Poszukuję jakiegoś schematu koniecznie OTL na lampach PL(EL)500/504 bo mam jednego Graafa tyle, że na jeden kanał jest 16 lamp . A ja mam tylko 4 . Jeżeli ktoś ma schemat to niech wrzuci na forum. Dzięki z góry.
OTL na tych lampach ?. Hmm....a co ma ten przyszły OTL napędzać ? Słuchawki, czy może jakiś zestaw głośników ?. Bo jeśli to ma być zestaw głośników, to raczej może być kiepsko ze schematem (choć wcale nie mówie że nie ma w sieci). Z kolei jak na słuchawkowca to troche mocny by był. Nie lepiej zrobić klasycznego P-P z trafem wyjściowym ?!. Z OTLem wiąże sie jedna ważna rzecz - odpowiednio niska rezystancja wyjściowa wzmacniacza i rezystancja wewnętrzna lampy (jeśli coś pokręciłem to prosze mnie poprawić). Częściej spotkasz sie z OTLami zbudowanymi na triodach niż na pentodach, poszukaj w necie, napewno znajdziesz sporo materiałów na temat budowy OTLa. Jeżeli coś znajde, na coś natrafie, to wrzuce to na forum.
Witam.
Teraz może na to troche późno, ale na allegro była aukcja 10 sztuk PL-504 za 10 zł. Byś miał 14 lamp na kanał, a to już Cię do Graafa przybliża. Generalnie w OTLach rozchodzi sie o dopasowanie impedancji lamp i obciążęnia. Z tego względu do OTLi najlepsze są triody niskonapięciowe, choćby takie jak 6C33C i inne pochodne i podobne. Pentody z racji wysokiej rezystancji wewnetrznej i wyjściowej raczej nie nadają sie do OTLi.
Cóż, to nie nasza wina że mamy wyraźny deficyt "magnowali" ?!. Ale przecież, kto szuka nie bładzi. Jak ktoś potrzebuje to moge zejść 3 piętra niżej do serwisu RTV i popytać czy nie mają jakichś pierdółek na zbyciu...
Mam tylko pytanko, pisałeś, że ma to napędzać kolumny 80W, jaką mają one impedancję?
Jeżeli 8Ohm to co z dopasowaniem?
OTL'e robi się zwykle pod specjalne konstrukcje o stosunkowo wysokich impedancjach.