omy, mikro, i inne takie...
Moderator: gsmok
-
- 625...1249 postów
omy, mikro, i inne takie...
Witam.
Czy nie dałoby się wprowadzić znaków specjalnych na tym, jakby nie patrzeć, technicznym forum (omy, mikro, litery rosyjskie itp.). Na pewno nie jeden z Was ma z tym problem. ECClab miał coś takiego.
Nasz nowy kolega AnTech poruszył ten temat w wątku:
viewtopic.php?f=8&t=12446
Czy nie dałoby się wprowadzić znaków specjalnych na tym, jakby nie patrzeć, technicznym forum (omy, mikro, litery rosyjskie itp.). Na pewno nie jeden z Was ma z tym problem. ECClab miał coś takiego.
Nasz nowy kolega AnTech poruszył ten temat w wątku:
viewtopic.php?f=8&t=12446
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 2500...3124 posty
Re: omy, mikro, i inne takie...
Dawno temu, gdy forum jechało na którejś ze starszych odmian phpBB 2, była u nas modyfikacja pozwalająca łatwo umieszczać w postach cyrylicę, litery greckie itp. Nie trzeba było babrać się w kodach znaków itp. - wystarczyło, że się kliknęło na interesującą nas literę na stronie edycji.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Ale przecież te znaki można bez problemu wstawić z klawiatury.ufoglonojad pisze:Witam.
Można wszystko, kwestia czy kopiowanie znaków jest wygodne - chyba jednak klawiaturka ekranowa jest milsza w obsłudze. Nie ukrywam, że powitałbym ja z radością i używał do dni ostatnich
.

-
- moderator
Jakie kopiowanie znaków? Przełączasz sobie klawiaturę na inny język, np. rosyjski i piszesz cyrylicą. A jak często używasz to możesz sobie podmapować dowolne znaki pod dowolne kombinacje klawiszy - np. prawy ALT+CTRL+litera=greka. I będzie tam wtedy dużo symboli, nie tylko te przewidziane w liście.traxman pisze:Można wszystko, kwestia czy kopiowanie znaków jest wygodne - chyba jednak klawiaturka ekranowa jest milsza w obsłudze. Nie ukrywam, że powitałbym ja z radością i używał do dni ostatnich.
Dzięki - posta będę pisał tydzień - nie mam też nic lepszego do roboty niż pamiętanie kilku układów klawiatur, przerabiałem to już kiedyś, ale wtedy pisałem całe pisma więc gra warta była świeczki (do tego stopnia, że miałem ruską klawiaturę), ale tylko po to by wpisać uF to mi się nie chce i wolałbym klawiaturę ekranową z typowymi symbolami jak na ecclab.
W końcu mamy sobie życie ułatwiać, a nie komplikować.
W dalszym ciągu będzie 6P3S
.
W końcu mamy sobie życie ułatwiać, a nie komplikować.
W dalszym ciągu będzie 6P3S

-
- moderator
Tyle, że dodatek może pójść się kochać jak tylko zostanie uaktualnione forum, a i zestaw znaków jest ograniczony. A tak proszę: µ = ALT+m, Ω = ALT+SHIFT+q. Choć jak dodatek będzie to nie zaszkodzi.traxman pisze:Dzięki - posta będę pisał tydzień - nie mam też nic lepszego do roboty niż pamiętanie kilku układów klawiatur, przerabiałem to już kiedyś, ale wtedy pisałem całe pisma więc gra warta była świeczki (do tego stopnia, że miałem ruską klawiaturę), ale tylko po to by wpisać uF to mi się nie chce i wolałbym klawiaturę ekranową z typowymi symbolami jak na ecclab.
-
- 3125...6249 postów
Jest coś takiego jak klawiatura ekranowa, choć nieustanne przełączanie się między językami może być kłopotliwe.
йцшщзждлыф
βωψμδεςπ
йцшщзждлыф
βωψμδεςπ
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
W windows można też korzystać z tablicy znaków. Ja wyciągnąłem sobie skrót na pasek.
¢¤¥¼¿ĦΣЛЖس₪░☺☼ﺡ
¢¤¥¼¿ĦΣЛЖس₪░☺☼ﺡ
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Jednak moim zdaniem najwygodniejsza byłaby klawiaturka zainstalowana w forum. Czasami gdzieś się wyjedzie i korzysta się z innego komputera (a tu nie wszystko musi działać jak należy).
Jednak moim zdaniem najwygodniejsza byłaby klawiaturka zainstalowana w forum. Czasami gdzieś się wyjedzie i korzysta się z innego komputera (a tu nie wszystko musi działać jak należy).
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Tablica znaków to komponent systemowy. Trzeba go specjalnie usuwać po instalacji chyba że masz zmodyfikowany skrypt instalacyjny Windowsów. Więc w czym problem?ufoglonojad pisze:Witam.
Aby się nie przełaczać Tab-em często w pisuje w Tablicy znaków kilka potrzebnych literek - kopiuje np do notatnika gdzie mogę edytować test i w ramach jednego okna Ctrl-C i Ctrl-V.
Znacnzie szybsze niż te cudaki z przyciskami.... myszka wrrrr.
-
- 500...624 posty
alt+m -> µ
alt+shift+q -> Ω
alt+shift+0 -> °
alt+1 -> ¹
alt+2 -> ²
alt+3 -> ³
i nie potrzeba żadnych dodatków
Kilku greckich liter (na przykład pi, mała omega) brakuje, ale to wina raczej autora domyślnego polskiego układu klawiatury dla serwera X.
alt+shift+q -> Ω
alt+shift+0 -> °
alt+1 -> ¹
alt+2 -> ²
alt+3 -> ³
i nie potrzeba żadnych dodatków

-
- 6250...9374 posty
-
- 500...624 posty
A używasz serwera X?
(X to standardowy system wyświetlania grafiki w systemach typu unix)

Nie, wiekszosc uzytkownikow uzywa win-cos tam.
I co w tym dziwnego?
Ja tez uzywam poniewaz, zaden unix, Linux i tym podobne nie oferuja nic nawet podobnego do Protela (teraz to Altium), lub innego programu profesjonalnego do projektowania ew. symulacji wcz.
I tyle, bez ideologii.
I co w tym dziwnego?
Ja tez uzywam poniewaz, zaden unix, Linux i tym podobne nie oferuja nic nawet podobnego do Protela (teraz to Altium), lub innego programu profesjonalnego do projektowania ew. symulacji wcz.
I tyle, bez ideologii.