Witam.
Czy ktoś z szanownych kolegów posiada na zbyciu 3 podstawki pod wspomniany przekaźnik ?. By lepiej to zobrazować, dodaje fotke celem porównania. W gre wchodzi wymiana, kupno, cokolwiek, jestem otwarty na propozycje. Mam na zbyciu pare lampek, 6N9S, 6F1P, 6F12P, 6Ż52P, podstawki oktal z wylutu, przekaźniki Lumel R15 3 PDT na 24V = i 220V~.
Podstawka pod przekaźnik Lumel R15 3 PDT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Podstawka pod przekaźnik Lumel R15 3 PDT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
-
- 2500...3124 posty
Nie ma nic bardziej pewnego niż śmierć, podatki i rzeczone podstawki na łódzkim schaberplatzu u faceta handlującego lampami itp.
Koleś je ma po około 2zł (nie wiem).

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Witam.
Rozumiem. Vault, postaram sie rozejrzeć w niedziele na wolumenie. Jak nie znajde to zwróce sie w strone firm oferujących je w necie, oczywiście pod warunkiem że takowe znajde. Ale już widze że kolega adam.o wskazał gdzie można je znaleźć - TME - symbol GOP11. Potraktuje to jako ostatnią deske raturnku. W sumie 4 podstawki potrzebne są, jedną mam
. W nowym projekcie nie bede chował przekaźnikiów, wrecz przeciwnie, wyczyszcze styki, ładne odkurze je i wylądują na ...........zewnątrz chassis
. Dwa dołączające głośniki, jeden dołączający żarzenie, i ostatni anodowe. Ale może jeszcze o tym kiedyś wspomne.
Rozumiem. Vault, postaram sie rozejrzeć w niedziele na wolumenie. Jak nie znajde to zwróce sie w strone firm oferujących je w necie, oczywiście pod warunkiem że takowe znajde. Ale już widze że kolega adam.o wskazał gdzie można je znaleźć - TME - symbol GOP11. Potraktuje to jako ostatnią deske raturnku. W sumie 4 podstawki potrzebne są, jedną mam

Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Gdzieś miałem takie podstawki (choć raczej z mocowaniem przewodów na śrubki, a nie do lutowania), ale by je znaleźć muszę przekopać pół piwnicy. Napisz jeżeli nie uda Ci się ich zdobyć w prosty sposób.
Pozdrawiam,
Jasiu
Jezteś pewny, że należy łączyć głośniki przez przekażniki? Trochę to niebezpieczne - szczególnie dla transformatora. Bardziej moment wyłączenia głośników w momencie gdy płynie jeszcze prąd anodowy. Przy tym trzask może być jeszcze większy niż przy powolnym zaniku napięcia anodowego. IMO odłączanie głośników we wzmacniaczu z transformatorem może przynieść znacznie więcej szkody niż pożytku.kk84 pisze:W
Dwa dołączające głośniki, jeden dołączający żarzenie, i ostatni anodowe. Ale może jeszcze o tym kiedyś wspomne.
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Gdzieś miałem takie podstawki (choć raczej z mocowaniem przewodów na śrubki, a nie do lutowania), ale by je znaleźć muszę przekopać pół piwnicy. Napisz jeżeli nie uda Ci się ich zdobyć w prosty sposób.
Pozdrawiam,
Jasiu
Witam.
Jasiu, z mocowaniem na śrubki też mam takie podstawki, nawet caluśki zapieczętowany kartonik (bodajże 10szt.), ale mi chodzi o podstawki z możliwości dolutowania przewodów. Poza tym odpada drugi mankament. Podstawki ze srubkami musiałbym umieścić na chassis, a te okrągłe to "wpuszczam" przez blache do środka wzmaka, tak że na górze wystaje tylko kołnierz podstawki.
"...Jezteś pewny, że należy łączyć głośniki przez przekażniki? Trochę to niebezpieczne - szczególnie dla transformatora. Bardziej moment wyłączenia głośników w momencie gdy płynie jeszcze prąd anodowy. Przy tym trzask może być jeszcze większy niż przy powolnym zaniku napięcia anodowego. IMO odłączanie głośników we wzmacniaczu z transformatorem może przynieść znacznie więcej szkody niż pożytku..."
Jasiu, tu musze Cie rozczarować - transformatora wyjściowego NIE BĘDZIE. Pisałem o tym jakieś półtora tygodnia temu w wątku "6C33C Push Pull". Niestety z powodów finansowych nastąpiła zmiana koncepcji z PP na ........OTL. Bardzo dziękuje za szczere chęci, ale jak pisałem, jeżeli nie znajde ich po rozsądnej cenie na wolumenie ani nigdzie indziej to się uśmiechne do Ciebie
PS. sam nie wiem, ale jakoś spodobały mi się te przekaźniki, lub raczej ich archaiczny - nie archaiczny wygląd.
Jasiu, z mocowaniem na śrubki też mam takie podstawki, nawet caluśki zapieczętowany kartonik (bodajże 10szt.), ale mi chodzi o podstawki z możliwości dolutowania przewodów. Poza tym odpada drugi mankament. Podstawki ze srubkami musiałbym umieścić na chassis, a te okrągłe to "wpuszczam" przez blache do środka wzmaka, tak że na górze wystaje tylko kołnierz podstawki.
"...Jezteś pewny, że należy łączyć głośniki przez przekażniki? Trochę to niebezpieczne - szczególnie dla transformatora. Bardziej moment wyłączenia głośników w momencie gdy płynie jeszcze prąd anodowy. Przy tym trzask może być jeszcze większy niż przy powolnym zaniku napięcia anodowego. IMO odłączanie głośników we wzmacniaczu z transformatorem może przynieść znacznie więcej szkody niż pożytku..."
Jasiu, tu musze Cie rozczarować - transformatora wyjściowego NIE BĘDZIE. Pisałem o tym jakieś półtora tygodnia temu w wątku "6C33C Push Pull". Niestety z powodów finansowych nastąpiła zmiana koncepcji z PP na ........OTL. Bardzo dziękuje za szczere chęci, ale jak pisałem, jeżeli nie znajde ich po rozsądnej cenie na wolumenie ani nigdzie indziej to się uśmiechne do Ciebie

PS. sam nie wiem, ale jakoś spodobały mi się te przekaźniki, lub raczej ich archaiczny - nie archaiczny wygląd.
Czołem
Tu porządne zabezpieczenie głośników jest jak najbardziej wskazane, bo awaria lampy w jednej z gałęzi może membrany głośników po prostu wystrzelić...
Pozdrawiam,
Jasiu
To dramatycznie zmienia postać rzeczykk84 pisze: Jasiu, tu musze Cie rozczarować - transformatora wyjściowego NIE BĘDZIE.

Takie fajne lampy... Ich po prostu szkoda na OTL!kk84 pisze: Pisałem o tym jakieś półtora tygodnia temu w wątku "6C33C Push Pull". Niestety z powodów finansowych nastąpiła zmiana koncepcji z PP na ........OTL.
Pozdrawiam,
Jasiu
Witam.
Jasiu, spokojna głowa. O zabezpieczenie głośników zadbałem uważam że wystarczająco
. Układ na schemacie jeżeli zostanie wyprowadzony z równowagi, to poda wysoki stan na wejście mikrokontrolera, a dalej to już działa szereg zabezpieczeń.
Jasiu, spokojna głowa. O zabezpieczenie głośników zadbałem uważam że wystarczająco

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.