Buduję woltomierz selektywny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Buduję woltomierz selektywny
Witam
Rozpocząłem budowę woltomierza selektywnego.
Na początek prześlę zdjęcia ze stanu aktualnego.
Rozpocząłem budowę woltomierza selektywnego.
Na początek prześlę zdjęcia ze stanu aktualnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 23 września 2008, 12:46 przez Retroman, łącznie zmieniany 1 raz.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 250...374 postów
Re: Buduję woltomierz selektywny
No, śliczna obudowa. Tylko co dalej
A może by tak jakiś schemat wstawić, choćby taki odręczny. Bo na chwilkę obecną to nie ma zbytnio o czym pisać.

-
- 375...499 postów
W tej obudowie siedzą już dwa lampowe zasilacze stabilizowane napięć +250V / 150mA , +245V /40mA i jeden 6V/0,3A. Ponieważ pracy którą trzeba włożyć w dalszą część woltomierza jest wielokrotnie więcej niż to co dotychczas włożono, więc na początek dysponuję z braku czasu tylko zdjęciami. Na schematy itp. trzeba będzie trocę zaczekać.Tomasz.W pisze:No, śliczna obudowa. Tylko co dalejA może by tak jakiś schemat wstawić, choćby taki odręczny. Bo na chwilkę obecną to nie ma zbytnio o czym pisać.
Ostatnio zmieniony pn, 22 września 2008, 19:07 przez Retroman, łącznie zmieniany 1 raz.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 375...499 postów
Przesyłam kilka schematów na podstawie których buduję ten woltomierz i jego fragmenty nad którymi aktualnie pracuję.
Wkrótce dalsze zdjęcia ze stanu dotychczasowego.
W ostatnim załączniku przesyłam schemat podzespołu który teraz mam zamiar wykonywać. Dzielnik będzie nieco inny ale wzmacniacz mam zamiar dać tak jak jest na lampach EF80 lub D3a lub jakieś ich kombinacje. W oryginale pasmo było od 0,3 do 1500 kHz, ze spadkiem około 0,2dB. Chciałbym uzyskać niższą częstotliwość pasma od dołu np.20Hz i wyższą od góry np.3700kHz. Spadek powiedzmy o 0,5dB mnie nie zmartwi. Może koledzy mają jakieś sugestie co do zmiany elementów, lamp itp. Wzmocnienie stopnia planuję nieco niższe o max. 10dB.
Chyba na początku wykonam jednak dokładną kopię tego wzmacniacza a potem po wykonaniu pomiarów będę eksperymentował z elementami. Wydaje mi się, że ma on wzmocnienie około 50dB tak wynika z opisu.
Przy tej okazji chciałbym się spytać, może ktoś wie jak zbudować częstościomierz cyfrowy do odczytu częstotliwości w tym woltomierzu. Mam płytkę z wyświetlaczmi - 8szt. typu LTS546AG - PPNIL3M0027.Na tej płytce są wzmacniacze W1-8 na tranzystorach BD140 i C547B oraz dekoder UCY 7442 (1 z 10-ciu) i do tego trzeba dobudować resztę. Mam dobry kwarc 5MHz i trochę róznych układów TTL ale schematy jakie posiadam nijak nie pasują do tej płytki z wyświetlaczami, więc tu proszę o pomoc i może jakieś podpadające pod tą płytkę schematy.
Pozdrowienia
Wkrótce dalsze zdjęcia ze stanu dotychczasowego.
W ostatnim załączniku przesyłam schemat podzespołu który teraz mam zamiar wykonywać. Dzielnik będzie nieco inny ale wzmacniacz mam zamiar dać tak jak jest na lampach EF80 lub D3a lub jakieś ich kombinacje. W oryginale pasmo było od 0,3 do 1500 kHz, ze spadkiem około 0,2dB. Chciałbym uzyskać niższą częstotliwość pasma od dołu np.20Hz i wyższą od góry np.3700kHz. Spadek powiedzmy o 0,5dB mnie nie zmartwi. Może koledzy mają jakieś sugestie co do zmiany elementów, lamp itp. Wzmocnienie stopnia planuję nieco niższe o max. 10dB.
Chyba na początku wykonam jednak dokładną kopię tego wzmacniacza a potem po wykonaniu pomiarów będę eksperymentował z elementami. Wydaje mi się, że ma on wzmocnienie około 50dB tak wynika z opisu.
