Witam serdecznie.
Mam tu oto takie dwie lampy. Były odłożone do rozpoznania na później... i owe "później" nadeszło Może tak bez owijania w bawełnę.
Lampa pierwsza:
-cokół nowal
-złocone nóżki, wielkie, białe litery SQ
-wysokość od talerzyka po cycek, bez nóżek: około 55mm.
-pentoda, najprawdopodobniej o krótkiej charakterystyce.
-rezystancja żarnika: 2,5 oma.
-wyprowadzenia:
1-ekran
2-siatka sterująca
3-katoda
4,5-żarzenie
6-ekran
7-anoda
8-siatka ekranująca
9-siatka zerowa
Lampa druga:
-cokół nowal
-produkcji Tesli
-pentoda
-rezystancja żarnika: około 6 omów.
-wysokość od talerzyka pod cycek: 70mm
-wyprowadzenia:
1-siatka sterująca
2-siatka sterująca
3-katoda i siatka zerowa
4,5-żarzenie
6-siatka ekranująca
7-anoda
8-wolna
9-siatka ekranująca
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
STUDI pisze:Pierwsza: któraś z tych E83F, 18042, 18046.
Prywatne śledztwo wykazało następujące kwestie:
-pierwsza lampa jest produkcji Philipsa, świadczy o tym kształt liter SQ oraz jej wygląd odpowiada tej fotce. Czy ktoś może to potwierdzić/obalić?
-drugą lampą może być PL84 - zgadza się wysokość, rezystancja żarnika i rozmieszczenie wyprowadzeń. Ponadto, ksztat anody odpowiada naszym PL84. Niepokoją mnie jednak te "listki" wystające z anody... Powstaje też pytanie, czy w Czechosłowacji produkowano PL84, ponieważ widywałem tylko polskie...
Podobną z wyglądu jest E81L = 18046 = 6686. Te mają prostokątne czernione blaszki - radiatory mocowane na pretach podtrzymujących siatkę sterującą na górze lampy. czyli 18046 (jak i E81L odpada)
SQ nic nie znaczy poza marketingowym chwytem sugerującym nabywcy podwyższoną jakość względem tego co inni producenci proponowali dla danego typu... oznaczeni 18042 i 18046 pochodzą od Philipsa. Inni producenci europejscy przyjęli dla tych lamp symbole E83F i E81L. W USA oznaczano je jako 6689 i 6686.
Kształt anody - no cóż DDR produkował w swoim czasie lampy EL84 z anodą w kształcie minimalne spłaszczonego walca.
Dziękuję bardzo, lampa pierwsza to bez dwóch zdań E83F
Co do hipotetycznej PL84 - czy ktoś kiedyś natrafił na PL84 Tesli? W googlu nie znalazłem odpowiedzi
A czemu nie miałoby jej być? Owszem potem w ramach optymalizacji mocy przerobowych w RWPG - podzielono zadania produkcyjne (w sumie niegłupi pomysł). Zanim to nastąpiło produkowaliśmy np. ECH81, EM80, ECC85 - które potem były domeną odpowiednio Tesli, Tesli i RFT. RFT nie produkowało w późniejszym okresie EBF89 tak samo jak Tesla.
futrzaczek2 pisze:Co do hipotetycznej PL84 - czy ktoś kiedyś natrafił na PL84 Tesli? W googlu nie znalazłem odpowiedzi
Tak, w bardzo starym telewizorze Tesla (ale samego modelu nie pamiętam) była PL84 Tesla i także raczej rzadko spotykana EF80 (tylko 1 szt. - reszta to były Telamy) - nawet im się specjalnie przyglądałem bo pierwszy raz widziałem takie lampy tej firmy.
W katalogu lamp Tesli 1966-67 też figuruje - a oni nie zamieszczali lamp nie produkowanych przez siebie
Gdzieś ją zapewne mam (jak znajdę to wkleję zdjęcie) - ale sam telewizor pojechał do kogoś z Triodowców "w siną dal" podczas opróżniania przeze mnie lamuso-warsztatu w uczelni.
A nie trafiły aby one do Ciebie, Futrzaczku, z pozostałymi lampami TV???
Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Witam serdecznie .Nie zaczynajac nowego tematu, mam pytanie? Czy moze ktos rozpoznac te ponizej zalaczone lampy?Bardzo bede wdzieczny za odpowiedz Janusz.
kiepura47-51 pisze:Witam serdecznie .Nie zaczynajac nowego tematu, mam pytanie? Czy moze ktos rozpoznac te ponizej zalaczone lampy?Bardzo bede wdzieczny za odpowiedz Janusz.
Napewno nie PL841.
Czy schemat wewnętrzny lampy jest zrysowany z oględzin elektrod poprzez szkło??
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Na wstepie zarnik ma ponad 2omy i tak samo pomiar EL84 ma taka sama wartosc.Polaczenie elektrod rozrysowalem z cokolu lampy i siatka pierwsza ma takie podwojne wyprowadzenie do pierwszej i drugiej nozki.Jakosc zdjecia nie wyszla najlepiej ale cos tam widac.
Jeśli masz jakieś radio gdzie pracuje EL84 to podstaw, na 98% jestem pewny że to EL84. Jeśli masz jakąś pewną EL-kę to dlaczego porostu nie porównasz ich ze sobą?