Propozycja nowego działu: półprzewodniki w służbie lampom
Moderator: gsmok
-
- 1875...2499 postów
Propozycja nowego działu: półprzewodniki w służbie lampom
W ostatnim czasie "Strefa lampowa" jest intensywnie "zaśmiecana" tematami wprawdzie dotyczącymi zasilania/pomiarów lamp, ale wykorzystującymi mniej "koszerne" elementy. Może warto rozważyć utworzenie obok "Kącika audiofilskiego" działu "Półprzewodniki w służbie Lampom"?
Ostatnio zmieniony pt, 9 stycznia 2009, 22:00 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Re: Propozycja nowego działu: półprzewodniki w służbie elektronó
Popieram, tym bardziej, że stałem się jednym z większych zaśmiecaczy.
Ostatnio zmieniony pt, 9 stycznia 2009, 22:30 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Re: Propozycja nowego działu: półprzewodniki w służbie lampom
Zawsze chciałem zrobić ankietę - nareszcie mam okazję. 
Czas: 7 dni.

Czas: 7 dni.
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Morgan Jones, Valve Amplifiers, 2003, str. 44Może się wydawać dziwne, że w ogóle interesujemy się półprzewodnikami, jednak nowoczesny wzmacniacz lampowy zawiera większą liczbę półprzewodników niż lamp [...]
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- moderator
Koledzy, ja również popieram pomysł stworzenia takiego działu. Kiedyś zastanawiałem się, czy pisząc o stabilizatorach, aktywnych filtrach i zasilaczach wykonanych na półprzewodnikach sam nie przyczyniam się do "zaśmiecania" działu UiU w "Strefie lampowej". Obecnie problem stał się bardziej widoczny, gdyż w związku z toczącymi się dyskusjami o miernikach lamp i charakterografie, mamy coraz więcej wypowiedzi dotyczących wzmacniaczy operacyjnych, mikrokontrolerów i wyświetlaczy.
Zaproponowana przez Tomka nazwa nowego działu wydaje mi się bardzo trafna. Ciekaw jestem co o tym pomyśle sądzą inni użytkownicy naszego Forum?
Pozdrawiam,
Romek
Zaproponowana przez Tomka nazwa nowego działu wydaje mi się bardzo trafna. Ciekaw jestem co o tym pomyśle sądzą inni użytkownicy naszego Forum?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Kiedys z Markiem juz pisalismy o tym, w kontekscie miernictwa, sprzetu pomiarowego, niekoniecznie na lampach, ale do pomiaru urzadzen lampowych.
W zasadzie odzewu nie bylo.
Stad watek "o analizatorach i rowerach"
Nazwa "Półprzewodniki w służbie Lampom" bardzo mi sie podoba, jestem za.
W zasadzie odzewu nie bylo.
Stad watek "o analizatorach i rowerach"

Nazwa "Półprzewodniki w służbie Lampom" bardzo mi sie podoba, jestem za.
-
- 500...624 posty
Jak najbardziej, popieram pomysł.
-
- 125...249 postów
Myślę, że to jest dobry pomysł. Jak już wspomniano, obydwie dziedziny mają ze sobą wiele wspólnego. Miło będzie gdy powstanie taki dział gdzie bez skrępowania i groźby o grupowy lincz
można będzie prowadzić dysputy ala "krzemowe" i w pełni korzystać z doświadczenia szanownych Grupowiczów.

-
- 500...624 posty
Popieram. No i nazwa działu b.ładna.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Również popieram stworzenie nowego działu. Ale podpiąłbym pod to jeszcze półprzewodniki retro (od czasu do czasu pojawiają się tematy związane z tranzystorami germanowymi).
Również popieram stworzenie nowego działu. Ale podpiąłbym pod to jeszcze półprzewodniki retro (od czasu do czasu pojawiają się tematy związane z tranzystorami germanowymi).
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
I proszę nie zapominać, że w dziale "strefa lampowa" są różnej maści mosfety i hybrydy, które z samej nazwy powinny z tamtąt wylecieć.
-
- 6250...9374 posty
Dobry pomysł z wydzieleniem działu, tylko nazwę bym sugerował raczej Elementy półprzewodnikowe w układach lampowych, sugerowana w tytule wątku kojarzy mi się z prl-owską nowomową.
Inna propozycja - dział Półprzewodniki podzielony na Miernictwo, Półprzewodniki retro i Układy hybrydowe.
Inna propozycja - dział Półprzewodniki podzielony na Miernictwo, Półprzewodniki retro i Układy hybrydowe.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
To co zaproponował Thereminator jest tobrym pomysłem. Podzielenie działu wprowadzi większy porządek. Jeszcze możan dodać "Inne" i tam umieszczać tranzystorowe TV zegarki elektroniczne itp itd.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Jestem za, ale pod tymże wszakże warunkiem, że nie przeniosą się tu dysputy rodem z "Elektrody". Jestem za tym, aby rodzaje dyskusji toczących się w tym nowym dziale były możliwie dobrze sprecyzowane. Na dzień dzisiejszy są to: dość szeroko rozumiane miernictwo, tranzystory i półprzewodniki retro oraz hybrydy.
Nie dopuszczam myśli, że ten nowy dział miałby stać się śmietnikiem, bo-jak lotem błyskawicy- rozejdzie się, że taki dział jest i napłyną do niego niczym muchy do...miodu różnej maści...pokemony
.
Nie dopuszczam myśli, że ten nowy dział miałby stać się śmietnikiem, bo-jak lotem błyskawicy- rozejdzie się, że taki dział jest i napłyną do niego niczym muchy do...miodu różnej maści...pokemony

-
- 1875...2499 postów
Też się tego obawiam, pomimo tego głosowałem na tak. Można ustawić jakieś ograniczenie od jakiej ilości postów można pisać w tym dziale, choć to ryzykowne, bo nie posty świadczą o użytkowniku czy jakoś tak
. Można by też ustawić bardzo surową moderację, ale kto ma na to nerwy?
Dwie osoby głosowały nie, być może one mają coś do dodania.

Dwie osoby głosowały nie, być może one mają coś do dodania.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper