Pionier

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Pionier

Post autor: Bobiq »

Witam, czy ktoś mi może powiedzieć, jak wyglądała tylna ścianka do tej wersji odbiornika?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
insectteam
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: insectteam »

Witam!

Co prawda nie znam tego odbiornika, ale najczęściej tylnie ścianki robione były z cienkiej płyty meblowej ( takiej jaka jest z reguły z tyłu szafek ), szarej oczywiście - można ją kupić za grosze. Jeśli chcesz się bawić w dorabianie to najprościej położyć odbiornik na takiej płycie i odrysować jego kształt, później zmierzyć grubość obudowy i odręcznienarysować drugą linię obniżoną o grubość obudowy - wyciąć, nawiercić otwory chłodzące ( wiertło 4-5 mm ) na całej powierzchni górnej połowy tylniej ścianki, a i otwory na przewód i jakieś gniazdka ...
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Właśnie wczoraj dostałem do odnowienia Pioniera U... Ma pękniętą u góry skrzynkę (skręconą płaskownikami ze śrubami), nie gra na żadnym zakresie (ale stopień wyjściowy jest sprawny)- możliwa konieczność wymiany lamp, poprawienia styku podstawek (lampy loktalowe trzymają się bardzo luźno- jednak każda żarzy się) lub przeczyszczenia kondensatora strojeniowego. Tylna ścianka jest (wykonana z płyty paździerzowej, miała najwidoczniej kontakt z wodą), niestety nie mam skanera by przesłać jak wygląda...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Nie chodzi mi o jakąkolwiek ściankę do Pioniera, tylko o ściankę do modelu z 1948 roku.
Pozdrawiam, Bogdan
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Przyjrzałem się fotografii oraz radio które ja dostałem... Widzę kilka różnic- u mnie brak ekranu na jednej cewce, kondensator strojeniowy innego typu, a chassis jakby "mniej zawalone" :)
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Vault_Dweller pisze:Przyjrzałem się fotografii oraz radio które ja dostałem... Widzę kilka różnic- u mnie brak ekranu na jednej cewce, kondensator strojeniowy innego typu, a chassis jakby "mniej zawalone" :)
Ekran masz jeden i zapewne okrągły, u mnie jest kwadratowy:), kondensator jest tego samego typu, tylko że zamontowany pionowo.
Co do chassis, to wrażenie "bardziej upakowanego" sprawia ten właśnie kondensator oraz kubek kwadratowy, w którym znajdują się obwody wejściowe. U Ciebie cewki obwodów wejściowych i heterodyny znajdują się na płytce przełącznika pod chassis....
Pozdrawiam, Bogdan
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Tak, jest właśnie tak jak piszesz. Elko Tesla 2x32uF/350V (wymieniłem je na nowszą Elwę ale brum nie występuje, napięcie anodowe rzędu 170V- mogła paść UY1N), obwody wejściowe pod chassis, kubki ekranujące okrągłe.
radar
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radar »

Ekran masz jeden i zapewne okrągły, u mnie jest kwadratowy:), kondensator jest tego samego typu, tylko że zamontowany pionowo.
Co do chassis, to wrażenie "bardziej upakowanego" sprawia ten właśnie kondensator oraz kubek kwadratowy, w którym znajdują się obwody wejściowe. U Ciebie cewki obwodów wejściowych i heterodyny znajdują się na płytce przełącznika pod chassis....
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier z Twojego zdjęcia to wczesna wersja tego odbiornika, znacznie rzadsza od późniejszych (co jest plusem :D ). Czy w zasilaczu masz dławik (w moim egzemplarzu jest)?

Pozdrawiam!

Radek
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

radar pisze: Pionier z Twojego zdjęcia to wczesna wersja tego odbiornika, znacznie rzadsza od późniejszych (co jest plusem :D ). Czy w zasilaczu masz dławik (w moim egzemplarzu jest)?

Pozdrawiam!

