gdzie kupić obudowę rack?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
gdzie kupić obudowę rack?
z polskich źródeł znam firmę Armel, ale na ich stronie nie ma zdjęć produktów, jedynie rysunki więc ciężko cokolwiek powiedzieć o jakości wykonania.
ktoś jeszcze produkuje rackowe obudowy? Potrzebuję 1U x 330.
z zagranicznych źródeł to podoba mi się seria RM_U hammonda, jednak nie widziałem nigdzie tych obudów u europejskich/polskich dystrybutorów.
a może da się taką obudowę jakoś prosto samemu wykonać?
czekam na pomysły, z góry dzięki.
Michał
ktoś jeszcze produkuje rackowe obudowy? Potrzebuję 1U x 330.
z zagranicznych źródeł to podoba mi się seria RM_U hammonda, jednak nie widziałem nigdzie tych obudów u europejskich/polskich dystrybutorów.
a może da się taką obudowę jakoś prosto samemu wykonać?
czekam na pomysły, z góry dzięki.
Michał
-
- 6250...9374 posty
Re: gdzie kupić obudowę rack?
Poszukaj na Allegro, użytkownik carioca_31 czasem takie rzeczy wystawia, parę tygodni temu widziałem u niego nieużywaną obudowę 1U w cenie ok 35zł.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
takie z allegro nie wchodzą w gre bo może się okazać że będe potrzebował za pare tygodni parenaście identycznych sztuk.
-
- moderator
Carioca wystawia na tony różnego demobilu wojskowego, zadzwoń, może się okazać że ma nawet kilkadziesiąt. BTW jest to bardzo solidny sprzedawca.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 6250...9374 posty
Co do jakości obudów Armela popytaj Pitera tzn. PzP. Zdaje się, że komuś zrobił sterownik MIDI w takiej obudowie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 500...624 posty
Może tu coś znajdziesz:
http://www.zmradmor.pl/index.php?option ... &Itemid=56
http://www.zmradmor.pl/index.php?option ... &Itemid=56
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 2500...3124 posty
Po licho kupować, zrób sobie sam. Jeśli tylko masz wiertarkę na statywie, parę wierteł i gwintowniki M3 i M4, to spokojnie sobie poradzisz.
Na jedną obudowę potrzebujesz:
-2 aluminiowych płaskowników 300 x 40 x 12mm na boczki
-2 blach Al lub St np. 440 x 300 x 2mm na dekiel górny i dolny,
-blachy Al 430 x 44 x 4mm na panel tylny
-blachy Al 483 x 44 x 4mm na panel przedni
-śrub M3 ze stożkowym łbem oraz jakichś ładnych M4, np. imbusowych. "Czwórki" długości ok. 25mm - ważne, by nie były zbyt krótkie.
Panel przedni i tylny oraz boczki z przodu i tyłu "dziurawisz" tak jak na rysunku. U góry i u dołu boczków wiercisz po 2 otwory fi 2,4 odległe np. o 30mm od końców, nacinasz w nich gwint M3 i w równych odstępach od brzegów wiercisz otwory fi 3,2 w deklach - pamiętaj o sfazowaniu krawędzi, żebyś mógł wpuścić w nie śruby o łbach stożkowych. Jeśli obudowa nie ma pracować w racku, tylko stać gdzieś tam - to dobrze by było przykręcić od spodu nóżki.
Możesz poskładać w pakiety wszystkie panele przednie, a następnie tylne i dekle, ścisnąć je ściskami [przez podkładki z gumy, żeby nie pokaleczyć blachy] i wiercić razem - wyjdzie trochę szybciej. Otwory do mocowania w racku najlepiej by było robić jakimś wykrojnikiem, ew. można mozolnie iglakiem.
Na jedną obudowę potrzebujesz:
-2 aluminiowych płaskowników 300 x 40 x 12mm na boczki
-2 blach Al lub St np. 440 x 300 x 2mm na dekiel górny i dolny,
-blachy Al 430 x 44 x 4mm na panel tylny
-blachy Al 483 x 44 x 4mm na panel przedni
-śrub M3 ze stożkowym łbem oraz jakichś ładnych M4, np. imbusowych. "Czwórki" długości ok. 25mm - ważne, by nie były zbyt krótkie.
Panel przedni i tylny oraz boczki z przodu i tyłu "dziurawisz" tak jak na rysunku. U góry i u dołu boczków wiercisz po 2 otwory fi 2,4 odległe np. o 30mm od końców, nacinasz w nich gwint M3 i w równych odstępach od brzegów wiercisz otwory fi 3,2 w deklach - pamiętaj o sfazowaniu krawędzi, żebyś mógł wpuścić w nie śruby o łbach stożkowych. Jeśli obudowa nie ma pracować w racku, tylko stać gdzieś tam - to dobrze by było przykręcić od spodu nóżki.
Możesz poskładać w pakiety wszystkie panele przednie, a następnie tylne i dekle, ścisnąć je ściskami [przez podkładki z gumy, żeby nie pokaleczyć blachy] i wiercić razem - wyjdzie trochę szybciej. Otwory do mocowania w racku najlepiej by było robić jakimś wykrojnikiem, ew. można mozolnie iglakiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Dla mnie to zło konieczne, obudowy nie są tanie, a jakość wykonania na poziomie warsztatów szkolnych, do zastosowań profesjonalnych to się to nie nadaje, krzywe nie pasują otwory, blachy sprężynują, jak raz rozkręcisz to bez kolana nie zamkniesz. Dodaj dwa razy więcej i kup Boplę lub Hammonda, bo i tak się to tak skończy lub zrób sam będziesz miał to samo za 20% ceny.
