do stacji na wszystkich zakresach ( D,Ś,K ) z gwizdem. Wstrajając się dokładnie do stacji następuje zdudnianie gwizdu prawie do zera, ale przez to dźwięki są bardzo "płaskie".Jest to bardzo podobne zjawisko do odbioru jednowstęgowego jak w odbiornikach krótkofalarskich SSB. Czy to jest problem dodatkowej niepożądanej generacji która nakłada się na sygnał heterodyny czy może coś innego. Obwody wejściowe fal D i Ś i heterodyna były regulowane( kręcone trymerami). Natomiast obwody pośredniej częst. są fabrycznie nietknięte.Radio jest w niezłym stanie ogólnym.
Bardzo proszę o fachową pomoc.
-
- 25...49 postów
Re: Problem ze strojeniem Philips 456A
Wymieniłem lampę AF3 i to pomogło, radio prawidłowo gra na wszystkich zakresach, Dziękuję i pozdrawiam.