Prosty przedwzmacniacz ze strony Audio-Tonu-prośba o ocenę.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wuja69
50...74 posty
50...74 posty

Prosty przedwzmacniacz ze strony Audio-Tonu-prośba o ocenę.

Post autor: wuja69 »

Pozdrawam.Bardzo proszę o ocenę nowego projektu z strony Audio-Ton- http://audioton.republika.pl/pre-mini.html .Mam prośbę o ocenę tego projektu -czy przedwzmacniacz zbudowany tak jak projekcie nie zdegraduje sugnalu podanego na tanzystorową końcówkę mocy zbyt mocno?.Napewno wielu początkujących miłośników dźwięku chętnie by go popełniło a le zastanawia się czy warto? Schemat:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Re: Prosty przedwzmacniacz ze strony Audio-Tonu-prośba o ocenę.

Post autor: traxman »

Układ bardzo prosty, nie ma co się wypowiadać, elementy za 25PLN, montaż 25minut, sprawdź jak działa samodzielnie - nie ma ryzyka nie ma zabawy. Patrząc na powielacz został skonstruowany, tak aby zminimalizować koszty, pracuje przy niskim napięciu anodowym, jest więc w miarą bezpieczny dla użytkownika. Będzie miał względnie wysokie zniekształcenia i ograniczone pasmo przenoszenia, ale co tam. Dobrze by było aby sterowany wzmacniacz miał jaknajwiększą impedancję wejściową.
UWAGA, lampy wciągają zapewne nie będzie to ostatni układ jaki zmontujesz. Powodzenia.
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

Z tym kosztem "25 zł" to trochę przesadziłeś, a właściwie "niedosadziłeś".
Sam transformatorek 10-watowy to koszt w sklepie 20-25 zł. Lamka na Allegro wprawdzie 7-10 zł, ale jakoś wszyscy zapominają ze koszt przesyłki już dochodzi do 10 zł. A gdzie reszta elementów? Ale i tak jest to tania i prosta a do tego w miarę bezpieczna konstrukcja - w sam raz dla zaczynających przygodę z lampami.
traxman

Post autor: traxman »

Ale to są wszystko części z drugiego obiegu, znalezione w szufladzie, mające powtórną szansę zaistnienia.
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za rady ,już mam lampy ECC82 tansformator z Bambina,zobaczę co z tego wyjdzie,zrobie ten uklad i dla porównania preamp nr3.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

wuja69 pisze:tansformator z Bambina,zobaczę co z tego wyjdzie
Trafo z Bambina po wyprostowaniu napięcia daje 310V a Tobie potrzeba 85-90V. Metoda "podłączę i zobaczę co z tego wyjdzie" nie jest najlepszą metodą pracy z 310V wyprostowanego napięcia :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

Marvel-wiem otym ,to trafo przewinę pod preamp na 2 szt.ECC82,ado tego prostszego układu dam taki jak w opisie,będę mniał skalę porownawczą co do jakości dźwięku.Dzięki za troskę-bezpieczeństwo ponad wszystko.
Ostatnio zmieniony śr, 22 października 2008, 21:23 przez wuja69, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

wuja69 pisze:Marvel-wiem otym ,to trafo przewinę pod preamp na 2 szt.ECC82,ado tego prostszego układu dam taki jak w opisie,będę mniał skalę porownawczą co do jakości dźwięku.Dzięki za troskę-bezpiczeństwo ponad wszystko.
Bez sensu. To taniej, szybciej i bezpieczniej kupić nowe. A stare zostawić do Bambino, albo jakiegoś bardziej wysokonapięciowego projektu.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

KaKa-trochę racji w Twoich słowach jest,ale Bambina nie będę reanimował(uratowałem tyłko trafo przed skupem złomu),co do innych projektó- nic innego narazie nie planuję(a nawiasem mówią do czego by się nadał?).
Wiem ,że na transformatorach się znasz bardzo dobrze(trafa od Ciebie grają już od roku u mnie w SE na EL84 barzdo pięknie).Czy taniej ?.Ten transformator będzie pracować w takim układzie- http://audioton.republika.pl/preamp-nr3.html na ECC82 (ma najmniejsze wzmocnienie) ,kupując nowy musiał bym wydać znowu ok.80zł.
A tak odwinę żarzenie ,potem z anodowego odwinę do 170V ,nawinę żarzenie z powrotem.Tylko zastanawia mnie to poco w tym układzie jest podane ,że uzwojenie żarzenia ma dawać prąd 6,3V/2,5A skoro jedna lampa ECC82 pobiera 0,3A przy 6,3V?
Może ktoś wyjaśni?-bardzo proszę.
Awatar użytkownika
Liliana
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Liliana »

wuja69 pisze:A tak odwinę żarzenie ,potem z anodowego odwinę do 170V ,nawinę żarzenie z powrotem.
Jak już odwiniesz, to może lepiej będzie zrobić odczep i nawinąć to pierwotne z powrotem? Dostaniesz bardziej uniwersalne trafo, w razie gdyby ci się odwidział ten projekt :) Ale to tylko moja sugestia.
Tylko zastanawia mnie to poco w tym układzie jest podane ,że uzwojenie żarzenia ma dawać prąd 6,3V/2,5A skoro jedna lampa ECC82 pobiera 0,3A przy 6,3V?
Może ktoś wyjaśni?-bardzo proszę.
Może po prostu ktoś się pomylił i miało być 6,3V/0,5A? :)
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

Jeśli sie nie doczytałeś - prąd żarzenia powinien byc większy, gdy stosujesz w Nr3 rosyjskie lampki 6N6P, które to pożerają 0,75A każda.
Gdy stosujesz inne lampki, oczywoście prąd może być niższy - 1A wystarczy.
Zawsze daje się jakiś zapas wydajności prądowej by uzwojenia żarzenia nie grzały sie zbytnio.
wuja69
50...74 posty
50...74 posty

carlos-dzięki za sugestie tak będzie najlepiej
RAF-KI- masz rację ,nie doczytałem,serdeczne dzięki