Kody daty produkcji lampek

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Kody daty produkcji lampek

Post autor: efekt02 »

witajcie!

szukam jakis informacji o znaczeniu kodow daty produkcji lampek - glownie produkcji demolodow :)
w zalacznikach znalezione gdzies na forum kody Tungsrama (od 1940) i Tesli (od 1947)
przydaly by mi sie chociaz wczesniejsze kody Tungsrama - mam np. lampke "aa" i nie wiem, z ktorego jest roku :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pierwszy

Re: Kody daty produkcji lampek

Post autor: pierwszy »

efekt02 pisze: ...przydaly by mi sie chociaz wczesniejsze kody Tungsrama - mam np. lampke "aa" i nie wiem, z ktorego jest roku :)
To zalezy co to za lampa :P
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

macska pisze:
efekt02 pisze: ...przydaly by mi sie chociaz wczesniejsze kody Tungsrama - mam np. lampke "aa" i nie wiem, z ktorego jest roku :)
To zalezy co to za lampa :P
EF6 kupiona wczoraj na allegro :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=464388287
pierwszy

Wieczorem , jak wroce do domu zobacze, moze znajde informacje.
pierwszy

efekt02 pisze: EF6 kupiona wczoraj na allegro :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=464388287
Chyba ZoltAn-na lampy sa ladniejsze :wink:
http://www.allegro.pl/item462884073_nos ... gsram.html
Generalnie to nie tak, ze tabele ktora umiescilem na forum Triody jest niepelna, i przed rokiem 1940 tez istnial jakis system kodow.
Symbol , ktorego nie ma w tabeli, wcale nie musi sugerowac produkcje przed 1940 rokiem.
Powiem wiecej, wersje "gole", bez czerwonej farby pochodza z lat 50-tych.
W katalogu Tungsrama z lat 50-tych jeszcze figuruje ta lampa, na 14 stronie i w cenniku, na przedostatniej stronie tez.
http://www.macska.delfnet.com/tungs_kat.djvu
Prawdopodobnie byla to wersja specjalna dla wojska lub dla demoludow :wink:
Ponizej ECC40 Tungsrama, z demobilu, ze zbiorczego opakowania, bez kodu, bez daty, bez logo, bez nadruku na opakowaniu.
Jest tylko charakterystyczna blaszka w srodku i nic poza tym.
Bez tej blaszki nikt by nie powiedzial, ze to produkcja Tungsrama.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

macska pisze: Powiem wiecej, wersje "gole", bez czerwonej farby pochodza z lat 50-tych.
ok. czyli problem czesciowo rozwiazany :)

niemniej jednak mile widziane zastawienia kodow innych fabryk :)

jak myslisz, dlaczego pojawily sie wersje gole ? jakas oszczednosc ?
macska pisze: Chyba ZoltAn-na lampy sa ladniejsze :wink:
http://www.allegro.pl/item462884073_nos ... gsram.html
przy zakupie kierowalem sie dwoma wytycznymi :)

"nagoscia" :) - lampki beda do wzmacniacza :twisted: i jakos wolalem miec pierwszy stopien "inny" (lampka przezroczysta z fajna anoda) i mniej rzucajacy sie w oczy :wink: - taki czerwony Tungsram lub MiniWatt bedzie zabierac dostojnosc czarnej 4654 Tesli (...i w sumie przezroczystej AZ4 rowniez) :)

i oczywiscie cena 8) - mialem upatrzone gole EF6 na ebayu po 35zl/szt. za tyle samo sa czerwone u ZoltAna (chociaz poczatkowo byly po 50zl/szt - moja zasluga obnizki...), wiec sila rzeczy 15zl u chcesz-masz (Waldemar-K) daje mozliwosc dodatkowego zakupu podstawek :)

taki maly OT 8)
pierwszy

efekt02 pisze: jak myslisz, dlaczego pojawily sie wersje gole ? jakas oszczednosc ?
Pewnie tak, po wojnie brakowalo wszystkiego, jak lampa pracowala poprawnie bez farby, to raczej nie malowali tak jak to czynili "zaplute karly imperialistyczne" na zachodzie :wink:
efekt02 pisze: przy zakupie kierowalem sie dwoma wytycznymi :)
Moja ocena byla bardzo subjektywna, przewazaly wzgledy estetyczne, a nie ekonomiczne :wink:
Naturalnie kazdemu co innego sie podoba i tak jest dobrze.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