-
- 250...374 postów
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Sprawa wygląda tak:
-rozmawiałem z Piterem, powiedział mi że konstrukcja racków Armela jest nieprzemyślana i że nie poleca,
-sprawdzałem Boplę, zdaje się że robią tylko racki > 3U pod kasety,
-wciąż najbardziej podoba mi się seria RM_U od hammonda, niestety jest to chyba na tyle nowy produkt że nikt nie zdążył go sprowadzić do swoich magazynów,
-prawdopodobnie skończy się na hardcoreowym DIY. Kupiłbym tylko przedni panel, żeby mieć ładnie anodowany na czarno(kiedyś widziałem take na allegro, teraz jakoś zniknęły), reszta wg tego co napisał Vault_Dweller.
Życzcie mi szczęścia, pochwalę się wynikami za pare tygodni.
-jeszcze przyszła mi do głowy jedna opcja. bo rzeczywiście cała konstrukcja nie wygląda na czasochłonną więc popytam w takiej firmie co to robią wszystko z aluminium ile taki rack by u nich wyszedł. w razie czego dam znać, może będzie więcej chętnych.
-rozmawiałem z Piterem, powiedział mi że konstrukcja racków Armela jest nieprzemyślana i że nie poleca,
-sprawdzałem Boplę, zdaje się że robią tylko racki > 3U pod kasety,
-wciąż najbardziej podoba mi się seria RM_U od hammonda, niestety jest to chyba na tyle nowy produkt że nikt nie zdążył go sprowadzić do swoich magazynów,
-prawdopodobnie skończy się na hardcoreowym DIY. Kupiłbym tylko przedni panel, żeby mieć ładnie anodowany na czarno(kiedyś widziałem take na allegro, teraz jakoś zniknęły), reszta wg tego co napisał Vault_Dweller.
Życzcie mi szczęścia, pochwalę się wynikami za pare tygodni.
-jeszcze przyszła mi do głowy jedna opcja. bo rzeczywiście cała konstrukcja nie wygląda na czasochłonną więc popytam w takiej firmie co to robią wszystko z aluminium ile taki rack by u nich wyszedł. w razie czego dam znać, może będzie więcej chętnych.
Ostatnio zmieniony ndz, 21 września 2008, 12:04 przez mkali, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
i nawet teraz jest, tylko w wyszukiwarce nie można użyć słowa rack 
http://allegro.pl/item435204334_zaslepk ... zarna.html
Edit:
będe tu wklejał wszystko co znajde na temat, tak dla potomnych:
*racki 1U i 2U, do 35 funtów, czekam na szczegóły odnośnie wysyłki do Polski itd.
http://www.holtbs.co.uk/shandjg.html
*parmetal, firma ze stanów więc pewnie nie opłaca się sprowadzać, ale mają ładne, owymiarowane rysunki
http://www.par-metal.com/

http://allegro.pl/item435204334_zaslepk ... zarna.html
Edit:
będe tu wklejał wszystko co znajde na temat, tak dla potomnych:
*racki 1U i 2U, do 35 funtów, czekam na szczegóły odnośnie wysyłki do Polski itd.
http://www.holtbs.co.uk/shandjg.html
*parmetal, firma ze stanów więc pewnie nie opłaca się sprowadzać, ale mają ładne, owymiarowane rysunki
http://www.par-metal.com/
-
- 250...374 postów
Kiedyś potrzebowałem niezbyt głęboką obudowę 1U, koło 200mm. Kupiłem w Armelu przedni panel, są ładnie zrobione, a resztę zrobiłem z ceowników alu 40mm, górna i dolna płyta miały po 1.5mm, co w sumie dało 43mm.
Wieczorem wrzucę parę fotek jak to wyszło.
Wieczorem wrzucę parę fotek jak to wyszło.
-
- 250...374 postów
to czekam na zdjęcia bo jestem ciekawy jak rozwiązałeś mocowanie przedniego i tylniego panelu.
Traxman, jeśli też masz jakieś fotki, rysunki, cokolwiek to elegancko poproszę. zbieram wszystkie możliwe materiały bo niewykluczone, że ładnie to rozrysuje i dam do wykonania takiej skawińskiej firmie, nazwy nie pamiętam. Nie powinni mnie jakoś koszmarnie zedrzeć jeśli zamówię z 10 sztuk. I anodowanie całości będzie się wtedy opłacać.
Traxman, jeśli też masz jakieś fotki, rysunki, cokolwiek to elegancko poproszę. zbieram wszystkie możliwe materiały bo niewykluczone, że ładnie to rozrysuje i dam do wykonania takiej skawińskiej firmie, nazwy nie pamiętam. Nie powinni mnie jakoś koszmarnie zedrzeć jeśli zamówię z 10 sztuk. I anodowanie całości będzie się wtedy opłacać.
Aluminiowa rura kwadratowa 10x10x1 do nabycia w sklepach budowlanych, tniesz cztery równe kawałki o wysokości troszkę mniejszej niż potrzebna wysokość obudowy, do nich nitujesz boki (na 2-3 nity każdy) oraz przykręcasz przód na 2 śrubki M4 (zawsze ładniej wygląda niż nit) i po wszystkim, jeżeli potrzebne jest dno i góra to na bokach jeszcze nitujesz kątowniki 10x10x1 i do nich przykręcasz blachy (jeżeli nie przenoszą ciężaru) inaczej konieczne jest solidniejsze wzmocnienie.