Przy tej okazji chciałbym się spytać, może ktoś wie jak zbudować częstościomierz cyfrowy do odczytu częstotliwości w tym woltomierzu. Mam płytkę z wyświetlaczmi - 8szt. typu LTS546AG - PPNIL3M0027.Na tej płytce są wzmacniacze W1-8 na tranzystorach BD140 i C547B oraz dekoder UCY 7442 (1 z 10-ciu) i do tego trzeba dobudować resztę. Mam dobry kwarc 5MHz i trochę róznych układów TTL ale schematy jakie posiadam nijak nie pasują do tej płytki z wyświetlaczami, więc tu proszę o pomoc i może jakieś podpadające pod tą płytkę schematy.
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
Z ciekawości zapytowywuję - do czego to ma być potrzebne?
-
- 375...499 postów
To ma być woltomierz selektywny z odbiornikiem AM a więc z pomiarem napięcia sygnału i z pomiarem jego częstotliwości.KaW pisze:Z ciekawości zapytowywuję - do czego to ma być potrzebne?
Pomiar selektywny w dBV od około - 60 do +10. Pomiar częstotliwości do 3,2 MHz dla odbiornika i do 10MHz jako częstościomierz.
-
- 625...1249 postów
1-jest jakieś nieporozumienie -bo woltomierz selektywny na pasmo akustyczne -to coś innego - niż wolt. sel. na pasmo
0,2 MHz -3,5MHz./heterodynowy możę wyjść .
2-przyrządy pokazane wyżej /schematy / obejrzałem .Są to przyrządy telekomunikacyjne -do pomiarów urządzeń symetrycznych i ja nie widzę możliwośći ich powtórzenia w war. domowych./lampowe ?!/.Dzisiaj nie ma nawet
lamp z których można było-by coś wybrać.
3-ale twórca jest twórcą a hobby jest hobby
4-najgorszym elementem jest transf. wejściowy -trzeba by było zobaczyć jakieś dobrze wykonane trafo wejściowe.
Nie wszystkie firmy rysują taki transf. zgodnie ze stanem faktycznym wykonania .Wejśiowe uzwojenie nalezy
nawinąć bifilarnie -w dwa druty - potem srodek umasić . to uzwojenie ma być w ekranie -całe -ale nie jako zwój zwarty.
Wtedy ustalona zostanie pojemność własna do masy -ten ekran na masę
Następne -wtorne na pasmo do 3,2MHz -teź w ekranie -sekcjonowane -minimalna pojemność własna !- b. trudne.
Asymetrycze wyjscie.Liczy sie również własna pojemność i pojemność do masy /ekranu/.
5-trzeba się zorientowac -jakie rdzenie ferrytowe pracują w pożadanym paśmie-20Hz d0 3,5MHz ...
2-przyrządy pokazane wyżej /schematy / obejrzałem .Są to przyrządy telekomunikacyjne -do pomiarów urządzeń symetrycznych i ja nie widzę możliwośći ich powtórzenia w war. domowych./lampowe ?!/.Dzisiaj nie ma nawet
4-najgorszym elementem jest transf. wejściowy -trzeba by było zobaczyć jakieś dobrze wykonane trafo wejściowe.
Nie wszystkie firmy rysują taki transf. zgodnie ze stanem faktycznym wykonania .Wejśiowe uzwojenie nalezy
nawinąć bifilarnie -w dwa druty - potem srodek umasić . to uzwojenie ma być w ekranie -całe -ale nie jako zwój zwarty.
Następne -wtorne na pasmo do 3,2MHz -teź w ekranie -sekcjonowane -minimalna pojemność własna !- b. trudne.
Asymetrycze wyjscie.Liczy sie również własna pojemność i pojemność do masy /ekranu/.
5-trzeba się zorientowac -jakie rdzenie ferrytowe pracują w pożadanym paśmie-20Hz d0 3,5MHz ...
-
- 375...499 postów
WitamKaW pisze:1-jest jakieś nieporozumienie -bo woltomierz selektywny na pasmo akustyczne -to coś innego - niż wolt. sel. na pasmo
ad.1. Woltomierz na pasmo 20Hz do ok. 4MHz będzie szerokopasmowy, asymetryczny, jest taka funkcja przyrządu na przełączniku.
Selektywny będzie od kilkuset Hz ale od ilu to będzie zależało od filtru p.cz. a będą trzy różne o różnej charakterystyce i częstotliwości środkowej i przełączane.
