Resurrector - niby voodoo a jednak może działać..

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

Resurrector - niby voodoo a jednak może działać..

Post autor: pudl »

Ogólnie tematy audio hifi voodoo średnio mnie kręcą, mogę się ewentualnie czasem pośmiać z podstawek pod kable za kilka tys zł :) ale przypadkiem trafiłem dziś na pewną aukcję.. z początku pomyślałem że to kolejny typ próbujący zbić kasę swoim cudem techniki na 'biednych' audiofilach :P tymbardziej jak pisze że słucha muzy na głośniku gitarowym :lol: ale kurcze.. to co pisze ma sens moim zdaniem. Faktycznie głośnik przecież jak gra to sam z siebie też indukuje w cewce prąd o kierunku przeciwnym do tego którym jest zasilany przez wzmacniacz.. jeśli by takie zjawisko w jakiś sposób wyeliminować to może rzeczywiście uzyskamy wyraźną poprawę brzmienia. Co o tym chłopacy sądzicie? 8)

http://www.allegro.pl/item416049400_res ... _domu.html
http://allegro.pl/item459958818_resurre ... acony.html
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Resurrector - niby voodoo a jednak może działać..

Post autor: VacuumVoodoo »

Jesli spojrzysz na glosnik jak na generator to czym jest on obciazony? No wlasnie, impedancja wyjsciowa wzmacniacza a ta w porzadnym wzmacniaczu jest duzo duzo nizsza od impedancji glosnika/generatora. A wiec glosnik widziany jako generator jest wlasciwie zwarty przez impedancje wyjsciowa wzmacniacza ktory go napedza. Sprzezenie zwrotne, wspolczynnik tlumienia itd.

Cos mi tu nie gra...
Aleksander Niemand
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Nie analizowałem dokładni opisu a tylko spojrzałem.
Jakos dziwnie przypomniało mi sie coś co kiedyś próbowałem tu poruszyć a nazwałem to bodajże elektrodynamicznym sprzężeniem zwrotnym.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Dokładnie, to jest po prostu bardzo zamotane USZ. W przypadku wzmacniaczy o dużej impedancji wyjściowej może teoretycznie dać efekty.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Eeee... Słabo.
Prawdziwe sprzężenie zwrotne obejmujące głośnik rzeczywiście obejmuje głośnik, a nie jakś głośnik fantom :|
W wersji, gdzie sygnał sprzężenia pochodzi z czujnika przyspieszenia montowanego na membranie głośnika to działa, ale jest pieruńsko kosztowne (nie mylić z "drogie") i skomplikowane, a poza tym im wyżej z pasmem, tym gorzej działa. W sumie to najlepiej sprawuje się w subwooferach i tam też najczęściej się znajduje.

Chętnie bym się dobrał do tej zalanej skrzyneczki, żeby zobaczyć co tam siedzi, czego nie wolno pokazywać, a nie można też ochronić tego zwyczajnym patentem :roll: