STP22NF03L Power MOSFET szybka diagnoza?

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STP22NF03L Power MOSFET szybka diagnoza?

Post autor: Marvel »

Witam,

Mam kłopot ze wzmacniaczem Creative Labs Inspire T7700. Zamilkł po prostu. Zacząłem go oglądać od środka i mam wątpliwość co do tranzystora STP22NF03L. Jak go szybko zdiagnozować? Pytam, bo z tranzystorami nie mam w ogóle do czynienia :oops:
N-channel 30 V, 0.0038 Ω, 22 A, TO-220 STripFET™ II Power MOSFET
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... F03L.shtml
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
pierwszy

Re: STP22NF03L Power MOSFET szybka diagnoza?

Post autor: pierwszy »

Zawsze tak samo :D
Sygnal z generatora na wejsciu wzmacniacza, i oscyloskopem sprawdzasz co sie dzieje z sygnalem.
Feta nie sprawdzisz multimetrem jak tranzystora bipolarnego.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Wylutuj go i wstępnie sprawdź wewnętrzną diodę, czyli zrób test diody na pinach źródła i drenu. Jeśli będzie ok, zostaw podłączony miernik na teście diody (najlepiej przy polaryzacji zaporowej tej diody) i dołącz między źródło a bramkę (plus na bramkę) bateryjkę o napięciu kilku woltów. Sprawny tranzystor powinien się otworzyć co zasygnalizuje miernik (wskaże w zależności od tranzystora zwarcie lub prawie zwarcie). Można też sprawdzić bez bateryjki (tzn. wykorzystać baterię znajdująca się w mierniku). Podłącza się na chwilę miernik (przełączony na test diody) do końcówek źródła i bramki, po czym szybko, nie dotykając wyprowadzenia bramki, dołącza się miernik do źródła i drenu. Jeśli nie ma żadnych upływów, tranzystor będzie jeszcze otwarty (zależy to też od jego pojemności wejściowej), a zamknie się po zwarciu bramki ze źródłem, choćby poprzez dotknięcie nienaelektryzowanym paluchem.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Dziękuję za pomoc. Tranzystor jest prawdopodobnie OK. Zacząłem śledzić tor sygnału, a nie jest to proste, bo sprzęt ma 8 kanałów :| (7.1) i wygląda na to, że padła po prostu kontrola głośności.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com