I filtr 3696 kHz typu LC, II filtr zbudowany z dwu kwarców 1304kHz i 1303,5kHz, III filtr to hermetyczny, specjalistyczny filtr kwarcowy 60kHz z dawnej telekomunikacji analogowej o b. ostrej charakterystyce.
Natomiast zakładam, że pójdzie do 3,2MHz, nie wyżej bo tam będzie FDP (filtr dolnoprzepustowy) w torze selektywnym o częstotliwości około 3,5MHz.
ad.2. Symetrycznie to będzie chodził na pasmo do 30kHz - Tr.I i do 120 kHz - Tr.2. Jest wejście asymetryczne pomijające oba transformatory.
ad.4. Transformator Tr1. oryginalny z miernika, Tr.2. nawinięty fabrycznie z wymienionymi blaszkami z grubości 0,5mm na 0,1mm. Rezonanse własne tych transformatorów nie pozwalają na pracę powyżej podanych częstotliwości.
Czyli spokojnie, panuję nad wszystkim bo kiedyś pracowałem na produkcji podobnej aparatury a potem w serwisie naprawczym.
Dodano dn. 08.10.08.
Zbudowałem wzmacniacz według oryginalnego schematu z ostatniego załącznika. Ma wzmocnienie 30 dB i pasmo ponad 4 MHz ze spadkiem 0,5 dB dopiero dla 4,8MHz. Trymer C10 pozwala na korekcję pasma w dół. Dałem kondensatory sprzęgające 10 razy większe i blokujące 2 razy większe tak więc przy fd. 50Hz nie ma zauważalnego spadku. Nie mam na razie generatora na niższe częstotliwości, naprawiam go a jak naprawię wtedy będę mógł zmierzyć od 10 Hz. Zastosowałem lampy kolejno L1.- D3a, L2 - EF184 i L3 - EF80. Wahania wzmocnienia w pasmie minimalne < 0,2dB. Połowę "szerokopasmową" dzielnika już wykonałem od +10 do -50dB i wymaga tylko korekcji pojemnościowej na pozycjach skrajnych przy maksymalnej częstotliwości, ale to zjawisko normalne, załatwia się to dwoma kondensatorkami po kilka pF i jednym trymerem. Teraz tylko zaekranuję i będę robił blok generatorów przemiany.
Dodano 21.11.2008
Na zdjęciu poniżej są przedstawione generatory z zespołów przemiany: kwarcowy 1304 kHz, LC 1244 kHz i kwarcowy 40 kHz, ten ostatni będzie służył jednocześnie do kalibracji przyrządu. Wszystkie trzy generatory zbudowane są na lampach ECF82 według podanego schematu jak w mierniku MU211- Bst.7 z dodatkowo dodanym wtórnikiem katodowym na triodzie każdej lampy ECF82.
Pozdrowienia
-
- 375...499 postów
Witam
To co pokazałem na ostatnich zdjęciach musiałem obecnie zaekranować aby kontynuować dalsze prace w podzespole przemiany częstotliwości - generatory. Jak dotąd udało mi się to w miarę sprawnie poskładać z elemntów i podzespołów tzw. złomowanych, poza niektórymi podstawkami i lampami. Sam jestem zaskoczony, że to działa i ma oczekiwane parametry, oby tak dalej. Jednak do końca pozostało więcej jak drugie tyle w tym częstościomierz cyfrowy na TTL-ach.
Teraz rozpoczynam w tym podzespole budowę generatora przestrajanego od 60 kHz do 6896 kHz z podziałem na kilka podzakresów, na lampie E80CF. Mam nadzieję, że mi się to uda chociaż nigdy czegoś podobnego nie robiłem poza naprawami takich generatorów, np Siemensa. Zrobię kilka zdjęć tj.: z fazy przed rozpoczęciem budowy, w trakcie i po zakończeniu tegoż generatora. Obecnie poza wykonywaniem prac mechaniczno-elektrycznych siedzę nad teorią i praktycznymi obliczeniami tj. cwiczę się w obliczniu filtrów pasmowoprzepustowych FPP i dolnoprzepustowych FDP.
Dodano dnia 21-02-2009.
Generator przestrajany już wykonany, na lampie ECF82, pracuje od 1,304MHz do ponad 7,3MHz w 6-ciu podzakresach. Teraz jest kompletnie zaekranowany i sprawdzam jego stabilność w funkcji czasu,tj po wstępnym wygrzaniu. Niektóre wstępne założenia uległy zmianie ale ostatecznie na korzyść urządzenia pomiarowego.
