Witam !
Kupiłem na Allegro radio Undine II, radio pieknie gra ,a le mam problem z UKF.
Jest chyba mała czułośc wejściowa bo słabo odbiera stacje.
Czy jest jakis sposób zeby zwiększyć czułość głowicy?
Czy wartości napięc zasilających głowice są krytyczne(są troche za niskie)
Czy zastosowanie zewnetrznej anteny na UKF poprawi odbiór ?
Pozdrawiam miłosników lamp
Undine II
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Undine II
Poprawić czułości głowicy za bardzo się nie da. Sprawdź lampy z głowicy, często słaba lampa jeszcze działa ale już czułość spada. Zewnętrznba antena oczywiści pomoże. No i głowica może być dobra, tylko rozstrojona, albo rozstrojone obwody p.cz. co skutkuje niskim wzmocnieniem i małą czułością.merk1 pisze:Witam !
Kupiłem na Allegro radio Undine II, radio pieknie gra ,a le mam problem z UKF.
Jest chyba mała czułośc wejściowa bo słabo odbiera stacje.
Czy jest jakis sposób zeby zwiększyć czułość głowicy?
Czy wartości napięc zasilających głowice są krytyczne(są troche za niskie)
Czy zastosowanie zewnetrznej anteny na UKF poprawi odbiór ?
-
- 375...499 postów
Undine II
Lampy zamieniałem bo mam kilka sztuk i nie zaobserwowałem porawy czułości.
Spróbuje z antena, a co do strojenia to sie na tym za batrdzo nie znam i nie mam odpowiednich przyrządów.
Czy może jest ktos z małopolski albo śląskiego kto mógłby sie podjąc zestrojenia tego radia??
Na długich natomiast radio pięknie gra i ma dobre wzmocnienie( to chyba pcz jest dobra?)
Spróbuje z antena, a co do strojenia to sie na tym za batrdzo nie znam i nie mam odpowiednich przyrządów.
Czy może jest ktos z małopolski albo śląskiego kto mógłby sie podjąc zestrojenia tego radia??
Na długich natomiast radio pięknie gra i ma dobre wzmocnienie( to chyba pcz jest dobra?)
KS....
-
- moderator
Re: Undine II
Ja jestem z Warszawy, więc tu nie pomogę.merk1 pisze: Czy może jest ktos z małopolski albo śląskiego kto mógłby sie podjąc zestrojenia tego radia??
Na zakresach AM (dł, śr i kr) pośrddnia jest inna (typowo 465kHz) niż na zakresach FM (typowo 10.7MHz), więc jedno drugiemu nie przeszkadza. Zresztą i tak najważniejsze zakresy to AM :)merk1 pisze:Na długich natomiast radio pięknie gra i ma dobre wzmocnienie( to chyba pcz jest dobra?)