gramofon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
gramofon
szukam jakiegoś fajnego gramofonu ale niestety nie orientuje się jeszcze dobrze w temacie. jakie marki polecacie? widziałem już gramofony marki Rega - szczególnie przypadł mi do gustu model P3, zwłaszcza że jakiś czas temu poszedł na allegro właśnie taki za około 600zł. Na jakie firmy warto jeszcze zwrócić uwagę? Planuję wydać nie więcej niż 700zł na gramofon i wkładkę.
-
- moderator
Re: gramofon
A nie brałeś pod uwagę przywrócenia do życia czegoś starszego?
Trzeba włożyć trochę pracy, ale efekt może być znakomity.
Ja na przykład nie zamieniłbym mojej starej Foniki (owszem, z kilkoma sporymi modyfikacjami) na żaden z nowych wynalazków z osiągalnych dla mnie przedziałów cenowych.
Trzeba włożyć trochę pracy, ale efekt może być znakomity.
Ja na przykład nie zamieniłbym mojej starej Foniki (owszem, z kilkoma sporymi modyfikacjami) na żaden z nowych wynalazków z osiągalnych dla mnie przedziałów cenowych.
-
- 250...374 postów
nie pomyslałem o remontowaniu starszego sprzętu. co w takim razie warto kupić? jakie trzeba przeprowadzić modyfikacje? rozumiem że będe musiał zainwestować w nową wkładkę, co jeszcze? modyfikacja napędu? a ramię?
Poszukaj Adama, napęd bezpośredni, brak pasków tylko jedno praktycznie niezniszczalne łożysko ślizgowe. Można kupić czasem do 200PLN.
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli chodzi o nowe, warto zwrócić uwagę na czesko-austriackie gramofony marki Pro-ject.
Starzy, uznani producenci-specjaliści to Thorens i Dual, wiele wybitnych maszyn wyszło z ich fabryk ale polując na używki na allegro trzeba sobie zorganizować możliwość zobaczenia, obmacania, osłuchania (a nie odsłuchania - chodzi o ew. stuki, bicia łożysk) osobiście.
Z polskich wart zainteresowania jest G-601 z japońskimi ramionami Micro Seiki ale są trudne do upolowania.
Starzy, uznani producenci-specjaliści to Thorens i Dual, wiele wybitnych maszyn wyszło z ich fabryk ale polując na używki na allegro trzeba sobie zorganizować możliwość zobaczenia, obmacania, osłuchania (a nie odsłuchania - chodzi o ew. stuki, bicia łożysk) osobiście.
Z polskich wart zainteresowania jest G-601 z japońskimi ramionami Micro Seiki ale są trudne do upolowania.
_
-
- 2500...3124 posty
Ja bym polecił Adama albo Daniela.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Zarówno Adam, jak i Daniel mają mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, które dość często się psują. Bernard jest wdzięcznym obiektem modyfikacji, ale trzeba ich zrobić dość dużo, żeby wyszedł na ludzi. Na przykład tak: viewtopic.php?t=5038
Ja zostałem przy Fonice 601A. Bardzo porządny sprzęt wyglądem przypominający Garrarda. Wymieniłem pasek (w przeciwieństwie do Daniela i Adama jest tylko jeden), nasmarowałem łożyska, podregulowałem układ sterujący prędkością obrotową, chyba był trochę spłoszony napięciem 240V w moim gniazdku, wymieniłem wystające kable na porządne gniazdka, a na koniec wrzuciłem do środka hybrydowy przedwzmacniacz, bo było trochę miejsca viewtopic.php?t=5229
Oczywiście założyłem też nową wkładkę Ortofona, moją ulubioną 510mkII
Ja zostałem przy Fonice 601A. Bardzo porządny sprzęt wyglądem przypominający Garrarda. Wymieniłem pasek (w przeciwieństwie do Daniela i Adama jest tylko jeden), nasmarowałem łożyska, podregulowałem układ sterujący prędkością obrotową, chyba był trochę spłoszony napięciem 240V w moim gniazdku, wymieniłem wystające kable na porządne gniazdka, a na koniec wrzuciłem do środka hybrydowy przedwzmacniacz, bo było trochę miejsca viewtopic.php?t=5229
Oczywiście założyłem też nową wkładkę Ortofona, moją ulubioną 510mkII

GdziePiotr pisze:Zarówno Adam, jak i Daniel mają mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, które dość często się psują.
... Wymieniłem pasek (w przeciwieństwie do Daniela i Adama jest tylko jeden), nasmarowałem łożyska, podregulowałem układ

-
- moderator
Możliwe, że się mylę. Nie mam akurat pod ręką Adama. W każdym razie Daniel ma dwa paski (prawie jak Adidas
).
Ale to jeszcze gorzej dla pana Adama, gramofonu z napędem bezpośrednim nie wpuściłbym do domu

Ale to jeszcze gorzej dla pana Adama, gramofonu z napędem bezpośrednim nie wpuściłbym do domu

Jesteś w mylnym błędziePiotr pisze: Ale to jeszcze gorzej dla pana Adama, gramofonu z napędem bezpośrednim nie wpuściłbym do domu

Czym jest powodowana ta niechęć?
-
- moderator
Wibracjami silnika właśnie i... tradycją.traxman pisze:Czym jest powodowana ta niechęć?
Lubisz infradźwięki? Bo napęd bezpośredni ma częstotliwość kilku-kilkudziesięciu kHz. To jedne z lepszych silników napędowych, w przeciwnym wypadku nie byłoby magnetowidów VHS.
-
- 250...374 postów
dzięki za wszystkie odpowiedzi. chyba jednak nie podejmę się restauracji starego gramofonu. po pierwsze, zdałem sobie sprawę, że nie wiem nic o napędach, konstrukcjach ramion itp, a po drugie trochę się boję o stronę estetyczną potencjalnego dzieła.
chyba poczekam jeszcze z miesiąc i zobacze czy uda mi się wysupłać trochę więcej pieniędzy na thorensa td170 lub regę.
chyba poczekam jeszcze z miesiąc i zobacze czy uda mi się wysupłać trochę więcej pieniędzy na thorensa td170 lub regę.
Jak tylko odróżniasz ruch obrotowy od posuwistego to gramofon naprawisz sam.
Problemem jest dostępność (a raczej brak) elementów mechanicznych.
Problemem jest dostępność (a raczej brak) elementów mechanicznych.
-
- 6250...9374 posty
Na Wolumenie jest sklep gdzie zawsze jest kilka(-naście) gramofonów (czasem więcej ,niekiedy także te z ,,tangiencjonnym tonarmom") i kilkadziesiąt typów wkładek,sprzedawca dość dobrze obeznany w temacie.Sprzęt nowy i używany w dobrym stanie,ceny 50-200zł ale decyzję musi podjąć kupujący.