Radek
Wiem że jest to wczesna wersja:) i zastanawiam się czy wersja ta miała tylną ściankę inną czy taką samą jak wersje późniejsze...
Nie zaobserwowałem żadnego dławika w zasilaczu. W którym miejscu jest dławik w Twoim radyjku?
Pozdrawiam, Bogdan.
PS: Jaki numer seryjny ma Twój odbiornik?
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

a jak są wykonane cewki obwodów wejściowych i heterodyny??
Kilka lat temu przewinął się przez moje ręce podobny.
Zapamietałem "kwadratowe" kubki i powietrzne cewki.
O ile pamietam tylna scianka była identyczna jak w późniejszych wersjach.
Niestety nie powiem nic o wypisanych na niej tekstachwtedy nie zwracałem na nie uwagi.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

a jak są wykonane cewki obwodów wejściowych i heterodyny??
Kilka lat temu przewinął się przez moje ręce podobny.
Zapamietałem "kwadratowe" kubki i powietrzne cewki.
O ile pamietam tylna scianka była identyczna jak w późniejszych wersjach.
Niestety nie powiem nic o wypisanych na niej tekstachwtedy nie zwracałem na nie uwagi.
radar
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: radar »

Wiem że jest to wczesna wersja:)
Ups, przeoczyłem Twojego wcześniejszego posta, w którym piszesz o Pionierze z 1948 roku... :oops:
zastanawiam się czy wersja ta miała tylną ściankę inną czy taką samą jak wersje późniejsze...
Tylnej scianki w moim Pionierze nie ma, a radio jest niestety w złym stanie, dostałem je jako "gratisa" przy zakupie przedwojennego Schauba. W tym Pionierze była tylko 1 lampa UCH21, za to oryginalny Philips (być może nie produkowano jeszcze lamp w Polsce). Zwróciłem uwagę na mocno "chałupnicze" wykonanie podstawek lamp itp., z czego wykoncypowałem, że Pionier musi pochodzić z wczesnych serii produkcyjnych. Póki co szukam eliminatora p. cz., który został z radia wyrwany (nie chcę montowac późniejszego modelu, różni się wyglądem).
Nie zaobserwowałem żadnego dławika w zasilaczu. W którym miejscu jest dławik w Twoim radyjku?
Mam nadzieję, że to dławik (bo trafo głośnikowe jest przy głośniku, tak jak w "normalnym" Pionierze), co do lokalizacji, to zamontowany jest na chassis między UY1N i UBL21 a głośnikiem.
PS: Jaki numer seryjny ma Twój odbiornik
Postaram się odczytać, o ile rdza pozwoli :wink: , ale trochę to potrwa radio jest teraz 280 km ode mnie. :)

Pozdrawiam!

Radek
wooold
50...74 posty
50...74 posty

pionier

Post autor: wooold »

też jestem w posiadaniu takiego wczesnego modelu Pionierka--niestety też nie ma tylnej scianki--a mam pytanko czy skala jest tez w trzech kolorkach--jest podobna ale inna-dołączam fotkę--jest NEW -YORK i wiele innych zaznaczonych miast miast------czy schemat jest porównywalny ze schematami późniejszych Pionierków dostępnymi w sieci?--i co to jest własnie to trafo? przykrecone do chasis--pozdrawiam---acha -na Pana zdjęciu brakuje na płytce z wejściem antenowym i uziemieniem----w moim radyjku jest jeszcze jakiś dławik na zewnętrznej stronie pod trymerem---Wooold
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Re: pionier

wooold pisze:też jestem w posiadaniu takiego wczesnego modelu Pionierka--niestety też nie ma tylnej scianki--a mam pytanko czy skala jest tez w trzech kolorkach--jest podobna ale inna-dołączam fotkę--jest NEW -YORK i wiele innych zaznaczonych miast miast------czy schemat jest porównywalny ze schematami późniejszych Pionierków dostępnymi w sieci?--i co to jest własnie to trafo? przykrecone do chasis--pozdrawiam---acha -na Pana zdjęciu brakuje na płytce z wejściem antenowym i uziemieniem----w moim radyjku jest jeszcze jakiś dławik na zewnętrznej stronie pod trymerem---Wooold
Skala jest oryginalna. Nie wiem co to za trafo-dławik, w moim odbiorniku takiego nie ma. U mnie też jest ta cewka od eliminatora, tylko wisi sobie narazie w powietrzu. Co do schematu to nie wiem, jeszcze się tak daleko nie zagłębiłem. A mogę zapytać jaki numer seryjny ma Pański odbiornikPozdrawiam, Bogdan
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

radar pisze: Postaram się odczytać, o ile rdza pozwoli :wink: , ale trochę to potrwa radio jest teraz 280 km ode mnie. :)

Pozdrawiam!

Radek
A nie dostałeś może schematu razem z odbiornikiem? :)
pozdrawiam, Bogdan