Blokowanie diod w proctowniki kondensatorami

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Blokowanie diod w proctowniki kondensatorami

Post autor: Ninja »

Witam
W prostownikach na diodach krzemowych w celu zmniejszenia zakłóceń stosuje się kondensatory połączone równolegle z diodami. Wartości tych kondensatorów jak zobaczyłem na kilku schematach zmieniają się w znacznym zakresie.
Czy znane są Wam jakieś reguły wyboru tych kondensatorów. Jakiego typu kondensatory najlepiej nadają się do takiego blokowania?
Byłbym wdzieczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Blokowanie diod w proctowniki kondensatorami

Post autor: tszczesn »

Ninja pisze:Witam
W prostownikach na diodach krzemowych w celu zmniejszenia zakłóceń stosuje się kondensatory połączone równolegle z diodami. Wartości tych kondensatorów jak zobaczyłem na kilku schematach zmieniają się w znacznym zakresie.
Czy znane są Wam jakieś reguły wyboru tych kondensatorów. Jakiego typu kondensatory najlepiej nadają się do takiego blokowania?
Byłbym wdzieczny za wszelkie sugestie.
Muszą być bezindukcyjne, i na odpowiednie napięcie oczywiście. Dobre są ceramiczne i ferroelektryczne, wartość jest niekrytyczna. Potrzebne są ona, aby zbocznikować element nieliniowy jakim jest dioda dla przebiegów szybkozmiennych przychodzących z sieci, bowiem może na nieliniowości diody nastąpić ich zmieszanie i powstałe produkty mieszania mogą być akurat w paśmie które zakłóci działające urządzenie.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Dziękuję za odpowiedź. Przepraszam za opóźnienie w reakcji ale czekałem na umożliwienie dodania przez Admina poniższego zdjęcia:
Obrazek
Są to kondensatory, który ostatnio zdobyłem. Ten niebieski to 1nF/3kV, a ten brązowy to 180pF/1kV. Czy nadają się do zblokowania wspomnianych diod?
Pozdrawiam
Ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ninja pisze: Są to kondensatory, który ostatnio zdobyłem. Ten niebieski to 1nF/3kV, a ten brązowy to 180pF/1kV. Czy nadają się do zblokowania wspomnianych diod?
Będą dobre.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Wielkie dzięki :D
Pozdrawiam
Ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator