Cześć
Krótka piłka Potrzebuje zmontować jakiś preamp do racka, coś do mocnej muzyki, raczej nieskomplikowane, z cleanem, crunchem i higainem i żeby nie bazowało na Mesie DR (chcę tym razem spróbować czegoś innego). Mam narazie na oku Engla Screamera który w tej chwili jest moim faworytem (choć nie mam pewności czy schemat jest ok) i jeszcze jakiś noname który też wydaje się dość interesujący (oba w załącznikach). Co o tym sądzicie? Macie może jeszcze jakieś inne ciekawe i sprawdzone propozycje?
Pozdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ten schemat Screamera jest mojego autorstwa i jest przetestowany. Zupełnie traci charakter przy napięciach anodowych rzędu 250V, brzmienie jest mało selektywne i nieco zamulone, 350V jest optymalną wartością i przy tej na moje ucho brzmiał najlepiej. Co mógłbym jeszcze polecić, to niewielkie zwiększenie kondensatora sprzęgającego 470p po drugim stopniu (obok 330k), daje bardziej okrągłe brzmienia typu lead i pobawienie się co nieco korekcją barwy. Oryginalnie ten amp ma trochę mało środka.
Jak widać, za wschodnią granicą układy engla cieszą się dużą popularnością, ten noname to preamp f-my yerasov.
Nie znalazłem wersji II, a ten ma tylko dwa kanały.. ja potrzebuję min 3.
I jakie głośniki on toleruje? Może być CV30?
Dzięki za rady co do Engla Peter Na pewno się przydadzą bo jak narazie jest nadal faworytem.. Choć kurcze przesłuchałem kilka próbek Yerasov na stronce i też cholernie ciekawie to gada..
Masz może jeszcze jakieś inne propozycje? (Jakbyś tak jakiegoś Engla z wyższej półki miał, np Savage... )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To ten schemat. Co do głośników - pewnie z v30 zagada Sprawdzałem z seventy 80, legend 125 i celestion super 8 .
Na obu 12" było super, na 8" już nie. Wiem, zaraz powiecie że to kwestia głośnika, ale z innymi przedwzmacniaczami ten maluch gadał bardzo porządnie...
pudl pisze:Chodzi o tego laneya?
Dzięki za rady co do Engla Peter Na pewno się przydadzą bo jak narazie jest nadal faworytem.. Choć kurcze przesłuchałem kilka próbek Yerasov na stronce i też cholernie ciekawie to gada..
Masz może jeszcze jakieś inne propozycje? (Jakbyś tak jakiegoś Engla z wyższej półki miał, np Savage... )
Z tych, których jestem pewien mam jeszcze tylko schemat 430stki, tego podłogowego TubeTonera, którego kiedyś przeprowadziłem do racka. Jak chcesz, to Ci podeślę. Parę próbek też się znajdzie.
Rozumiem, że wiesz już, że fabrycznym schematom udostępnianym przez ową firmę nie należy ufać?
Jasne, będę bardzo wdzięczny.. z tego co widzę ten tube toner to chyba taki wcześniejszy screamer, wnioskując po ilości kanałów i gałkologii
I tak, schematom fabrycznym do końca nie ufam.. szczególnie tym z preampem ...
Za to mogę polecić englowską pętlę efektów - wg tych schematów spisuje się znakomicie!