Prosty przedwzmacniacz ze strony Audio-Tonu-prośba o ocenę.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Prosty przedwzmacniacz ze strony Audio-Tonu-prośba o ocenę.
Pozdrawam.Bardzo proszę o ocenę nowego projektu z strony Audio-Ton- http://audioton.republika.pl/pre-mini.html .Mam prośbę o ocenę tego projektu -czy przedwzmacniacz zbudowany tak jak projekcie nie zdegraduje sugnalu podanego na tanzystorową końcówkę mocy zbyt mocno?.Napewno wielu początkujących miłośników dźwięku chętnie by go popełniło a le zastanawia się czy warto? Schemat:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Prosty przedwzmacniacz ze strony Audio-Tonu-prośba o ocenę.
Układ bardzo prosty, nie ma co się wypowiadać, elementy za 25PLN, montaż 25minut, sprawdź jak działa samodzielnie - nie ma ryzyka nie ma zabawy. Patrząc na powielacz został skonstruowany, tak aby zminimalizować koszty, pracuje przy niskim napięciu anodowym, jest więc w miarą bezpieczny dla użytkownika. Będzie miał względnie wysokie zniekształcenia i ograniczone pasmo przenoszenia, ale co tam. Dobrze by było aby sterowany wzmacniacz miał jaknajwiększą impedancję wejściową.
UWAGA, lampy wciągają zapewne nie będzie to ostatni układ jaki zmontujesz. Powodzenia.
UWAGA, lampy wciągają zapewne nie będzie to ostatni układ jaki zmontujesz. Powodzenia.
-
- 100...124 posty
Z tym kosztem "25 zł" to trochę przesadziłeś, a właściwie "niedosadziłeś".
Sam transformatorek 10-watowy to koszt w sklepie 20-25 zł. Lamka na Allegro wprawdzie 7-10 zł, ale jakoś wszyscy zapominają ze koszt przesyłki już dochodzi do 10 zł. A gdzie reszta elementów? Ale i tak jest to tania i prosta a do tego w miarę bezpieczna konstrukcja - w sam raz dla zaczynających przygodę z lampami.
Sam transformatorek 10-watowy to koszt w sklepie 20-25 zł. Lamka na Allegro wprawdzie 7-10 zł, ale jakoś wszyscy zapominają ze koszt przesyłki już dochodzi do 10 zł. A gdzie reszta elementów? Ale i tak jest to tania i prosta a do tego w miarę bezpieczna konstrukcja - w sam raz dla zaczynających przygodę z lampami.
Ale to są wszystko części z drugiego obiegu, znalezione w szufladzie, mające powtórną szansę zaistnienia.
-
- 50...74 posty
Dzięki za rady ,już mam lampy ECC82 tansformator z Bambina,zobaczę co z tego wyjdzie,zrobie ten uklad i dla porównania preamp nr3.
-
- 3125...6249 postów
Trafo z Bambina po wyprostowaniu napięcia daje 310V a Tobie potrzeba 85-90V. Metoda "podłączę i zobaczę co z tego wyjdzie" nie jest najlepszą metodą pracy z 310V wyprostowanego napięciawuja69 pisze:tansformator z Bambina,zobaczę co z tego wyjdzie

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 50...74 posty
Marvel-wiem otym ,to trafo przewinę pod preamp na 2 szt.ECC82,ado tego prostszego układu dam taki jak w opisie,będę mniał skalę porownawczą co do jakości dźwięku.Dzięki za troskę-bezpieczeństwo ponad wszystko.
Ostatnio zmieniony śr, 22 października 2008, 21:23 przez wuja69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Bez sensu. To taniej, szybciej i bezpieczniej kupić nowe. A stare zostawić do Bambino, albo jakiegoś bardziej wysokonapięciowego projektu.wuja69 pisze:Marvel-wiem otym ,to trafo przewinę pod preamp na 2 szt.ECC82,ado tego prostszego układu dam taki jak w opisie,będę mniał skalę porownawczą co do jakości dźwięku.Dzięki za troskę-bezpiczeństwo ponad wszystko.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 50...74 posty
KaKa-trochę racji w Twoich słowach jest,ale Bambina nie będę reanimował(uratowałem tyłko trafo przed skupem złomu),co do innych projektó- nic innego narazie nie planuję(a nawiasem mówią do czego by się nadał?).
Wiem ,że na transformatorach się znasz bardzo dobrze(trafa od Ciebie grają już od roku u mnie w SE na EL84 barzdo pięknie).Czy taniej ?.Ten transformator będzie pracować w takim układzie- http://audioton.republika.pl/preamp-nr3.html na ECC82 (ma najmniejsze wzmocnienie) ,kupując nowy musiał bym wydać znowu ok.80zł.
A tak odwinę żarzenie ,potem z anodowego odwinę do 170V ,nawinę żarzenie z powrotem.Tylko zastanawia mnie to poco w tym układzie jest podane ,że uzwojenie żarzenia ma dawać prąd 6,3V/2,5A skoro jedna lampa ECC82 pobiera 0,3A przy 6,3V?
Może ktoś wyjaśni?-bardzo proszę.
Wiem ,że na transformatorach się znasz bardzo dobrze(trafa od Ciebie grają już od roku u mnie w SE na EL84 barzdo pięknie).Czy taniej ?.Ten transformator będzie pracować w takim układzie- http://audioton.republika.pl/preamp-nr3.html na ECC82 (ma najmniejsze wzmocnienie) ,kupując nowy musiał bym wydać znowu ok.80zł.
A tak odwinę żarzenie ,potem z anodowego odwinę do 170V ,nawinę żarzenie z powrotem.Tylko zastanawia mnie to poco w tym układzie jest podane ,że uzwojenie żarzenia ma dawać prąd 6,3V/2,5A skoro jedna lampa ECC82 pobiera 0,3A przy 6,3V?
-
- 250...374 postów
Jak już odwiniesz, to może lepiej będzie zrobić odczep i nawinąć to pierwotne z powrotem? Dostaniesz bardziej uniwersalne trafo, w razie gdyby ci się odwidział ten projektwuja69 pisze:A tak odwinę żarzenie ,potem z anodowego odwinę do 170V ,nawinę żarzenie z powrotem.

Może po prostu ktoś się pomylił i miało być 6,3V/0,5A?Tylko zastanawia mnie to poco w tym układzie jest podane ,że uzwojenie żarzenia ma dawać prąd 6,3V/2,5A skoro jedna lampa ECC82 pobiera 0,3A przy 6,3V?

"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
-
- 100...124 posty
Jeśli sie nie doczytałeś - prąd żarzenia powinien byc większy, gdy stosujesz w Nr3 rosyjskie lampki 6N6P, które to pożerają 0,75A każda.
Gdy stosujesz inne lampki, oczywoście prąd może być niższy - 1A wystarczy.
Zawsze daje się jakiś zapas wydajności prądowej by uzwojenia żarzenia nie grzały sie zbytnio.
Gdy stosujesz inne lampki, oczywoście prąd może być niższy - 1A wystarczy.
Zawsze daje się jakiś zapas wydajności prądowej by uzwojenia żarzenia nie grzały sie zbytnio.
-
- 50...74 posty
carlos-dzięki za sugestie tak będzie najlepiej
RAF-KI- masz rację ,nie doczytałem,serdeczne dzięki
RAF-KI- masz rację ,nie doczytałem,serdeczne dzięki