Podstawka pod przekaźnik Lumel R15 3 PDT

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

kk84

Podstawka pod przekaźnik Lumel R15 3 PDT

Post autor: kk84 »

Witam.

Czy ktoś z szanownych kolegów posiada na zbyciu 3 podstawki pod wspomniany przekaźnik ?. By lepiej to zobrazować, dodaje fotke celem porównania. W gre wchodzi wymiana, kupno, cokolwiek, jestem otwarty na propozycje. Mam na zbyciu pare lampek, 6N9S, 6F1P, 6F12P, 6Ż52P, podstawki oktal z wylutu, przekaźniki Lumel R15 3 PDT na 24V = i 220V~.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Widziałem takie w TME - symbol GOP11. Czasami też bywają na allegro.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Nie ma nic bardziej pewnego niż śmierć, podatki i rzeczone podstawki na łódzkim schaberplatzu u faceta handlującego lampami itp. :) Koleś je ma po około 2zł (nie wiem).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
kk84

Witam.

Rozumiem. Vault, postaram sie rozejrzeć w niedziele na wolumenie. Jak nie znajde to zwróce sie w strone firm oferujących je w necie, oczywiście pod warunkiem że takowe znajde. Ale już widze że kolega adam.o wskazał gdzie można je znaleźć - TME - symbol GOP11. Potraktuje to jako ostatnią deske raturnku. W sumie 4 podstawki potrzebne są, jedną mam :? . W nowym projekcie nie bede chował przekaźnikiów, wrecz przeciwnie, wyczyszcze styki, ładne odkurze je i wylądują na ...........zewnątrz chassis :). Dwa dołączające głośniki, jeden dołączający żarzenie, i ostatni anodowe. Ale może jeszcze o tym kiedyś wspomne.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
kk84 pisze:W
Dwa dołączające głośniki, jeden dołączający żarzenie, i ostatni anodowe. Ale może jeszcze o tym kiedyś wspomne.
Jezteś pewny, że należy łączyć głośniki przez przekażniki? Trochę to niebezpieczne - szczególnie dla transformatora. Bardziej moment wyłączenia głośników w momencie gdy płynie jeszcze prąd anodowy. Przy tym trzask może być jeszcze większy niż przy powolnym zaniku napięcia anodowego. IMO odłączanie głośników we wzmacniaczu z transformatorem może przynieść znacznie więcej szkody niż pożytku.

Pozdrawiam,
Jasiu

PS. Gdzieś miałem takie podstawki (choć raczej z mocowaniem przewodów na śrubki, a nie do lutowania), ale by je znaleźć muszę przekopać pół piwnicy. Napisz jeżeli nie uda Ci się ich zdobyć w prosty sposób.

Pozdrawiam,
Jasiu
kk84

Witam.

Jasiu, z mocowaniem na śrubki też mam takie podstawki, nawet caluśki zapieczętowany kartonik (bodajże 10szt.), ale mi chodzi o podstawki z możliwości dolutowania przewodów. Poza tym odpada drugi mankament. Podstawki ze srubkami musiałbym umieścić na chassis, a te okrągłe to "wpuszczam" przez blache do środka wzmaka, tak że na górze wystaje tylko kołnierz podstawki.

"...Jezteś pewny, że należy łączyć głośniki przez przekażniki? Trochę to niebezpieczne - szczególnie dla transformatora. Bardziej moment wyłączenia głośników w momencie gdy płynie jeszcze prąd anodowy. Przy tym trzask może być jeszcze większy niż przy powolnym zaniku napięcia anodowego. IMO odłączanie głośników we wzmacniaczu z transformatorem może przynieść znacznie więcej szkody niż pożytku..."

Jasiu, tu musze Cie rozczarować - transformatora wyjściowego NIE BĘDZIE. Pisałem o tym jakieś półtora tygodnia temu w wątku "6C33C Push Pull". Niestety z powodów finansowych nastąpiła zmiana koncepcji z PP na ........OTL. Bardzo dziękuje za szczere chęci, ale jak pisałem, jeżeli nie znajde ich po rozsądnej cenie na wolumenie ani nigdzie indziej to się uśmiechne do Ciebie :)

PS. sam nie wiem, ale jakoś spodobały mi się te przekaźniki, lub raczej ich archaiczny - nie archaiczny wygląd.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem
kk84 pisze: Jasiu, tu musze Cie rozczarować - transformatora wyjściowego NIE BĘDZIE.
To dramatycznie zmienia postać rzeczy :-) Tu porządne zabezpieczenie głośników jest jak najbardziej wskazane, bo awaria lampy w jednej z gałęzi może membrany głośników po prostu wystrzelić...
kk84 pisze: Pisałem o tym jakieś półtora tygodnia temu w wątku "6C33C Push Pull". Niestety z powodów finansowych nastąpiła zmiana koncepcji z PP na ........OTL.
Takie fajne lampy... Ich po prostu szkoda na OTL!

Pozdrawiam,
Jasiu
kk84

Witam.

Jasiu, spokojna głowa. O zabezpieczenie głośników zadbałem uważam że wystarczająco :). Układ na schemacie jeżeli zostanie wyprowadzony z równowagi, to poda wysoki stan na wejście mikrokontrolera, a dalej to już działa szereg zabezpieczeń.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kk84

Witam.

Jasiu i inni szanowni koledzy forumowicze. Podstawki pod R15 Lumel 3PDT znalazłem, wiec sprawe uważam za zamkniętą. Dziękuje za wypowiedzi w tym wątku.