Poczta Polska

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Poczta Polska

Post autor: Michał_B »

W tym wątku chciałbym, abyście opisali średni czas dostarczania przesyłek do waszych mieszkań, przez pocztę polską.

Odrzu jak możecie to podajcie miejscowość, lub jej wielkość.

Ja mieszkam w mieścinie bardzo blisko Wrocławia. Paczki dochodzą do mnie jak chcą. ostatnio po około 2 tyg.
Zaczyna się długi weekend, a do mnie nie doszły części i będe się nudzić.
Strasznie denerwuje mnie taka postawa poczty, że nic sobie nie robią z terminów. nieraz to i priorytety wolno idą.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Poczta Polska

Post autor: Marvel »

Ja paczki od traxmana zawsze dostaję następnego dnia :-) (Katowice -> Zamość).

Natomiast (sorki za off-topic) jestem w ciężkim szoku jeśli chodzi o firmę DPD. Dwa razy zamówienie w Niemczech (Tube-Town) robiłem w niedzielę wieczorem i za każdym razem kurier był u mnie w Zamościu w środę ok. 14.00 :shock: :shock: :shock:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ostatnio na lampki (priorytet, listem) szły tydzień z Wrocławia do Częstochowy. Paczki idą jak chcą, nie ma co opisywać. Stan paczek po dostarczeniu też pozostawia wiele do rzeczenia ale to chyba zleży od sortowni i kuriera. Do mnie przyjeżdżał dość długo tylko jeden kurier z pocztu, bardzo fajny gość ale teraz puszczają jakichś buraków co nawet muszą wiedzieć że moja mama co odbiera pakę to moja mama...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Najdłużej idą do mnie paczki z woj. łódzkiego. Kiedyś na paczkę z Tomaszowa Mazowieckiego czekałem ponad tydzień. Najszybciej są u mnie paczki ze świętokrzyskiego - praktycznie następnego dnia. Stan przesyłek jest różny, ale zazwyczaj nie noszą one śladów brutalnego traktowania. Najgorzej jest w okresie przed Bożym Narodzeniem, wtedy wszelakie reguły znikają. Choćby pudło z wysuszonym odciskiem ubłoconego glana :D
:arrow: marcin_oizo
Już od pewnego czasu Poczta wykorzystuje zewnętrzną firmę do rozwożenia przesyłek po domach. Kiedyś przyjeżdżał tu biały Fiat Uno (jak dobrze pamiętam) a teraz przyjeżdża co chce i kiedy chce.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

A ja własnie czeka na wazny dokument wysłany poczatkiem tygodnia jak narazie nie zanosi się na otrzymanie w tym tygodniu.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Michal_Blady
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Michal_Blady »

A ja zauważyłem poprawę w działaniu poczty. Jeszcze rok temu na paczki zwykłem czekałem półtora tygodnia a teraz wszystko dochodzi do mnie w max 4 dni. Ostatnio otrzymałem paczkę w mniej niż 24h (z Gorzowa do Leszna).

Co do uszkodzeń paczek:
Pracowałem na poczcie kilka miesięcy (na przeładunku i sortowni paczek). I często sprawcami uszkodzenia wysyłanych paczek są inni klienci poczty, którzy nie mają wyobraźni w pakowaniu niebezpiecznych przedmiotów. Ledzie wysyłają różne płyny w niezabezpieczonych pojemnikach i w czasie transportu/przeładunku dochodzi do rozszczelnienia i zalania innych paczek... Często zdarza się również, że w paczkach znajdują się niezabezpieczone, ostro zakończone przedmioty które w czasie transporty bez trudu przebijają się przez karton w którym były i wbijają się w inne paczki lub w ręce pracownika...

Infrastruktura poczty rozwija się cały czas i jest usprawniana.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

u mnie poprawa byla w okresie wakacji. Wtedy bylo szybko. Teraz juz czekam 5 dni i wątpie zebym dostal paćzke w ciągu tygodnia.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
mukoki
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mukoki »

Poczta ma jeszcze wiele do zrobienia w kierunku poprawy dostarczania przesyłek, nie mniej czasami wina leży po stronie nadawcy. Pomimo potwierdzenia wysyłki okazuje się, że nadał ją z opóźnieniem.
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
Awatar użytkownika
TripleXXX
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: TripleXXX »

14 dni jedna i 12 druga przesyłka priorytetowa polecona. To moje rekordy w oczekiwaniu :D Ale to było w okresie jak Poczta strajkowała ;) teraz już jest do max 3/4 dni. Apropos DPD :D Również jestem zaskoczony. Paczka z Niemiec wyjeżdża w Poniedziałek rano i w Środę rano jest już u mnie ;)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Wszystkie paczki, które docierały do mnie zarówno za pośrednictwem Poczty Polskiej jak i kuriera GLS były nieuszkodzone. Czas dostarczenia przesyłki kurierskiej wynosił nieco ponad 24 godziny.
Ratujmy stare tranzystory!
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Ja też czekam na części wysłane w poniedziałek i wygląda na to, że do środy po długim weekendzie nie ma co liczyć na to, że dotrą. Zwykle czekałem 3 dni (paczki zwykłe), teraz mija piąty, a listonosza dalej nie widać...
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Jakiś czas temu będąc w Rzeszowie wysłałem dokumenty (poniedziałek) priorytetem, żeby szybko doszły, bo sam międzyczasie nie miałem możliwości się wybrać.
W sobotę wróciłem do Krakowa, a skrzynka była dalej pusta. Doszły w środę następnego tygodnia :shock:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Można na niej polegać jak na Zawiszy?
DSC03751.JPG
Ale dzięki temu wartość zabytków stale rośnie :( . :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

A była opcja ostrożnie?

Wygląda jakby chassis zostało przygarnięte wprost ze złomowiska.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

To ja wysyłałem ten odbiornik do Marek7HBV. Bardzo mi smutno z tego powodu, bowiem był w naprawdę ładnym stanie. Dobrze, że przynajmniej skrzynce się nic nie stało.
Odbiornik spakowany był w duże pudło, na skalę zarówno z jednej, jak i z drugiej strony połoźona była warstwa gąbki. Następnie cały owinięty został trzema warstwami folii. Na warstwy folii nałożono gąbkę (grubą, taką jak do wygłuszania kolumn). Gąbka oczywiście znalazła się również na dnie. W środku wypchałem folią bąbelkową.
Następnie włożyłem to do dużego kartonowego pudła, w którym zrobiłem podwójne ścianki boczne. Całość obficie zakleiłem taśmą.
Zostały wykupione następujące opcje:
1. Elementy kruche (ubezpieczenie)
2. Uwaga szkło
3. Ostrożnie
Ja próbowałbym z całą pewnością reklamować uszkodzenie, choć wiem, że może to być daremna praca.
Mam jednak nadzieję, że uda się skombinować ładną skalę i radio powróci do stanu sprzed dostania się w ręce tej firmy.
ODPOWIEDZ