macska pisze:
efekt02 pisze: jak myslisz, dlaczego pojawily sie wersje gole ? jakas oszczednosc ?
Pewnie tak, po wojnie brakowalo wszystkiego, jak lampa pracowala poprawnie bez farby, to raczej nie malowali tak jak to czynili "zaplute karly imperialistyczne" na zachodzie :wink:
Nie malowali z tego samego powodu, z jakiego nie malowali EF22, EF40, EF80, ECH21 itd.
Ta lampa ma po prostu ekran wewnątrz (efekt02 wziął go za anodę). Jest bardzo późna i żadne ówczesne lampy już raczej wtedy nie miały metalizacji.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

OTLamp :arrow: rzeczywiscie pisze w nocie o tym ekranie :)
tak to jest, jak sie przeglada pobieznie tresc i oglada glownie "obrazki" 8)

teraz pytanie w druga strone :)
czy lampki EF6 wczesniej malowano tylko po to, zeby "pasowaly" do wnetrza radia ?
pozostale wymienione przez Ciebie, zawsze byly przezroczyste (lub z lekko odparowanym ekranem)
OTLamp

efekt02 pisze:
teraz pytanie w druga strone :)
czy lampki EF6 wczesniej malowano tylko po to, zeby "pasowaly" do wnetrza radia ?
pozostale wymienione przez Ciebie, zawsze byly przezroczyste (lub z lekko odparowanym ekranem)
Wymienione przeze mnie typy są późniejsze. Wewnętrzny ekran miał zalety - dobrze kontaktował i był trwały. Lampy z metalizacją pojawiły się z początkiem lat 30. Były dodatkowo malowane w celu zabezpieczenia warstwy przewodzącej przed wpływami zewnętrznymi. Akurat kolor czerwony w przypadku EF6 charakteryzował całą serię lamp. Reszta była malowana na złoto lub srebrno, zdarzały się też lampy niebieskie, zielone.
Ostatnio zmieniony czw, 23 października 2008, 10:33 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
pierwszy

efekt02 pisze: teraz pytanie w druga strone :)
Nigdy nic nie malowano zeby pasowaly do radia.
Pod ta farba byla metalizacja jako ekran.
Latwiej bylo ekranowac w ten sposob wtedy z zewnatrz niz od srodka.
Pozniejszych lamp z ekranem aluminiowym na zewnatrz (np 12Z1L) juz nie malowali, bo nie bylo sensu.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

macska pisze: Pod ta farba byla metalizacja jako ekran.
Latwiej bylo ekranowac w ten sposob wtedy z zewnatrz niz od srodka.
no dobra, ale czy wczesniejsza wersja EF6 nie posiadala ekranu wewnatrz banki ? :)

w jakim celu byla metalizacja, to ja wiem :)
ale po co ja stosowac w lampce z wewnetrznym ekranem (bazuje na nocie EF6), juz nie :)
OTLamp

efekt02 pisze: no dobra, ale czy wczesniejsza wersja EF6 nie posiadala ekranu wewnatrz banki ? :)
Nie posiadała. Dlatego miała zewnętrzny ekran w postaci metalizacji. Chronologia była taka: Najpierw lampy były bez ekranu (lata 20), z początkiem lat 30 wprowadzono ekran zewnętrzny w postaci metalizacji (dlatego istnieją lampy kołkowe, których wczesne wersje z końca lat 20 nie mają metalizacji, a późniejsze, z lat 30 już mają, np. tetroda E442 Philipsa) oraz metalowe bańki. Z końcem lat 30 i w latach 40 zaczyna się stopniowo stosować ekrany wewnętrzne (lampy loktalowe, lampy heptalowe)
efekt02 pisze: ale po co ja stosowac w lampce z wewnetrznym ekranem (bazuje na nocie EF6), juz nie :)
Ale przecież EF6 ma tylko zewnętrzny ekran. Możliwe, że Tungsram produkował w latach 50 jej wersję z ekranem wewnętrznym.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

dziekuje za rzeczowa i wyczerpujaca odpowiedz :)

a wracajac do tematu watku - czy naprawde nikt nie ma szerszych informacji ? :)