Witam,
Mam potrzebę zmierzenia napięcia -1700V i mam miernik V-640. Ale nie mam sondy WN. Co mogę na szybko zmajstrować, żeby móc to napięcie pomierzyć?
Sonda WN do V-640?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Sonda WN do V-640?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Re: Sonda WN do V-640?
Dzielnik rezystorowy 1:100 aby mieć zakres 5kV na zakresie 50V.
Ale wartości rezystancji raczej nie z szuflady
Ale wartości rezystancji raczej nie z szuflady
-
- 3125...6249 postów
Miernik dopuszcza napięcie 1000V a wyskalowany jest do 1500V więc pewnie wystarczyłby mi dzielnik 1:10. Tylko poproszę o instrukcje, jak go zmajstrować 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Masz instrukcję, bo nie wydaje mi się, że ten BNC wytrzyma 1kV?
Jaki możesz pobrać prąd z tego mierzonego napięcia, by nie zmienić go podczas pomiaru - lub po prostu przyznaj się co chcesz zmierzyć, mam nadzieję, że nie napięcie regulacji ostrości w kineskopie.
Jaki możesz pobrać prąd z tego mierzonego napięcia, by nie zmienić go podczas pomiaru - lub po prostu przyznaj się co chcesz zmierzyć, mam nadzieję, że nie napięcie regulacji ostrości w kineskopie.
-
- 1875...2499 postów
Ja bym połączył szeregowo 10 jednakowych rezystorów np. 1M (nie wiem jaka jest rezystancja źródła ani miernika) i przyłożył napięcie do 10-tego a mierzył na pierwszym, ale przecież tego nie napiszę, bo jeszcze się ktoś obrazi...Marvel pisze:wystarczyłby mi dzielnik 1:10. Tylko poproszę o instrukcje, jak go zmajstrować

Tomek
Miernik ma zaledwie Rwe=0.1GOma
Jak już policzysz dzielnik uwzględniając maksymalny pobór prądu ze źródła, to zapakuj te rezystory w jakąś dobrze izolacyjną rurkę z PVC lub nawet szkła - tylko czystą, żeby nie bocznikowała rezystorów.

Jak już policzysz dzielnik uwzględniając maksymalny pobór prądu ze źródła, to zapakuj te rezystory w jakąś dobrze izolacyjną rurkę z PVC lub nawet szkła - tylko czystą, żeby nie bocznikowała rezystorów.
-
- 3125...6249 postów
Mam instrukcję i wg. niej powinien wytrzymać 1kV. Chcę mierzyć zasilacz w oscyloskopie a te -1,7kV to zasilanie siatki lampy CRT, więc byłeś bliskotraxman pisze:Masz instrukcję, bo nie wydaje mi się, że ten BNC wytrzyma 1kV?

Nie żartujTomasz Gumny pisze:Ja bym połączył szeregowo 10 jednakowych rezystorów np. 1M (nie wiem jaka jest rezystancja źródła ani miernika) i przyłożył napięcie do 10-tego a mierzył na pierwszym, ale przecież tego nie napiszę, bo jeszcze się ktoś obrazi...

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Połączyć szeregowo co najmniej 2 takie same multimetry/woltomierze (o takiej samej Rw) o zakresie 1000V i zsumować wyniki.Marvel pisze: Co mogę na szybko zmajstrować, żeby móc to napięcie pomierzyć?