Pozdrowienia
To co pokazałem na ostatnich zdjęciach musiałem obecnie zaekranować aby kontynuować dalsze prace w podzespole przemiany częstotliwości - generatory. Jak dotąd udało mi się to w miarę sprawnie poskładać z elemntów i podzespołów tzw. złomowanych, poza niektórymi podstawkami i lampami. Sam jestem zaskoczony, że to działa i ma oczekiwane parametry, oby tak dalej. Jednak do końca pozostało więcej jak drugie tyle w tym częstościomierz cyfrowy na TTL-ach.
Teraz rozpoczynam w tym podzespole budowę generatora przestrajanego od 60 kHz do 6896 kHz z podziałem na kilka podzakresów, na lampie E80CF. Mam nadzieję, że mi się to uda chociaż nigdy czegoś podobnego nie robiłem poza naprawami takich generatorów, np Siemensa. Zrobię kilka zdjęć tj.: z fazy przed rozpoczęciem budowy, w trakcie i po zakończeniu tegoż generatora. Obecnie poza wykonywaniem prac mechaniczno-elektrycznych siedzę nad teorią i praktycznymi obliczeniami tj. cwiczę się w obliczniu filtrów pasmowoprzepustowych FPP i dolnoprzepustowych FDP.
Dodano dnia 21-02-2009.
Generator przestrajany już wykonany, na lampie ECF82, pracuje od 1,304MHz do ponad 7,3MHz w 6-ciu podzakresach. Teraz jest kompletnie zaekranowany i sprawdzam jego stabilność w funkcji czasu,tj po wstępnym wygrzaniu. Niektóre wstępne założenia uległy zmianie ale ostatecznie na korzyść urządzenia pomiarowego.
Pozdrowienia
-
- 375...499 postów
Ponieważ temat zszedł do "parteru" to go nieco podbiję dając zaległe schematy. Budowa jest w połowie, na tapecie przemiennik 5000-1304=3696kHz i licznik częstotliwości na TTL-ach. Zaległych schematów jest sporo, ale nie nadążam z ich rysowaniem w excelu. W koncu schematy kiedyś sie pojawią.
-
- moderator
Excelu? Nie możesz użyć dowolnego programu do schematów, choćby darmowego Eagle?Retroman pisze:Zaległych schematów jest sporo, ale nie nadążam z ich rysowaniem w excelu. W koncu schematy kiedyś sie pojawią.
No i wsadzenie obrazków do DOCa to wyrafinowana forma robienia na złość, czemu nie wstawisz na forum po prostu obrazka ze schematem?
-
- 375...499 postów
Niestety moja wiedza na excelu się zakończyła i robię tylko to co umiem, a w innych programach rysować nie umiem.
-
- 375...499 postów
Witam zainteresowanych
Chcialem powiedzieć, że moj woltomierz selektywny jest już w połowie gotowy. Poprawnie działają podzespoły wejściowe w tym wzmacniacz szerokopasmowy, zespół genratorów stałych - kwarcowych, generator przestrajany i oczywiście zasilacz. Teraz w planie budowa licznika częstotliwości, zespołów przemiany i wzmacniacza końowego pracującego na miernik wychyłowy i słuchawki. Winien jestem jeszcze zaległe schematy.
Pozdrowienia
Chcialem powiedzieć, że moj woltomierz selektywny jest już w połowie gotowy. Poprawnie działają podzespoły wejściowe w tym wzmacniacz szerokopasmowy, zespół genratorów stałych - kwarcowych, generator przestrajany i oczywiście zasilacz. Teraz w planie budowa licznika częstotliwości, zespołów przemiany i wzmacniacza końowego pracującego na miernik wychyłowy i słuchawki. Winien jestem jeszcze zaległe schematy.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Witam!
Ciekawi mnie ten wzmacniacz wstępny, a w szczególności połączenie katod pierwszej i ostatniej lampy - czy takie sprzężenie nie powoduje wzbudzania się wzmacniacza?
Pozdrawiam
Ciekawi mnie ten wzmacniacz wstępny, a w szczególności połączenie katod pierwszej i ostatniej lampy - czy takie sprzężenie nie powoduje wzbudzania się wzmacniacza?
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 100...124 posty
witam,
sprzężenie zwrotne jest ujemne, więc nie widzę problemu.
pozdr, wk
sprzężenie zwrotne jest ujemne, więc nie widzę problemu.
pozdr, wk